Pomoc w wyborze karty graficznej,która pobiera mało prądu.
-
Witam,obecnie posiadam kartę Gigabyte GTX 460 SE 1024MB.Wielkimi krokami zbliża się premiera GTA V na PC,więc pragnę poczynić pewne kroki,aby móc zagrać w tą grę z moim synem na jego blaszaku.Wybór jest trudny ponieważ w jednej chwili nie mogę sobie pozwolić na wymianę wszystkich podzespołów;czynnikiem ograniczającym jest słaby zasilacz,wiec poszukiwania karty opieram na tym,aby nowa miała niewiele większy pobór mocy niż stara,a miała co najmniej 1500MB i kosztowała nie więcej niż 700zł.
- seba86mu
Przede wszystkim napisz jaki posiadasz sprzęt [procesor, zasilacz (producent, model)].
-
Procesor to Phenom II X4 840 3,2GHz-chłodznie niestety boxowe,ale największą temperaturę (70*C)osiągnął podczas długiego grania w B3 i FarCry 3 dlatego chłodzenie to trzeci wybór do zmiany;zasilacz to jeszcze większa budżetówka:Feel 1 600-aczkolwiek nie było z nim żadnych problemów przez 2,5 roku-ten podzespół jest dopiero drugi w kolejności do wymiany
Dodam,że RAMu jest 8GB,więc chyba wystarczy.
Czytałem jakiś czas temu,że Radeony są dużo mniej prądożerne niż GeForce'y,tylko którego wybrać?

Czytałem jakiś czas temu,że Radeony są dużo mniej prądożerne niż GeForce'y,tylko którego wybrać?
- seba86mu
MSI HD7850 Power Edition OC TwinFrozr III => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zużycie energii mniejsze niż GTX460SE, więc jeżeli dotychczas nie było problemu to i z nową kartą nie powinno być, ale zasilacz swoją drogą pupy nie urywa.
Zużycie energii mniejsze niż GTX460SE, więc jeżeli dotychczas nie było problemu to i z nową kartą nie powinno być, ale zasilacz swoją drogą pupy nie urywa.
-
Przemyślałem to wszystko jeszcze raz i chyba w pierwszej kolejności wymienię zasilacz,dlatego że na tą grę w wersji na PC jeszcze poczekamy
a może i karta trochę stanieję to i na chłodzenie pieniążki by się znalazły
Tak,więc jaki zasilacz byłby najlepszą opcją-przyszłościowy i w miarę tani,a dobry...chyba za dużo chce na raz.

Tak,więc jaki zasilacz byłby najlepszą opcją-przyszłościowy i w miarę tani,a dobry...chyba za dużo chce na raz.
- seba86mu
SilentiumPC Deus M1 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uprzedzam Twoje wątpliwości - ten zasilacz zjada na śniadanie Twojego Feela 600.
Uprzedzam Twoje wątpliwości - ten zasilacz zjada na śniadanie Twojego Feela 600.
-
Ale ja wiem,że mój to tani bubel i nie można się sugerować mocą napisaną na nim
To poprosiłbym jeszcze abyś mi doradził jakieś w miarę dobre i tanie chłodzenie-planuję założyć jeszcze jeden wiatraczek,aby wdmuchiwał powietrze do obudowy i zmienić ten,który obecnie je wydmuchuje...tu chyba nie ma jakiś konkretnych zaleceń co do firmy producenta?

To poprosiłbym jeszcze abyś mi doradził jakieś w miarę dobre i tanie chłodzenie-planuję założyć jeszcze jeden wiatraczek,aby wdmuchiwał powietrze do obudowy i zmienić ten,który obecnie je wydmuchuje...tu chyba nie ma jakiś konkretnych zaleceń co do firmy producenta?
- seba86mu
SilentiumPC Fera Pro HE1224 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Seba,a czy mój procesor nadaję się do stałego podkręcenia?Płyta główna posiada jakąś tam magiczną opcję turbo,ale trzeba by to było skonfigurować,tyle że nie wiem jak to się sprawuję w praktyce-płyta(niestety green) Asus M4N68T-M V2.
Jako,że już zdecydowałem się kręcić tego procka to jestem w stanie wydać na chłodzenie 150zł-chciałbym aby było jak najbardziej ciche.
Czy za kwotę 250zł będzie możliwość zakupu jeszcze lepszego zasilacza niż ten,który wcześniej poleciłeś-chyba,że ten Deus jest wystarczający.Ogólnie mój budżet na te 2 podzespoły wynosi 400zł,więc konfiguracja cenowa dowolna
Dziękuje za dotychczasową pomoc.Pozdrawiam.
Jako,że już zdecydowałem się kręcić tego procka to jestem w stanie wydać na chłodzenie 150zł-chciałbym aby było jak najbardziej ciche.
Czy za kwotę 250zł będzie możliwość zakupu jeszcze lepszego zasilacza niż ten,który wcześniej poleciłeś-chyba,że ten Deus jest wystarczający.Ogólnie mój budżet na te 2 podzespoły wynosi 400zł,więc konfiguracja cenowa dowolna

Dziękuje za dotychczasową pomoc.Pozdrawiam.
- seba86mu
Ultor pisze:Czy za kwotę 250zł będzie możliwość zakupu jeszcze lepszego zasilacza niż ten,który wcześniej poleciłeś-chyba,że ten Deus jest wystarczający.
Zasilacz jest naprawdę wystarczający nawet do nowoczesnych zestawów.
Ultor pisze:Seba,a czy mój procesor nadaję się do stałego podkręcenia?
Da się podkręcić (poprzez zwiększanie taktowania szyny FSB):
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podkręcanie poprzez zwiększanie mnożnika Ciebie nie dotyczy.
Podkręcasz stopniowo o małe wartości. Za każdym razem testujesz stabilność pracy procesora programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Testuj przez około 15 minut.
Jeżeli test przebiegnie bez żadnych komunikatów i sygnałów dźwiękowych możesz znów podnieść wartość szyny FSB, potem znów test.
Ze zmianą napięcia CPU na razie daj sobie spokój.
P.S.
Za OC nie brał bym się na Twoim miejscu z tym zasilaczem Feel 600.
-
Ale ja nawet przez moment nie pomyślałem aby to robić z tą cykającą bombą
Kwestia zasilacza rozwiązana;co z chłodzeniem?Podobno pierwszy wybór jest najlepszy
A tak na marginesie,czy ja dobrze kombinuje z kolejnością wymiany podzespołów?Która w kolejce powinna być płyta i procesor-na mój chłopski rozum to po wymianie chłodzenia CPU i podkręceniu,tą część zostawię na koniec.

Kwestia zasilacza rozwiązana;co z chłodzeniem?Podobno pierwszy wybór jest najlepszy

A tak na marginesie,czy ja dobrze kombinuje z kolejnością wymiany podzespołów?Która w kolejce powinna być płyta i procesor-na mój chłopski rozum to po wymianie chłodzenia CPU i podkręceniu,tą część zostawię na koniec.
-
- Reklama