Witam jakieś kilka mies temu pisałem o problemie z wyłaczajacym się PC. Tuteż ludzie polecali mi różne coolery jednak miałem moment, że jakby się to przestało objawiać. Niestety powróciło dlatego postanowiłem się zając. Dlatego przypomne co mam:
1. Obudowa SilentiumPC Gladius 800
2. Gigabyte GA-MA69VM-S2 (wiem stary socket)
3. Ram 3gb
4. AMD Athlon 64 X2 5000+ (2x2,66) nie podkręcany cooler na nim to boxowy nadal
5. Gainward GeForce GTS 250 - 1GB
6. Windows 7 64bity (żeby zaoszczędzić pytań to jest on oryginalny stąd też 3gb gdyż wcześniej miałem 2gb)
Jak wiadomo obudowa ta ma z tyłu 120 wentylator i ten jest podłączony. Ta 140 z przodu nie gdyż nie mam wejść na 3pin więcej. Problemem jest tu oczywiście z procesorem. I nie wiem czy dodać ze 2 wentylatory na górę i jakiś moduł z 3pinami i podłączyć te 2 na górze i ten z przodu czy wziąć jakiś Cooler ? Jeśli tak to trochę minął czas od tamtego tematu więc może coś lepszego jest w cenie do 100zł? I takie ostatnie dopytanie czy jeżeli trza by było cooler wziąć czy trzeba nałożyć i od razu kupić przy okazji tę pastę termo przewodzącą czy można zamienić tylko?
Parę pytań odnośnie chłodzenia.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ta 140 z przodu nie gdyż nie mam wejść na 3pin więcej.
Można za 5 zł kupić przejściówkę taką, że rozgałęzi kabel od zasilacza na wentylatorowy.
I takie ostatnie dopytanie czy jeżeli trza by było cooler wziąć czy trzeba nałożyć i od razu kupić przy okazji tę pastę termo przewodzącą czy można zamienić tylko?
Zazwyczaj cooler ma już nałożoną warstwę pasty, a jak nie ma to trzeba ją kupić.
A teraz pytanie. Dlaczego mówisz o zmianie coolera lub wentylatorów? Jakie Masz temperatury w komputerze?
-
Normalnie na początku procesor w idle ma 30-35 pulpit, foobar2000 i ff . Lecz gdy załączam coś z nowszych gier jak Fifa 11 lub nie wiem TF2 xD potrafi się wyłączyć raz udało mi się zrobić alt + f4 i znaleźć temp w hwmonitor procesor gdyż są dwu rdzeniowe w okolicach 80-90 stopni albo i więcej do takiej temp że mi się komp wyłącza. I nie wiem czy lepiej cooler zainwestować czy wentylatory skołować. Z coolerów polecaliście Arctic Cooling Freezer 64 Pro PWM lub Scythe Katana 3. Tylko nie wiem jak to jest z tym wyginaniem przez cięższych coolerów płyty głównej bo coś o tym czytałem i tych pastach.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to wygląda, że lepiej kupić cooler na procesor lub wymienić pastę na dobrą.
-
A coś dobrego się ukazało niż to co podałem czy nadal to samo bez zmian mam na myśli cooler? powiedzmy do 70zł - 100 max
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
hmm, tego to ja nie ocenię, proponuję napisać Prywatną wiadomość do użytkowników djarta lub np kliszka
-
- Reklama