Witam.
Ostatnio padł mi dysk i kupiłem nowy, a konkretnie Dysk SSD PLEXTOR 128GB 2,5'' SATAIII M5 PRO.
Po podpięciu go do płyty głównej i ustawieniu rozruchu windows startuje normalnie.
Zależy mi na USB 3.0 (moja płyta Asus P7P55D ma jedynie Sata 2 i USB 2.0), a i przy okazji chcę zapewnić szybsze połączenie w/w dysku w związku z czym z dokupiłem konstroler ASUS U3S6, PCIEx4, SATA3, USB3.0.
Niestety, po wpięciu kontrolera do płyty głównej oraz podpięciu dysku SSD kablem Sata3 do kontrolera oraz po wejściu do ustawień bootowania w BIOSie w zakładce Boot/boot device priority znikła opcja Sata1 - PLEXTOR SSd128GB.
W ustawieniach Bios / Main / Storage Configuration/configure Sata as.. wybieram AHCI.
W opcji niżej AHCI configuration nie widze żadnego dysku , tzn w polach "Sata port 1 do 6" pisze że nie wykryto ( not detected).
Konsekwencją tego podczas uruchamiania komputera, wyskakuje że wykryto kontroler Marvel... , wiersz niżej pisze że widzi dysk Plextor SSd 128gb , a chwile później pisze: że nie widzi boot dysku (pisze coś "w stylu": ,no media device ,insert boot media and press any key )
Podejrzewam, że trzeba zmienić jeszcze jakąś pierdołę w BIOSie , czy ktoś ma jakiś pomysł?
Dodam, że kupiony kontroler w pełni współpracuje z moją płytą (model płyty wymieniony na opakowaniu kontrolera) oraz w specyfikacji kontrolera pisze że Kontroler ma własny BIOS i funkcję bootowania dysku.
LINKI:
Mój Bios jest fabryczny (Asus P7P55D BIOS) i wygląda następująco: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kontroler: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk SSD: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Proszę o pomoc.
Kontroler Asus u3s6 - nie startuje windows
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Kontroler Asus u3s6 - nie startuje windows
Podejrzewam, że trzeba zmienić jeszcze jakąś pierdołę w BIOSie , czy ktoś ma jakiś pomysł?
Jeśli coś jest to musi to być w biosie tego kontrolera, on musi pozwolić na bootowanie, więc zobacz w jego instrukcji.
-
- Reklama