Konfiguracja i ustawianie głosników 5.1
-
Witam.
Piszę do was z prośba żebyście pomogli mi poprawie skonfigurować moje głosniki 5.1. Dotychczas korzystałem z głośników wbudowanych w monitorze lecz przypomiało mi się ze mam w szafce stare głośniki 5.1 i pomyślałem ze je podłącze. Po podłączeniu okazało się że graja tylko dwa głośniki i subufer. Dotychczas korzystałem z dźwięku w stereo więc muszę to przestawić na zestaw 5.1 tylko nie wiem gdzie i jak.
Mój sprzęt to:
Płyta główna: Asrock n68-vgs3-fx
Głośniki: Creative inspire 5.1 5100
Piszę do was z prośba żebyście pomogli mi poprawie skonfigurować moje głosniki 5.1. Dotychczas korzystałem z głośników wbudowanych w monitorze lecz przypomiało mi się ze mam w szafce stare głośniki 5.1 i pomyślałem ze je podłącze. Po podłączeniu okazało się że graja tylko dwa głośniki i subufer. Dotychczas korzystałem z dźwięku w stereo więc muszę to przestawić na zestaw 5.1 tylko nie wiem gdzie i jak.
Mój sprzęt to:
Płyta główna: Asrock n68-vgs3-fx
Głośniki: Creative inspire 5.1 5100
- XMan
Audio - 5.1 CH HD Audio (VIA® VT1705 Audio Codec)
Obecna karta dźwiękowa spełnia wymagania do tych głośników.
Co jedynie może być to nieprawidłowe ustawienia, nieprawidłowe sterowniki, nieprawidłowe kodeki
itd. itp.
Z internetu masz tylko stereo...
-
Czyli jak np słucham muzyki na you tube to leci tylko w stereo czyli będą tylko 2 głośniki plus subufer. Ale jak np gram w jakieś gry to wszystko powinno działać wiec jak mam to poprawnie skonfigurować?
- XMan
Wszystko z internetu jak YT, gry itd. itp. masz tylko w stereo.
Jedynie zapisane pliki audio na dysku komputera powinny się prawidłowo odtwarzać na tych głośnikach.
Tu ważne jakie pliki oraz jakie masz zainstalowane kodeki oraz ich prawidłowa konfiguracja
+ konfiguracja w opcjach komputera...
Jedynie zapisane pliki audio na dysku komputera powinny się prawidłowo odtwarzać na tych głośnikach.
Tu ważne jakie pliki oraz jakie masz zainstalowane kodeki oraz ich prawidłowa konfiguracja
+ konfiguracja w opcjach komputera...
-
No ok rozumiem. A czy pomógbyś mi ustawic to jakoś w ustwieniach audio żeby wszystko ładnie śmigało?
- XMan
Wrzuć screeny z:
1. Programy i funkcje (wszystko).
2. Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.
3. Start --> Panel sterowania --> System.
1. Programy i funkcje (wszystko).
2. Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.
3. Start --> Panel sterowania --> System.
-
screen z zakładki system: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
screen z zakładki menedżer urządzeń: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
screen z zakładki programy i funkcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
drugi screen z zakładki programy i funkcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Myślę ze uda sie cos z tego odczytać
screen z zakładki menedżer urządzeń: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
screen z zakładki programy i funkcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
drugi screen z zakładki programy i funkcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Myślę ze uda sie cos z tego odczytać
- XMan
Widzę dużo syfu ale nie widzę żadnych kodeków ?
Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
No ściągnęłem i co mam zrobic screena jak tak to z której zakładki?
- lewy
Zainstaluj je po prostu.
-- 08 lut 2014, 01:13 --
Zainstaluj je po prostu.
-- 08 lut 2014, 01:13 --
Zainstaluj je po prostu.
-
Głośniki juz chodza jak nalezy jednak wystapił problem poniewaz gdy mam zestaw 5.1 i poodłaczam mikrofon i słuchawki pod przedni pane to w grach strasznie trzeszczy w słuchawkach ale jeśli odepnę mikrofon wszystko jest dobrze nw w czym jest problem dodam ze dzieje sie to tylko w grach.
- Seler
Spróbuj wyciszyc same głośniki, jak podpinasz słuchawki z mikrofonem. Pobaw się ustawieniami miksera wbudowanymi w Windowsa, możesz mieć je na pasku pod ikoną głośniczka 
Czasami gra wydaje za głośny dźwięk w porównaniu do innych składników systemu

Czasami gra wydaje za głośny dźwięk w porównaniu do innych składników systemu

,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei
- XMan
Masz inną płytę/kartę ale również HD tak więc przeczytaj te poradniki:
http://www.hotfix.pl/brak-dzwieku-na-pa ... a--a48.htm
http://www.hotfix.pl/prawidlowa-konfigu ... o-a315.htm
Opisują inny system/kartę ale ustawienia są te same.
Co najważniejsze to prawidłowe ustawienia oraz podłączenie panela przedniego.
Tu masz na swój system:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odtwarzaj (Głośność odtwarzania) prawie na maksimum.
Nagrywaj (Głośność nagrywania) prawie na minimum - inaczej mikrofon nie będzie działać.
(dziesiętne milimetra mają duże znaczenie)
W niektórych przypadkach trzeba odznaczyć Miks stereo.
W razie problemów to wrzuć screeny ze wszystkich zakładek swoich sterowników...
http://www.hotfix.pl/brak-dzwieku-na-pa ... a--a48.htm
http://www.hotfix.pl/prawidlowa-konfigu ... o-a315.htm
Opisują inny system/kartę ale ustawienia są te same.
Co najważniejsze to prawidłowe ustawienia oraz podłączenie panela przedniego.
Tu masz na swój system:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odtwarzaj (Głośność odtwarzania) prawie na maksimum.
Nagrywaj (Głośność nagrywania) prawie na minimum - inaczej mikrofon nie będzie działać.
(dziesiętne milimetra mają duże znaczenie)
W niektórych przypadkach trzeba odznaczyć Miks stereo.
W razie problemów to wrzuć screeny ze wszystkich zakładek swoich sterowników...
-
Witam, również mam problem powyżej co kolega, amianowicie głośniki i wszystko jest podłączone i działa poprawnie. Z jedną różnicą: Odpalam piosenke na youtube i muzyka leci mi ze wszystkich głośników, przednich (2), tylnich (2), środkowego (1) + subufer. Na youtube wszystko fajnie, ale w takim Windows Media Player, już leci tylko z (2) przednich. Zainstalowałem to co wyżej podawałeś koledze, ale nic nie podziałało:((
- Seler
Próbowałes pogrzebać w ustawieniach wmp (nie pamiętam, czy sa tam jakieś ustawienia, ale może nie masz wybranego kanału 5.1) i ustawieniach samych glosników w panelu sterowania chociaż?
Czy w innych playerach np. vlc też się tak dzieje? Możesz spróbować też jakiś inny format muzyki puścić, jakiś wav albo dts.
Czy głośniki działają poprawnie jak zrobisz test wszystkich kanałów, czy każdy odpowiada z osobna?
Czy w innych playerach np. vlc też się tak dzieje? Możesz spróbować też jakiś inny format muzyki puścić, jakiś wav albo dts.
Czy głośniki działają poprawnie jak zrobisz test wszystkich kanałów, czy każdy odpowiada z osobna?
,,Dum Spiro, Spero''
-
- Reklama