Laptop Toshiba L300-17 przegrzewa się, jak zmniejszyć temp?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
andamel

Użytkownik

Post15 sie 2010, 12:26

jak w temacie.

Grzeje się laptop <Toshiba L300 17>

z lewej strony przy dysku i przy <nad> wentylatorem... trzymam go na wysokości 2 książek i tak jakby troszeczke sie chłodzi podkładka nic nie daje chłodząca bo lapek się wyłącza przy niej ;( co robić ?

jest jakiś program do zmniejszenia temperatury czy coś takiego ?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2010, 22:27 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Grzeje Sie Laptop

Post15 sie 2010, 22:24

Trzeba by dostać się do wnętrza i zrobić gruntowne czyszczenie, jednakże jeżeli lapek na gwarancji jest jeszcze rozkręcanie nie wchodzi w grę z uwagi na możliwość utraty gwarancji.

Jedyne bezinwazyjne wyjście, dostosować plany zasilania, tak aby optymalnie wykorzystać zasoby i przy tym uzyskać rozsądną temp pracy. Niestety przy grach i częstej pracy na full mocy nie będzie żadnej możliwości chłodzenia lapka bez ingerencji.

Możesz pokusić się o instalację alternatywnego softu do zarządzania zasilaniem, większość programów pozwoli na dokładne dopasowanie opcji, umożliwi zmniejszenie napięć, obniżyć taktowanie procka, ramów czy grafiki.

Czy wentylator nie wydaje dziwnych odgłosów? Możliwe jest wtedy, że poprzez degradacje łożysk wentylator nie pracuje wydajnie.

Nie pamiętam czy dostarczane oprogramowanie producenta do zarządzania zasilaniem oferuje ingerencję w zaawansowane opcje, sprawdź i ewentualnie daj zrzuty na forum.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

andamel

Użytkownik

Post16 sie 2010, 07:52

1. Gwarancji nie ma od roku.
2. Laptop był zalany, ale "informatyk" zawinął prawie 400zł :o za czyszczenie i twierdził, że wszystko wymył na błysk.
3. Otwierałem go już dwa razy, z czego za pierwszym czyściłem z kurzu itd. a za drugim starałem się przemyć wilgotną szmatką miejsca gdzie był widoczny osad.
4. Mam program Toshiba Power Saver i mam takie już minimum, że szok :shock:
5. Wentylator śmiga cicho, czyszczony sprężonym powietrzem <staram sie raz w tygodniu bo osiada kurz itd.>

Obrazek

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 sie 2010, 09:42

Ufff ładnie Ci powiedział.

Jeżeli wszystko jest wyczyszczone i nie można do niczego mieć zastrzeżeń, pozostaje wymiana wentylatora na nowszy mocniejszy, programowy tuning i optymalizacja zarządzaniem zasilania oraz odpowiednia podkładka chłodząca.

Cała ta sytuacja jest co najmniej dziwna przy założeniu że wszystkie elementy odpowiedzialne za odprowadzanie ciepła nie są uszkodzone i lapek nie jest po OC, wszystko powinno pięknie działać.

Podstawka chłodząca powinna zmniejszyć temperaturę przynajmniej o te kilka stopni, podaj markę i model.

Spróbuj innego oprogramowania, ja obecnie w XP używam RightMark CPU Clock Utility (na Viście też działa). Na zakładce Profiles można zdefiniować wiele rzeczy obniżających znacząco temperaturę.

Jeżeli pracujesz z edytorem tekstu lub innym narzędziem nie wymagającym dużych zasobów zmień plan zasilania na bardziej przyjazny gdzie wszystko zredukowane jest do minimum, mniejsze taktowanie to mniejsze zapotrzebowanie na energię i tym samym mniejsze generowanie ciepła.

PS. We wnętrzu laptopa NIGDY nie wolno stosować płynnych preparatów chyba że to jest niezbędne. W przypadku kurzu czyścimy nie wodą tylko specjalną ściereczką antystatyczną, trudno dostępne miejsca z wykorzystaniem zapałki i ściereczki, nigdy nie używa się wody.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

andamel

Użytkownik

Post16 sie 2010, 12:59

ten "informatyk" prawdopodobnie go przedmuchał powietrzem bo to nie możliwe, żeby go czyścił. On twierdził, że go wymył... z tego co czytałem mycie laptopa trwa około tygodnia, dwóch, a ten człowiek trzymał go 3 dni... ;?

podkładkę oddałem do sklepu bo mi nie pomogła.

a czym mogę go umyć ? czytałem że spiryt dobry, ale nie chcę zepsuć bardziej.

a wentylator to całość ? czy tylko wiatraczek masz na myśli ?

ściągnę potem to oprogramowanie co podałeś oblukam <działam na XP nie ufam Viscie i 7>

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 sie 2010, 13:32

a czym mogę go umyć ?

Należy unikać płynnych preparatów, jeżeli to jest tylko możliwe czyszczenie wyłącznie specjalnymi ściereczkami lub sprężonym powietrzem (nie odkurzaczem ustawionym na reversie! :D)
Spirytus można stosować do czyszczenia obudowy, poszczególnych elementów plastikowych. W przypadku LCD można zastosować ściereczki antystatyczne, w przypadku większych zabrudzeń można użyć wilgnej szmatki, lecz takiej która nie jest szorstka, najlepsza by była mikrofibra ale flanela też może być, w każdym bądź razie coś co nie spowoduje zarysowania powierzchni ekranu.

a wentylator to całość ?

Najważniejszy oczywiście wiatraczek, możesz poszukać jednego komponentu lub zakupić cały mechanizm. Możesz samemu wymienić lub zlecić to w serwisie niestety mogą sporo zażądać za wymianę, serwisowanie lapków to dochodowy biznes.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

andamel

Użytkownik

Post16 sie 2010, 14:19

a jak mam np. osad na stykach i to średnio widoczny, a nawet bym powiedział bardzo widoczny bo mi śni mi się po nocach :D to jak go wyczyścić ?

mam w planach kupno nowego kompa stacjonarnego <miesiąc, dwa> wydaje mi się że lapek wytrzyma, po zakupieniu stacjonarki najchętniej rozkręciłbym lapka i go wymył osobiście bo nie ufam temu informatykowi co go "mył"
ale czym to umyć ? sama woda chyba nie styknie bo to była herbata z cukrem

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 sie 2010, 19:46

a jak mam np. osad na stykach

Sprężonym powietrzem lub suchą szmatkę owiń wokół np. zapałki i czyść.

Co do reszty pytań, odpowiedzi Masz już podane we wcześniejszych postach.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”