Lenovo Y580

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
majk3l

Użytkownik

Lenovo Y580

Post06 paź 2012, 20:45

Przymierzam się do zakupu Lenovo Y580, tylko nie wiem na jaką się zdecydować wersję tego laptopa. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy przy codziennym użytkowaniu komputera (filmy, gry, przeglądanie internetu, pisanie prac itp.) zauważę różnicę między procesorem i5 a i7? Czy będzie na przykład zauważalna różnica w płynności gier? Czy jest sens dopłacać do wersji z procesorem 4-rdzeniowym biorąc pod uwagę czynności, do których będę używał notebooka?
2. Studenci mojej uczelni mają możliwość posiadania darmowego Windowsa korzystając z programu Microsoft Dreamspark Premium, w związku z czym skłaniam się ku laptopowi bez wgranego systemu operacyjnego. Mam jednak pytanie, czy te dostępne z Dreamspark to są normalne, pełne wersje systemów bez żadnych ograniczeń?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Lenovo Y580

Post06 paź 2012, 22:44

majk3l pisze:1. Czy przy codziennym użytkowaniu komputera (filmy, gry, przeglądanie internetu, pisanie prac itp.) zauważę różnicę między procesorem i5 a i7? Czy będzie na przykład zauważalna różnica w płynności gier? Czy jest sens dopłacać do wersji z procesorem 4-rdzeniowym biorąc pod uwagę czynności, do których będę używał notebooka?

Nie zauważysz żadnej różnicy na chwilę obecną między tymi procesorami w codziennej pracy.
Co do gier ważne, jaki dedykowany układ graficzny będzie w laptopie. Procesor w tym wypadku jest na drugim miejscu.

Widzę, że w Lenovo Y580 jest układ graficzny GeForce GTX 660M, a to jeden z najwydajniejszych montowanych obecnie w laptopach.

Różnicę w wydajności pomiędzy i5, a i7 na korzyść tego drugiego możesz zobaczyć dopiero przykładowo uruchamiając grę Battlefield 3 w maksymalnych ustawieniach graficznych.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Lenovo Y580

Post08 paź 2012, 20:21

witam
wtrącę swoje trzy grosze
te laptopy śmiem twierdzić są nie dopracowane
uwalają się w nich dyski
producent prawdopodobnie wie o tym ale nie znają jeszcze przyczyny lub nie chce znać
cena kosztem jakości
takie realia
schodzą te lapki jak ciepłe bułeczki
lub po prostu wadliwa seria dysków samsunga w co wątpię trochę
pisze niby Seagate
ale to jest zaprogramowane w SA dysku żeby tak odczytywał
w rzeczywistości jest to Spinpoint M8 HN-M750MBB
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama