Monitor nie startuje..

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 12:09

Witam, mam taki problem, po włączeniu komputera monitor nie "włącza sie " chociaż fizycznie jest podłączony, kontrolka świeci itp. tak jakby nie otrzymywał sygnału od komputera aczkolwiek napis " No signal" występuje dopiero po odłączeniu kabla od karty graficznej. Dodam że komputer włącza sie najprawdopodobniej dobrze, bo wszystkie wiatraki się kręcą - nawet ten od karty graficznej. Dotychczas przeczyściłem komputer od środka kartę odpiąłem od gniazda usunąłem z niej kurz itp. wszystko zostało podpięte dobrze, ale problem nadal występuje. Monitor jest sprawny bo podpinał pod laptopa. Specyfikacja sprzętu to:
- GF8600
- zasilacz 4life 400W (tak wiem.. bomba zegarowa)
Na koniec dodam że przepinałem monitor do drugiego wejścia od karty graf. ale to nic nie dało, a i problem wystąpił nagle, tzn. został normalnie wyłączony, a po ok. 2 godzinach nie działa.

Pozdrawiam i proszę o propozycje jak rozwiązać problem.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 12:42

Możesz zresetować bios ale pewnie to nic nie da. Najprawdopodobniej padł właśnie ten zasilacz, w drugiej kolejności karta, tak więc sprawdz kartę na innym komputerze, ewentualnie pożycz od kogoś zasilacz.

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 14:20

Reset biosu nic nie dał - o ile dobrze go zrobiłem tzn. wyjąłem baterie z płyty głównej na ok. minute.
Co do zasilacza to pamiętam jak mi padł w innym komputerze to po porostu nic się nie włączało, a tutaj slychać jak wszystko się włącza, kontrolka hdd miga jak zawsze itp. A i mam pytanie, nie ma innej możliwości sprawdzenia zasilacza i karty?, nikt mi tych części raczej nie pożyczy, do dyspozycji mam laptopa - ale raczej nic nim nie sprawdzę.. Dzięki za odpowiedź i proszę o dalsze propozycje.

//edit: Dla pewności zrobiłem reset biosu po przez zworkę - lecz nic nie pomogło.

//edit2: Dodam że używam przejściówkę DVI->CRT.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 14:22

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 14:49

Jaką posiadasz płytę główną ?
Program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Mainboard
Być może posiadasz na płycie zintegrowany układ graficzny, wtedy potwierdzisz ewentualną awarię karty graficznej GeForce 8600.

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 15:22

djkamil09061991 pisze:Możesz sprawdzić:
http://www.hotfix.pl/awaryjne-uruchamia ... a--a79.htm

Na razie wykonałem pierwszy test - z powodzeniem, wiatrak się kręci, czekam na miernik napięcia i wykonam ten drugi.

seba86mu pisze:Jaką posiadasz płytę główną ?
Program => CPU-Z => zakładka Mainboard
Być może posiadasz na płycie zintegrowany układ graficzny, wtedy potwierdzisz ewentualną awarię karty graficznej GeForce 8600.

Również o tym myślałem, lecz moja płyta nie posiada zintegrowanej karty graf. - płyta to: MSI K9N Neo-F V2

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 15:38

Czy przy normalnym uruchamianiu komputera (gdy jeszcze działał poprawnie) z komputera wydobywało się charakterystyczne piknięcie ?
Pytam, by wiedzieć czy masz podłączony głośniczek do płyty głównej.
Jeżeli piknięcie zawsze było słyszalne, to spróbuj uruchomić komputer z wyjętymi kościami pamięci RAM.
Płyta główna powinna zasygnalizować sygnałem brak kości.
Wsadź kości RAM z powrotem i tym razem wyjmij kartę graficzną i uruchom komputer bez karty.
W tym wypadku również płyta powinna sygnałem powiadomić o braku karty graficznej.
Sygnalizacja dźwiękowa praktycznie wykluczy awarię płyty głównej, bo ta również jest brana pod uwagę.

Jeżeli natomiast w ogóle nie posiadasz głośniczka wykonanie powyższych czynności jest niepotrzebne.

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 15:52

Niestety nie mam takiego głośniczka.

Jeszcze zapytam, bo mam stary komputer w którym padła karta, i tam znajdował się owy glośniczek, czy jest możliwość przepięcia go do tej karty? czy może jest on wlutowany na stałe i nic z tego?.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 16:03

Tak, jest możliwość przepięcia głośniczka, ale nie podłącza się go do karty graficznej tylko do płyty głównej.
Głośniczek w swojej płycie głównej podłączysz do gniazda JFP2 zgodnie ze schematem (Speaker):

Obrazek

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 16:26

Głośniczka nie znalazłem, lecz trafił mi w ręce śledź usb msi, który ma 4 diody, pamiętam że one też coś pokazywały jeżeli komputer był zepsuty czy coś. Może to coś pomoże? :)

Wygląda to tak:

Obrazek

(fot. przykladowe z google)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post10 maja 2012, 16:54

Podłącz w takim razie tego śledzia do płyty głównej i napisz jaki jest schemat wyświetlenia diod.
Może znajdziemy instrukcję z opisem, co oznacza dany schemat.
Wiem, że cztery czerwone diody, to martwica płyty głównej.

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post11 maja 2012, 14:41

I d***, moja plyta nie posiada wejścia JDB1 by podłączyć ledy diagnostyczne, jeszcze zrobię ten 2 test zasilacza, lecz jeżeli do niczego nie dojdę do kompa oddam do speca. Dzięki wielkie za pomoc, jeżeli macie jakieś propozycje to podawajcie ;)) dzięki wielkie.

//edit:
Witam ponownie, wlaśnie zauważyłem że komputer raczej w pełni sie nie wlącza, gdyż po 1: nie słysze muzyki powitalnej, po 2: Na klawiaturze nie świecą sie kontrolki(caps lock itp.)

//edit:2 Zrobiłem ten drugi test zasilacza, i napięcie wszędzie jest prawidłowe(ponad minimum lecz nie przekracza maksimum). Czyli najprawdopodobniej padła karta graficzna?.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post11 maja 2012, 15:51

ReDeX pisze:Czyli najprawdopodobniej padła karta graficzna?

Wygląda na to, że tak.
Bez podmiany na inną nie dowiemy się tego na 100%.

Jeżeli z inną kartą grafiki będzie to samo, to prawdopodobnie płyta główna.

TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post12 maja 2012, 14:37

Dzięki za odpowiedź, jutro postaram się zalatwić karte na próbę, bo w domu mam jedynie pod złącze agp ;(

//edit: Witam, znalazłem dawce karty podpieliśmy i komp wystartowal, potem wpiąłem moja i uwaga KOMP RÓWNIEŻ WYSTARTOWAŁ, ciekawe dlaczego tak się działo..

//edit: Siemka, problem występuje nadal, po tym jak komputer zaczął chodzić wyłączyłem go i już się nie włącza, na ten czas wiem że
- karta graf. działa
- ram działa (podmieniałem z innego komputera)
I dalej nie wiem, co mogło paść.. tak jak pisalem komputer włączył się normalnie i chodził wyłączyłem go z 3 razy i za ostatnim nie włączył się ponownie..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post12 maja 2012, 15:20

Wygląda na problem z zasilaniem.
Sprawdź czy kondensatory elektrolityczne na płycie głównej nie posiadają oznak zużycia: nie są nabrzmiałe / spuchnięte, nie widać wycieków:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobrze byłoby, gdybyś sprawdził również działanie komputera na innym zasilaczu.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”