Pomoc w wyborze karty graficznej,która pobiera mało prądu.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Ultor

Użytkownik

Post20 wrz 2013, 10:37

Witam,obecnie posiadam kartę Gigabyte GTX 460 SE 1024MB.Wielkimi krokami zbliża się premiera GTA V na PC,więc pragnę poczynić pewne kroki,aby móc zagrać w tą grę z moim synem na jego blaszaku.Wybór jest trudny ponieważ w jednej chwili nie mogę sobie pozwolić na wymianę wszystkich podzespołów;czynnikiem ograniczającym jest słaby zasilacz,wiec poszukiwania karty opieram na tym,aby nowa miała niewiele większy pobór mocy niż stara,a miała co najmniej 1500MB i kosztowała nie więcej niż 700zł.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 wrz 2013, 12:14

Przede wszystkim napisz jaki posiadasz sprzęt [procesor, zasilacz (producent, model)].

Ultor

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 10:29

Procesor to Phenom II X4 840 3,2GHz-chłodznie niestety boxowe,ale największą temperaturę (70*C)osiągnął podczas długiego grania w B3 i FarCry 3 dlatego chłodzenie to trzeci wybór do zmiany;zasilacz to jeszcze większa budżetówka:Feel 1 600-aczkolwiek nie było z nim żadnych problemów przez 2,5 roku-ten podzespół jest dopiero drugi w kolejności do wymiany :| Dodam,że RAMu jest 8GB,więc chyba wystarczy.
Czytałem jakiś czas temu,że Radeony są dużo mniej prądożerne niż GeForce'y,tylko którego wybrać?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 wrz 2013, 11:05

MSI HD7850 Power Edition OC TwinFrozr III => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zużycie energii mniejsze niż GTX460SE, więc jeżeli dotychczas nie było problemu to i z nową kartą nie powinno być, ale zasilacz swoją drogą pupy nie urywa.

Ultor

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 22:27

Przemyślałem to wszystko jeszcze raz i chyba w pierwszej kolejności wymienię zasilacz,dlatego że na tą grę w wersji na PC jeszcze poczekamy :| a może i karta trochę stanieję to i na chłodzenie pieniążki by się znalazły :)
Tak,więc jaki zasilacz byłby najlepszą opcją-przyszłościowy i w miarę tani,a dobry...chyba za dużo chce na raz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 wrz 2013, 23:03

SilentiumPC Deus M1 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uprzedzam Twoje wątpliwości - ten zasilacz zjada na śniadanie Twojego Feela 600.

Ultor

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 23:34

Ale ja wiem,że mój to tani bubel i nie można się sugerować mocą napisaną na nim :)
To poprosiłbym jeszcze abyś mi doradził jakieś w miarę dobre i tanie chłodzenie-planuję założyć jeszcze jeden wiatraczek,aby wdmuchiwał powietrze do obudowy i zmienić ten,który obecnie je wydmuchuje...tu chyba nie ma jakiś konkretnych zaleceń co do firmy producenta?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 wrz 2013, 00:28

Ultor

Użytkownik

Post24 wrz 2013, 12:20

Seba,a czy mój procesor nadaję się do stałego podkręcenia?Płyta główna posiada jakąś tam magiczną opcję turbo,ale trzeba by to było skonfigurować,tyle że nie wiem jak to się sprawuję w praktyce-płyta(niestety green) Asus M4N68T-M V2.
Jako,że już zdecydowałem się kręcić tego procka to jestem w stanie wydać na chłodzenie 150zł-chciałbym aby było jak najbardziej ciche.
Czy za kwotę 250zł będzie możliwość zakupu jeszcze lepszego zasilacza niż ten,który wcześniej poleciłeś-chyba,że ten Deus jest wystarczający.Ogólnie mój budżet na te 2 podzespoły wynosi 400zł,więc konfiguracja cenowa dowolna :)
Dziękuje za dotychczasową pomoc.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 wrz 2013, 12:39

Ultor pisze:Czy za kwotę 250zł będzie możliwość zakupu jeszcze lepszego zasilacza niż ten,który wcześniej poleciłeś-chyba,że ten Deus jest wystarczający.

Zasilacz jest naprawdę wystarczający nawet do nowoczesnych zestawów.

Ultor pisze:Seba,a czy mój procesor nadaję się do stałego podkręcenia?

Da się podkręcić (poprzez zwiększanie taktowania szyny FSB):
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podkręcanie poprzez zwiększanie mnożnika Ciebie nie dotyczy.

Podkręcasz stopniowo o małe wartości. Za każdym razem testujesz stabilność pracy procesora programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Testuj przez około 15 minut.
Jeżeli test przebiegnie bez żadnych komunikatów i sygnałów dźwiękowych możesz znów podnieść wartość szyny FSB, potem znów test.
Ze zmianą napięcia CPU na razie daj sobie spokój.

P.S.
Za OC nie brał bym się na Twoim miejscu z tym zasilaczem Feel 600.

Ultor

Użytkownik

Post24 wrz 2013, 22:23

Ale ja nawet przez moment nie pomyślałem aby to robić z tą cykającą bombą :)
Kwestia zasilacza rozwiązana;co z chłodzeniem?Podobno pierwszy wybór jest najlepszy :)

A tak na marginesie,czy ja dobrze kombinuje z kolejnością wymiany podzespołów?Która w kolejce powinna być płyta i procesor-na mój chłopski rozum to po wymianie chłodzenia CPU i podkręceniu,tą część zostawię na koniec.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”