Witam!
Posiadam płytę główną MSI 7507 oraz procesor Intel Celeron Dual Core E1200.
Chciałem go podkręcić jednak nie bardzo mi to wychodzi górna granica jaką osiągam przy podkręcaniu to 1.7Ghz (100Mhz na zegarze) Przy próbie pójścia wyżej komputer się uruchamia jednak już monitor nie reaguje (nie mam głośniczka więc nie wiem jakie sygnały daje bios) zmniejszałem taktowanie pamięci zmieniałem zasilacz jednak cały czas jest to samo nic więcej jak 1.7Ghz nie chce pójść wyżej...
Nie mogę doszukać się na tej płycie zmian napięć ale czytałem o tym procku i one bez zmian napięć bardzo wysoko się kręciły...
Mógłby mi ktoś doradzić jak wydusić coś jeszcze z tego procesora?
Płyta MSI 7505 o/c procesora - nie idzie :/
- wuuhacz
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Musisz poszukać w instrukcji czy płyta oferuje blokadę na podkręcanie przy okazji wszystkich szyn,jak PCI-E. Jeśli nie, to poszukaj możliwości zwiększenia dzielnika na te szyny.
- wuuhacz
Dokopałem się co i jak!
Doszedłem do tego, że jak zwiększę mnożnik szyny PCI ze standardowego 100 na 110 (wiem nie powinno się tego ruszać) to procesor daje się bardziej kręcić i komputer normalnie się uruchamia nie ma już problemu opisanego wyżej, że nie daje obrazu po przekroczeniu 1.7Ghz.
Czytałem też że zwiększanie szyny PCI może uszkodzić grafikę dlatego powróciłem do ustawień standardowych.
Może mógłby się ktoś wypowiedzieć czy mogę śmiało ustawić szynę PCI na 110 aby móc kręcić procka?
Doszedłem do tego, że jak zwiększę mnożnik szyny PCI ze standardowego 100 na 110 (wiem nie powinno się tego ruszać) to procesor daje się bardziej kręcić i komputer normalnie się uruchamia nie ma już problemu opisanego wyżej, że nie daje obrazu po przekroczeniu 1.7Ghz.
Czytałem też że zwiększanie szyny PCI może uszkodzić grafikę dlatego powróciłem do ustawień standardowych.
Może mógłby się ktoś wypowiedzieć czy mogę śmiało ustawić szynę PCI na 110 aby móc kręcić procka?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
110 nie jeszcze źle wyżej bym nie dawał. PCI jest mocno wrażliwa. Zrób zdjęcia co Masz tam w biosie.
- wuuhacz
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
FSB Memory Ratio, powinno przyblokować pamięć.
Auto Disable DIM/PCI jest na auto, więc wszystko samo idzie w górę.
Auto Disable DIM/PCI jest na auto, więc wszystko samo idzie w górę.
- wuuhacz
Pamięć ustawiałem na najniższe taktowanie i to samo 1.8 chciałem dać i już się nie włączał.
Mówię dopiero po zmianie zegara PCI procesor daje się dalej kręcić :/
Mówię dopiero po zmianie zegara PCI procesor daje się dalej kręcić :/
-
- Reklama