Nowy komp do pracy, co kupić? (sprzęt do 1000 zł.)

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Nowy komp do pracy, co kupić? (sprzęt do 1000 zł.)

Post02 lut 2013, 18:54

Padł mi stary komp i muszę kupić nowy; generalnie do pracy, poniżej opisze jak to u mnie wygląda. Czasu mam mało, wszystko opóźniło się przez ciężką grypę. Może macie jakąś taką sprawdzoną konfigurację, która będzie dobra również na moje potrzeby, więc proszę o namiary. Generalnie chodzi o to, co muszę mieć/kupić, aby komputer działał płynnie; poproszę też o orientacyjne ceny, no. bo w sumie nie wiem, z jakimi wydatkami muszę się zmierzyć.

U mnie wygląda to tak: windows xp – może w przyszłości win7; w tle antywirus – mało zasobożerny; powiadamiaczka emailowa; w thunderbirdzie piszę pocztę; teraz przeglądarka internetowa i ze 20 zakładek w tle lub dwa okna – po 10-15 zakładek; teraz piszę w wordzie i tworzę przeróżne dokumenty coś z worda do excela przenoszę – konczę robotę w excelu; czasem jednocześnie otwieram corela, coś w nim robię, czasem jednocześnie i corela i photoshopa = prosta obróbka grafiki użytkowej– żadne tam cuda na kiju; w tle muzyka – kocham ją, czasem komp jest włączony prawie wyłącznie dla niej; czasem – ale to już nie jednocześnie – oglądam na kompie jakiś film; czasem zainstaluje dziecku jakąś grę typu misie-pysie, ale jedną i wymagania słabe; nie gram; tak w sumie w tle mam około 40 procesów, a z tych wszystkich procesów tak właściwie najbardziej zasobożerny jest svchost.exe. Dane zgrywam na pendriva lub rzadziej – na karty pamięci, ale mam taki hub, więc jakieś wbudowane czytniki nie są mi potrzebne.

Co jeszcze o mnie? Hmmm....jestem typem minimalisty – poprzedni stary słaby komp nauczył mnie porządku i dyscypliny. Dysk 80 GB to w zasadzie szaleństwo – połowa jest pusta, zresztą szybciej się to wszystko defragmentuje, skanuje, etc. Kupię nowy o takiej pojemnosci, a stary pata - niekoniecznie na stale (jakieś przejściówki pod usb widzialam) również 80 GB będzie takim magazynem na wszelki wypadek. Cóż...więcej grzechów nie pamiętam. Są komputery gotowe – pytanie – jak to się ma do moich potrzeb? Kompa można również złożyć. Ja mieszkam w centrum Wrocławia, mogę kupić podzespoły przez Internet, odebrać w stacjonarnych sklepach lub z wysyłką – jeżeli jest taniej, a złożenie – tylko w serwisie, ale jaki to jest orientacyjny koszt?

Więc teraz meritum: co kupić? Jaka płyta główna?Jaki procesor, ile pamięci, jakie chłodzenie – mój poprzedni komp strasznie się grzał, etc. W sumie zależy mi, zeby było tanio, wydajnie i tak powiedzmy oszczędnie = nie ma sensu kupować „wypasionych” podzespołów, skoro nawet nie będę ich wykorzystywała. No bo po co?

Jak ktoś ma ochotę podzielić się ze mną wiedzą, to bardzo proszę, śmiało i z góry dziękuję, bo wszystkie rady mi pomogą w podjęciu różnych decyzji. ;)
Dziękuję i pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Nowy komp do pracy, co kupić?

Post02 lut 2013, 19:31

Hannah pisze:Są komputery gotowe – pytanie – jak to się ma do moich potrzeb?

Takich zestawów się wystrzegaj.
Zawsze wsadzony jest do nich jakiś jeden lub dwa, nawet trzy badziewne podzespoły.

Podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć na sprzęt, bo to najważniejsze.
System Windows 7 operacyjny również ma być w tej cenie ?

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post02 lut 2013, 19:56

Podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć na sprzęt, bo to najważniejsze.

powiedzmy 1000 zł ze złożeniem, czyli kompletny zestaw
[System Windows 7 operacyjny również ma być w tej cenie ?

nie, na razie starczy mi mój stary xp
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 lut 2013, 21:59

Hannah pisze:powiedzmy 1000 zł ze złożeniem, czyli kompletny zestaw

Procesor => Intel Pentium G630 2,7GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B75MA-E33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 250GB 16MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224BB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Brutus 310 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złożenie zestawu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 1094 zł.

Hannah pisze:nie, na razie starczy mi mój stary xp

32-bitowy Windows XP wykryje Ci maksymalnie 3,25GB pamięci RAM.

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post03 lut 2013, 00:05

Dobrze, bardzo Ci dziękuję :cmok: A teraz jeszcze taka sprawa: czy mógłbyś króciutko uzasadnić ten wybór? Ja sobie to pomalutku, spokojnie przejrzę, na razie to dla mnie trochę "kosmos" ;) Ja wiem, że za 1000 zł szału nie ma, ale ja też szałowego komputera nie potrzebuję; zresztą dzieciaki mają taki do grania, właśnie z niego teraz sobie piszę ;) Komfort pracy na nim jest nie do przecenienia, no ale to to ich "zabawka". A dla mnie taki komp do użytku "pracowego" ;)

Procesor => Intel Pentium G630 2,7GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 30-415110/
- tu na razie nie wiem, ale popatrzę, poczytam; miałam pentium 4 prescott 2,4 GHz, strasznie się grzał, ale mimo to działa po 8 latach;
Płyta => MSI B75MA-E33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 33-492767/
- jak wyżej; no bez grzanaia, rzecz jasna ;)

RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 4g-294462/
- tak, miałam już tej firmy i byłam zadowolona; 4 GB tak, to już właściwie standard i wystarczy mi na najbliższy czas;

HDD => WD Caviar Blue 250GB 16MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... em-355339/
- jakby mieli mniejsze, to bylabym szczęśliwa, ale wszystko jedno;

Napęd => Samsung SH-224BB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników[/quote] - a może być mój stary na szeroką taśmę (AtA?); pytam bo mam dwie nagrywarki, bardzo malutko używane, no i tak w sumie teraz byłyby bezużyteczne
Zasilacz => Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 50-359408/
- tu nie dyskutuję, a czarna listę z ciekawości przejrzałam ;)
Obudowa => SilentiumPC Brutus 310 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 10-388069/
- a może byc moja stara? ma minimalne slady używania, a ładna jest, taka inna: szaro-srebrna; no w sumie tez nie wiem, co z nią zrobić
Złożenie zestawu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... tow-266770
- i tu zaskoczenie totalne: sądziłam, że ta usługa montazu kosztuje około 150-200 zł

A ta firma jest na drugim końcu Wrocka, ale to nie problem;

Natomiast ja jeszcze taką inną firmę z Wrocławia namierzyłam na Allegro, handlują częściami, komputerami, etc. i tak pomyslałam, że moze by u nich zamowic, zapytać jak to wyglada; a że duzo ludzi kupiło u nich gotowe zestawy, to pomyślałam, ze moze i ja tak zrobię? ale jakoś nic sobie nie wybrałam z ich oferty, a Ty mi odradzasz, no to nie; na Skłodowskiej jest mi wygodniej, ale to w zasadzie drobiazg; o tutaj zobacz:

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11642144

no to teraz zajmę się lekturką tego zestawu ;)
Aneczka

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 lut 2013, 02:21

tego allegrowicza odradzam
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 lut 2013, 09:51

Hannah pisze:tu na razie nie wiem, ale popatrzę, poczytam; miałam pentium 4 prescott 2,4 GHz, strasznie się grzał, ale mimo to działa po 8 latach;

Nie porównuj procesora wyprodukowanego 10 lat temu w 90-nanometrowym procesie technologicznym do 32-nanometrowego Pentium G630. To dwie różne bajki.
Pentium 4 grzały się rzeczywiście jak piece, ale współczesne procesory nie mają nic z tym wspólnego.

Hannah pisze:jakby mieli mniejsze, to bylabym szczęśliwa, ale wszystko jedno;

Mniejsze niż 250GB dyski HDD nie są już chyba nawet produkowane.

Hannah pisze:Napęd => Samsung SH-224BB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- a może być mój stary na szeroką taśmę (AtA?)[/quote]
Płyta główna, którą zaproponowałem nie posiada gniazda IDE ATA.
Napęd, to najtańszy podzespół tego zestawu.

Hannah pisze:a może byc moja stara? ma minimalne slady używania, a ładna jest, taka inna: szaro-srebrna; no w sumie tez nie wiem, co z nią zrobić

Zapewne może być.

Hannah pisze:Natomiast ja jeszcze taką inną firmę z Wrocławia namierzyłam na Allegro, handlują częściami, komputerami, etc. i tak pomyslałam, że moze by u nich zamowic, zapytać jak to wyglada

Zapewniam Cię, że na Allegro te same podzespoły kupisz drożej. Nie ma sensu przepłacać.

Morele.net to jedna z najtańszych hurtowni sprzętu w Polsce.
Zresztą Morele.net mają Netpunkt we Wrocławiu:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zamawiasz podzespoły przez Internet i odbierasz złożony zestaw w Netpunkcie.

Hannah pisze: a że duzo ludzi kupiło u nich gotowe zestawy, to pomyślałam, ze moze i ja tak zrobię?

Nie kupuj gotowego zestawu.
Pokaż listę własnych części i zapytaj ile będzie to kosztowało. Nie daj się namówić na gotowca.

Jeżeli mogłabyś zaoszczędzić na obudowie polecam zakup coolera:
SilentiumPC CPU Spartan LT HE912 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Będzie ciszej niż na BOX-owym i chłodniej ;)

Tylko wiedz, że jak zamówisz bez obudowy, to nie złożą Ci zestawu, więc nie zamawiaj tej usługi dodatkowo.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”