Kontroler obrotów oraz zasilacz.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post10 maja 2013, 21:24

Witam, co sądzicie o zasilaczach Be Quiet w stosunku cena/jakość
przykładowy model za 420zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A jeśli ktoś jest obeznany w rynku prosił bym o zrobienie Top10 zasilacz w stosunku jakość/cena (ok 600w moc pozwalającą zasilić nie przeciętnego PCta)
A jeśli chodzi o sam kontroler obrotów szukałem w sieci czegoś miłego dla oczu a przy tym w miarę przydatnego macie jakieś polecane modele? Jak na razie z moich poszukiwań nic ciekawego nie znalazłem.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 maja 2013, 23:30

Do jakiego konkretnie sprzętu ma być ten zasilacz ?
Za podobną cenę możesz mieć równie dobry zasilacz z modularnym (odłączanym) okablowaniem.

Jeżeli chodzi o kontroler, to z wyświetlaczem:
Scythe Kaze Master => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Lamptron FC6 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Bez wyświetlacza:
Lamptron FC3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
z tańszych:
Scythe Kaze Q 3,5" => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post12 maja 2013, 14:48

Obrazek
No mniej więcej do takiego zestawu. Z tej płyty GA55 jestem zadowolony więc polecam ją dalej...
W tej obudowie zmieści się chłodzenie procesora? I mniej więcej ile tam będzie luzu

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 maja 2013, 18:42

avirtus pisze:W tej obudowie zmieści się chłodzenie procesora?

Zmieści się.
Od siebie zasugeruję SilentiumPC Regnum L50 Pure Black:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zestaw bardzo dobry, jednak wymieniłbym:
dysk twardy HDD na WD Caviar Black 1TB 64MB:

kartę graficzną na MSI HD7970 TwinFrozr III:
(wydajniejszy system chłodzenia TwinFrozr III z pięcioma rurkami cieplnymi)

Jeżeli chodzi o zasilacz, to możesz wziąć tańszy Thermaltake Smart SE 530W z wentylatorem 140 mm i modularnym okablowaniem:
W zupełności wystarczy do tego zestawu i będzie miał spory zapas.
Ewentualnie Thermaltake Smart SE 630W:

Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post12 maja 2013, 23:10

Wiesz co przy L50 denerwuje mnie ta gałka od wiatraków. Byłem w sklepie pomacałem poodkręcałem i mnie to denerwuje wolę w zamian za to mieć wejście na dysk, a co ten cooler master taki mało przewiewny? czy jakość wykonania l50 bije go na głowę. Już od gladiatusa reflektował bym za Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co do dysku po zastanowieniu jednak chciał bym kupić 2TB mam teraz 4 dyski po 256/512GB i one są za małe w dobie aktualnej jakości dane jednak zajmują trochę miejsca...
Co do zasilacza noo 530 mniej więcej to tak na styk ten zestaw może z 430/480w ciągnie, nadmiar jest na ewentualnie dodatkowe karty rozszerzeń
Samo chłodzenie karty hmm przy 5 wentylatorach nie będzie z tym raczej problemu. Ale poczytam jeszcze o tej karcie...
Patrze na obecnego pc i czegoś mi brakowało karty sieciowej może polecisz jakąś ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 maja 2013, 23:52

avirtus pisze:Co do dysku po zastanowieniu jednak chciał bym kupić 2TB mam teraz 4 dyski po 256/512GB i one są za małe w dobie aktualnej jakości dane jednak zajmują trochę miejsca...

Jeżeli zależy Ci na większej pojemności, niż większej wydajności. Zapełnić w 100% 1TB jest naprawdę sztuką.

avirtus pisze:Byłem w sklepie pomacałem poodkręcałem i mnie to denerwuje wolę w zamian za to mieć wejście na dysk, a co ten cooler master taki mało przewiewny?

To już kwestia gustu. Każda z wymienionych obudów będzie zapewniała porządny przewiew.
Poleciłem L50, bo sam ją posiadam i jest warta swej ceny. Nie polecam tego co widzę tylko na zdjęciach.
Możliwość montażu ośmiu wentylatorów, w tym trzech 14 cm (1x 14cm i 1x 12cm w zestawie).
Filtry przeciwkurzowe, wszystkie demontowane bez ingerencji do wnętrza obudowy.

Do obudów od Cooler Master również nie mam żadnych zastrzeżeń. Posiadałem dwie i rzeczywiście jakość wykonania na wysokim poziomie.

avirtus pisze:Co do zasilacza noo 530 mniej więcej to tak na styk ten zestaw może z 430/480w ciągnie, nadmiar jest na ewentualnie dodatkowe karty rozszerzeń

Karta HD 7970 w grach maksymalnie 190W, procesor 77W, razem mamy 267W przy newralgicznych podzespołach najbardziej obciążających zasilacz w maksymalnym obciążeniu. Z resztą podzespołów maksymalnie 300W - 320W, więc Thermaltake 530W (linia +12V o mocy 492W) nie będzie zasilaczem na styk, a ze sporym zapasem do OC.
Do tego duży wentylator 14 cm, modularne okablowanie i sprawność 87%.

avirtus pisze:Samo chłodzenie karty hmm przy 5 wentylatorach nie będzie z tym raczej problemu. Ale poczytam jeszcze o tej karcie...

Tutaj nie chodzi o ilość wentylatorów na obudowie, a bezpośrednie chłodzenie procesora graficznego, bo to ono odpowiada za temperaturę karty.

avirtus pisze:Patrze na obecnego pc i czegoś mi brakowało karty sieciowej może polecisz jakąś ?

Karta sieciowa i dźwiękowa zintegrowane są z płytą główną.

Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post13 maja 2013, 00:17

No widzisz teraz to mi głupio nie wiem sam co kupuje :|
W sumie jak by się zastanowić to na moich dyskach 80% to są dane z przed 12 miesięcy.
Reasumując WD z seri black to jednak dobra jakość
L50 na początku byłem za tą obudową hmm jak będę miał czas sprawdzę tego Fractala R4.
Jeśli chodzi o same zasilacze jednak musi być to jakość u mnie jednostki czasami są uruchomione 3/4 tygodnie w tym na 24/15 godzin pracy. Znajdę jeszcze dość ciekawie wyglądający czytnik kart sd i wszystko.
Wszystko ok tylko teraz wzbudziłeś moją ciekawość do karty a to najgorsze kolejny dzień się przewlecze w zamówieniu...

Do wymiany:
Dysk z WD red 2TB na WD black 1TB
Obudowa z CM na Fractal R4
Zasilacz jednak zostanie chyba że masz jeszcze jakieś wady prócz tej ceny ;/
Grafika nie mogłem się zdecydować wybrałem inne wyjście Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ten model ma największe taktowanie nie wiem jak z chłodzeniem ale decyzji nie zmienię bo kompa nigdy nie zobaczę...
Do niedawna zastanawiałem się na modelem Radeon HD 7970 Vapor-X ale aktualnie w ofercie morele nie ma już tej karty Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 maja 2013, 09:13

avirtus pisze:Grafika nie mogłem się zdecydować wybrałem inne wyjście Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... bc-447443/ ten model ma największe taktowanie nie wiem jak z chłodzeniem ale decyzji nie zmienię bo kompa nigdy nie zobaczę...

Nie wiem dlaczego nagle taki wybór. Ta karta od XFX to najmniej atrakcyjna pozycja z tych trzech.
MSI to klasa sama w sobie: najbardziej zaawansowane niereferencyjne chłodzenie montowane przez producenta na karcie (jako jedyny stosuje pięć rurek cieplnych), komponenty MilitaryClass, fabryczne OC rdzenia i pamięci, ponadto to wersja do mocnego OC.

Zrobisz jak zechcesz.

Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post13 maja 2013, 22:59

Czytam czytam i w praktyce który mocniejszy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czy plextor?? sandisk dorównuje itelowskim ssd w przystepnej cenie
Siedząc w pracy stwierdziłem że no jak MSI to raczej nie ma lipy :P przekonałeś mnie.
zasilanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników co o tym myślisz
wiem wiem zmieniam podzespoły miliony raz ale raczej dzisiaj zamówie jak morele odpisze

-- 13 maja 2013, 16:51 --

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników vs Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
6113 vs 6285 no zawsze coś... 172zł

Dzięki za wszystkie cenne rady finalny zestaw to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”