Konserwacja dysków wymiennych ?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post17 sty 2010, 12:22

Jak wiemy każdy dysk wymieny wcześniej czy później dostaje zadyszki , sektory są uszkodzone i niektóre dane często nie chcą się odczytać czy nagrać na pendriva.
Chciałem zapytać czy istnieje jakiś program do poprawienia takich błędów, naprawdy bad sektorów lub ich wyłączenie, czyli ogólnie konserwacja pamięci - tak aby uniknąć błędnych odczytów małych plików tektowych.
Dzisiaj miałem problem z otworzeniem kilku młych plików z pendriva.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 12:59

do poprawienia takich błędów, naprawdy bad sektorów lub ich wyłączenie

Mechanizm dysku twardego posiada opcję sprzętowej "korekcji" błędów (obszar rezerwowy), a w pendrivech z tego co wiem bloki są po prostu mapowane jako bady, czyli złapiesz jednego bada i automatycznie ogólna pojemność klucza USB się pomniejsza.

ogólnie konserwacja pamięci - tak aby uniknąć błędnych odczytów małych plików tektowych

Nie ma, a jeżeli w ogóle jakieś są, to jest jedna wielka lipa.

Należy zwrócić uwagę jedynie na prawidłową eksploatację i przechowywanie dysków. Opisują to normy ISO w tym zakresie.

- uważać żeby nigdy nie dochodziło do kondensacji pary wodnej na urządzeniu
- unikać niskich temperatur (wysokich również),
- przy przechowywaniu musi być nieduża wilgotność powietrza, miejsce suche, o odpowiednim przedziale temperatur, nie może być temp za niska jak i za wysoka, miejsce powinno być nienarażone na zewnętrzne zakłócenia elektromagnetyczne.
- w kwestii systemowej, jeżeli to tylko możliwe zawsze należy korzystać z opcji bezpiecznego usuwania sprzętu,
- nie wyjmować klucza USB podczas gdy kopiowanie plików dobiega już końca, tutaj pośpiech jest złym doradcą, lepiej poczekać kilka sekund dłużej.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post18 sty 2010, 12:29

Dzięki - nie słyszałem o takich poradach - na pewno się przyda taka wiedza :)
Pozdrawiam !
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”