Płyta główna odpalanie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
.:LastLegionA:.

Użytkownik

Płyta główna odpalanie

Post10 cze 2015, 18:37

Witajcie,
Mam dziwny przypadek z płytą a mianowicie podłączyłem całe okablowanie do płyty głównej no i przyszła pora na odpalenie także włączyłem komputer i płyta w dziwny sposób się uruchamia nie wiem czy to tak ma być czy coś jest nie tak.
Włączam komputer po czym wszystkie wiatraki zaczynają chodzić, przez parę sekund (5-10) nie ma połączenia z monitorem po czym występuje jeden pisk na płycie i połączenie PC <-->monitor działa i działa normalnie odpala się PC po krótkim czasie od wcześniejszego piknięcia występuje 2 i ładuje się normalnie startowy ekran czyli ten czarny z informacjami bo płytę podłączałem bez dysku. później juz wszystko idzie normalnie nie słychać żadnych pisków z komputera i bios można normalnie wejść. Czy ta płyta się tak włącza, że sygnalizuje połączenie PC z monitorem czy coś jest nie tak.
Płyta to MCP73VT-PM Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Płyta główna odpalanie

Post10 cze 2015, 23:22

Jak ten pierwszy dźwięk jest krótki takie piknięcie bardziej to znaczy że BIOS zakończył swój test i wszystko jest w porządku teraz powinien przejść do startu systemu ale nie ma dysku więc może te późniejsze dźwięki mają coś wspólnego z jego brakiem, no ale to tylko taka moja teoria :D
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

dennisek123

Stały bywalec

Płyta główna odpalanie

Post11 cze 2015, 01:44

Podłacz dysk i zobacz jaka będzie wtedy reakcja płyty :)

.:LastLegionA:.

Użytkownik

Płyta główna odpalanie

Post11 cze 2015, 15:09

Po podłączeniu dysku występują dalej te 2 piknięcia ale wszystko normalnie się odpala i działa jak należy. Głównie mi chodziło czy to nie są jakieś błędy sprzętu które wykrywa płyta no ale na to wychodzi, że to tak działa jak napisał LupeR.

kaleron

Użytkownik

Płyta główna odpalanie

Post12 cze 2015, 11:51

Może to być normalna sygnalizacja zakończenia procedury POST. Nie ma czym się stresować.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”