Przymierzam się do zakupu Lenovo Y580, tylko nie wiem na jaką się zdecydować wersję tego laptopa. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy przy codziennym użytkowaniu komputera (filmy, gry, przeglądanie internetu, pisanie prac itp.) zauważę różnicę między procesorem i5 a i7? Czy będzie na przykład zauważalna różnica w płynności gier? Czy jest sens dopłacać do wersji z procesorem 4-rdzeniowym biorąc pod uwagę czynności, do których będę używał notebooka?
2. Studenci mojej uczelni mają możliwość posiadania darmowego Windowsa korzystając z programu Microsoft Dreamspark Premium, w związku z czym skłaniam się ku laptopowi bez wgranego systemu operacyjnego. Mam jednak pytanie, czy te dostępne z Dreamspark to są normalne, pełne wersje systemów bez żadnych ograniczeń?
Lenovo Y580
- seba86mu
Lenovo Y580
majk3l pisze:1. Czy przy codziennym użytkowaniu komputera (filmy, gry, przeglądanie internetu, pisanie prac itp.) zauważę różnicę między procesorem i5 a i7? Czy będzie na przykład zauważalna różnica w płynności gier? Czy jest sens dopłacać do wersji z procesorem 4-rdzeniowym biorąc pod uwagę czynności, do których będę używał notebooka?
Nie zauważysz żadnej różnicy na chwilę obecną między tymi procesorami w codziennej pracy.
Co do gier ważne, jaki dedykowany układ graficzny będzie w laptopie. Procesor w tym wypadku jest na drugim miejscu.
Widzę, że w Lenovo Y580 jest układ graficzny GeForce GTX 660M, a to jeden z najwydajniejszych montowanych obecnie w laptopach.
Różnicę w wydajności pomiędzy i5, a i7 na korzyść tego drugiego możesz zobaczyć dopiero przykładowo uruchamiając grę Battlefield 3 w maksymalnych ustawieniach graficznych.
- janpas
- Kontaktowanie:
Lenovo Y580
witam
wtrącę swoje trzy grosze
te laptopy śmiem twierdzić są nie dopracowane
uwalają się w nich dyski
producent prawdopodobnie wie o tym ale nie znają jeszcze przyczyny lub nie chce znać
cena kosztem jakości
takie realia
schodzą te lapki jak ciepłe bułeczki
lub po prostu wadliwa seria dysków samsunga w co wątpię trochę
pisze niby Seagate
ale to jest zaprogramowane w SA dysku żeby tak odczytywał
w rzeczywistości jest to Spinpoint M8 HN-M750MBB
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
wtrącę swoje trzy grosze
te laptopy śmiem twierdzić są nie dopracowane
uwalają się w nich dyski
producent prawdopodobnie wie o tym ale nie znają jeszcze przyczyny lub nie chce znać
cena kosztem jakości
takie realia
schodzą te lapki jak ciepłe bułeczki
lub po prostu wadliwa seria dysków samsunga w co wątpię trochę
pisze niby Seagate
ale to jest zaprogramowane w SA dysku żeby tak odczytywał
w rzeczywistości jest to Spinpoint M8 HN-M750MBB
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz