Nagrywarka nie czyta płyt

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post01 maja 2009, 19:10

Witam, opiszę krótko o co chodzi.

Miałem nagrywarkę DVD, była już dosyć starawa, więc nie dziwiło mnie to, że czasami nie wykrywała płyt i wyskakiwało okienko z komunikatem "Włóż dysk do stacji dysków G:". Ostatnio przestała czytać płyty w ogóle (jakiekolwiek).
Ponieważ brak sprawnej nagrywarki zaczął mi przeszkadzać stwierdziłem, że kupię sobie nową, zamontuję w miejscu tamtej i będzie znowu tak jak dawniej, ale się myliłem:)

Zamontowaem nową nagrywarkę i nadal wyświetla się ten komunikat, czym może to być spowodowane?
Czy to wina złego podłaczenia, czy moze trzeba pozmieniać coś w ustawieniach?
Wadliwość nagrywarki odrzucam, bo jak pisałem, jest nowa:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nagrywarka nie czyta płyt

Post01 maja 2009, 19:20

Witaj.

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.

Wykonaj punkt 3c: Zniknięcie napędu, problemy z nagrywaniem itp
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 00:40

Nie wiem czy o to chodzi, ale podam tak jak zrozumiałem :)

+3.3V - 3.31V
+5V - 5.08V
+12V - ~ 1.45V (skacze od 1.41 do 1.47

Punkt 3C wykonałem i nic to nie dało.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 00:47

+12V - ~ 1.45V (skacze od 1.41 do 1.47


1.45 czy 14.5?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 01:18

1.45, przyznam sie, ze nie sprawdzałem tego w biosie tylko w programie Wverest, ale jak wszedłem w bios to tam przy napieciu 3.3 i 12 (tylko takie były) było napisane "OK".
Zauważyłem za to, ze w miejscu gdzie są wyszczególnione dyski było coś takiego:

IDE Channel 0 Master - [nazwa dysku twardego]
IDE Channel 0 Slave - [none]
IDE Channel 1 Master - [nazwa dysku twardego 2]
IDE Channel 1 Slave - [none]

i sobie tak myślę, że chyba tutaj tkwi przyczyna i zastanawiam sie jak trzeba to podłaczyć, jak ustawić zworkę.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 08:31

Zworka musi być ustawiona tak, aby według kolejności na kablu ATA (na taśmie) napędy/dyski miały ją ustawione następująco:

master----slave-------------------------płyta główna
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 23:06

Udało się, ustawiłem wszystko tak jak trzeba i działa, ale mam pytanie, czy moze tak być, że dysk twardy podłaczony jest jako slave, a napęd jako master?

Słyszałem gdzieś, ze dyski muszą być na masterach a pozostale rzeczy na slave`ach?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nagrywarka nie czyta płyt

Post02 maja 2009, 23:10

To akurat czy jest master czy slave nie ma znaczenia. Ważniejsze jest to, że nie powinny być podłączone razem na jednej taśmie, gdyż wtedy napęd spowalnia dysk. Jeśli możesz podłącz je osobno.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post03 maja 2009, 00:18

A jak to zrobić? bo z tego co widzę to na płycie głównej mam tylko jedno wejście na tasmę. Nie wiem dokładnie jaką mam płytę, ale w cpu-z wyświetla mi się Gigabyte P31-S3L Series. W środku mam podłączone dwa dyski jeden przez SATA i jeden przez IDE razem z tą nagrywarką. Można tu jakoś podłączyć ten dysk i naped osobno czy przy tych podzespołach sie nie da?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nagrywarka nie czyta płyt

Post03 maja 2009, 00:21

Niestety nic nie zrobisz. Można kupować dodatkowy kontroler ale to są wydatki.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wiktor88

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2009, 19:09

Nagrywarka nie czyta płyt

Post03 maja 2009, 00:38

No nic, musi wystarczyć mi na razie to co mam :)

Dziękuję za rozwiązanie problemu z nagrywarką. Myślę, że można zamknąć temat :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości