Witam, przyszedł dzisiaj do mnie zamówiony mikrofon, lecz po podłączeniu go nic się nie dzieje. Poszperałem w necie Powchodziłem w ustawienia Realteka dźwięków itp i wszystko związane z mikr wziąłem na on i suwaki na max głośność, lecz nadal nic. Jak włącze nasłuchiwanie to słysze jedynie szum i nic poza tym. Rejestrator dźwięku też nie działa. W panelu realteka wykrywa panel przedni i mikr jest z zielonym ptaszkiem jako ok. Natomiast gdy panel jest wyłączony (kominekl wyłączył mi go z autostartu, przy sprawdzaniu systemu) to w ogóle mi nie wykrywa nic.
Edit: Urządzenie sprawdziłęm u brata na laptopie i działa.
Nie działający mikrofon Zalman
- XMan
suwaki na max
Źle !
Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio
Odtwarzaj / Głośność główna / prawie na maksimum.
Nagrywaj / Regulacja nagrywania / prawie na minimum - inaczej mikrofon nie będzie działać. / dziesiętne milimetra mają duże znaczenie /.
ustawienia - kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Brak dżwięku na panelu przednim komputera.
Screeny pochodzą z Windows XP, na Windows 7 jest tak samo - szukaj w opcjach sterowników.
Natomiast gdy panel jest wyłączony (kominekl wyłączył mi go z autostartu, przy sprawdzaniu systemu) to w ogóle mi nie wykrywa nic.
Panel sterowników Realtek powinien być włączony w autostarcie ponieważ jak jest wyłączony
to występują problemy...
Edit:
mikrofon podłączasz pod różowe gniazdo a nie pod zielone

Najlepiej sprawdzisz/ustawisz mikrofon (karta Realtek HD) w testach głosu komunikatorów Skype, GG, inne...
-
Zrobiłem jak w instrukcjach i nadal nic..
Tzn ja mam tą nowszą wersje i co do konfiguracji to nie mam az tylu ustawień na suwakach. a reszte mam jak u brata na laptopie.
Jeśli chodzi o opcje wyłączenia wykrywania panela przedniego to nie mam czegoś takiego.
W zaawansowanych mam:
1 ustawia odtwarzanie tego samego strumienia audio przez przednie i tyle urządzenia
2 Równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach
tu do zaptaszkowania:
- kierowanie wejścia mikrofony/wejścia liniowego do panela przedniego
- do panela tylnego
A jak to znów włączyć?
A panel sterowania nvidia też? bo również mam wyłączony z auto.
Tzn ja mam tą nowszą wersje i co do konfiguracji to nie mam az tylu ustawień na suwakach. a reszte mam jak u brata na laptopie.
Jeśli chodzi o opcje wyłączenia wykrywania panela przedniego to nie mam czegoś takiego.
W zaawansowanych mam:
1 ustawia odtwarzanie tego samego strumienia audio przez przednie i tyle urządzenia
2 Równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach
tu do zaptaszkowania:
- kierowanie wejścia mikrofony/wejścia liniowego do panela przedniego
- do panela tylnego
A jak to znów włączyć?
- XMan
Podaj nazwę płyty głównej oraz karty dźwiękowej.
Sprawdź czy nie masz w Menedżerze urządzeń żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.
Wrzuć z niego screena.
Wrzuć screeny ze wszystkich zakładek panela sterowników.
Na razie pozostaw ponieważ po podaniu p/w danych może będzie potrzebna reinstalacja sterowników.
Nie, jest OK.
Sprawdź czy nie masz w Menedżerze urządzeń żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.
Wrzuć z niego screena.
Wrzuć screeny ze wszystkich zakładek panela sterowników.
A jak to znów włączyć?
Na razie pozostaw ponieważ po podaniu p/w danych może będzie potrzebna reinstalacja sterowników.
Nie, jest OK.
-
Ew po zmianie zaawansowanych dochodzi jeszcze
Z menagera
Płyta to AsRock p67 fatality, karta wg opisu płyty to: 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), THX TruStudio PRO™ and Premium Blu-ray audio support
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu przedniego panelu w biosie pojawił mi się ten folder z ustawieniem, ale ciągle brak efektu.
Ew po zmianie zaawansowanych dochodzi jeszcze
Z menagera
Płyta to AsRock p67 fatality, karta wg opisu płyty to: 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), THX TruStudio PRO™ and Premium Blu-ray audio support
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu przedniego panelu w biosie pojawił mi się ten folder z ustawieniem, ale ciągle brak efektu.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 12:02 przez mateuszKM, łącznie zmieniany 1 raz.
- XMan
1. Odinstaluj sterowniki audio Realtek.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Zainstaluj te Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Uruchom ponownie komputer.
Po instalacji nic nie przestawiaj w ustawieniach - sprawdź.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Zainstaluj te Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Uruchom ponownie komputer.
Po instalacji nic nie przestawiaj w ustawieniach - sprawdź.
-
Zrobiłęm tak i nadal nic. Czytałem, że może być gniazdo niekompatybilne w obudowie.
W sterach sie mikr zaświeca, ale reakcji nie ma.
Podłączyłem pod tylny panel i działa. Będe go wyłączał w urządzeniach jak mi nie będzie potrzebny, a widocznie przedniego nie jest mi dane używać:)
W sterach sie mikr zaświeca, ale reakcji nie ma.
Podłączyłem pod tylny panel i działa. Będe go wyłączał w urządzeniach jak mi nie będzie potrzebny, a widocznie przedniego nie jest mi dane używać:)
- XMan
Podłączyłem pod tylny panel i działa.
Czyli jest postęp

Teraz kombinuj jedynie z włączeniem przedniego panela.
Patrz w Zaawansowane ustaw. urządzenia oraz w ANALOGOWE.
(zaznaczone na fioletowo)
-
Ale musze chyba zrobić to samo, co wcześniej tzn. wyłączyć przedni panel z biosie i ponownie go włączyć, bo dopiero wtedy pojawiła się opcja analogowe (ten żółty kartonik). Natomiast nie wiem, czy widać na screenach, ale gniazda od panela przedniego świecą się jak by coś było w nie powpinane. Wcześniej w sterach(prawym na ikone głośności i urządzenia do nagrywania) jak wypiąłem słuchawki to i tak było zaznaczone jak by coś siedziało w panelu przednim. Z innego forum wyczytałem "albo obudowa nie obsługuje detekcji przednich gniazd (masz niby cały czas wpięte i słuchawki i mic z przodu- u mnie też tak jest)"
-
- Reklama