Podczas czyszczenia komputera zauważyłem coś nietypowego na płytce obwodu drukowanego PCB na dysku twardym.
Część lutów wygląda jakby była osmolona bądź też delikatnie przyrdzewiała, zaś część jakby była zaśniedziała.
W mieszkaniu nie ma wilgoci.
Poprzednio jak czyściłem komputer nie zwróciłem na to uwagi, bo chyba nie odkręcałem dysku, a już wtedy zaciekawiłoby mnie to.
Nie pamiętam również czy płytka PCB wyglądała tak samo w 2010 roku, kiedy składałem ten komputer, ale raczej nie, bo zwróciłbym na to uwagę.
Tak więc dysk ma dwa lata, przepracowane 5791 godzin w temperaturze pracy około 30'C, a jego godność, to Western Digital WD5000AADS-00S9B0.
Z dyskiem nie mam i nie miałem nigdy oczywiście żadnych problemów. Wydawać by się mogło, że dysk pracuje, tak jak pracować powinien.
Uprzedzam pytania i stwierdzam, że to zapewne nie wina zasilacza, który napięcia trzyma na mur żelbeton (mierzone co jakiś czas miernikiem), a jest to Cooler Master Real Power M620.
Czy mogłaby tak wyglądać fabrycznie nowa płytka PCB dysku?
Pytam, bo być może taka jest od nowości, a jakimś cudem nie zwracałem na to uwagi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem luty, które wyglądają, jak osmolone / przyrdzewiałe.
Niebieskimi strzałkami zaznaczyłem luty, które wyglądają, jak zaśniedziałe.
Żółtą strzałką zaznaczyłem lut, który wygląda na przypalony.
(Kliknij, aby powiększyć)

HD Tune