Problem karta GTX 560 Ti gainward drgający obraz

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Rambo3

Użytkownik

Post18 cze 2011, 22:43

Witam!

Od niedawna mam kartę graficzną GeForce GTX 560 Ti Gainwarda (1gb ddr5 ta najzwyklejsza) i zasilacz OCZ modXstream pro 600W (stary modecom 500W nie dawał rady).

Gdy nic wymagającego nie robię wszystko jest w porządku. Ale gdy rozegram się kilka minut w Crysisa 2 lub kilkadziesiąt w Call of duty 4 obraz zaczyna drgać, delikatnie falować poziomo.
Widać to szczególnie po przyjrzeniu się małym literom z bliska. Przeszkadza to w grze.

Przed wymianą miałem Radeona hd4850 i nic się nie działo więc cały sprzęt jest dobry.

Można temu problemowi zaradzić ściągając boczną ścianę obudowy oraz wystawiając komputer z komory w biurku. Podczas wspomnianego grania w Crysisa 2 nie zanotowałem wyższej temperatury niż 77oC gdy komputer jest złożony w komorze biurka. Temperatura poza komorą z wyjętą ścianą boczną to max. 67oC.
Rozumiem tego typu artefakt przy temperaturze 90 - 100oC ale żeby przy 77oC?

Robiłem też test w FurMarku i po jakimś czasie drżenie wystąpiło, ale na pulpicie Windowsa drgań nigdy nie ma.

Obieg powietrza w obudowie komputera jest taki sobie, jeden dodatkowy wentylator. Ale nie sądzę abym miał do czynienia z przegrzewaniem.

Czy może to być wina karty graficznej? Czy ktoś miał może podobny problem?
Wiele czytałem na podobne tematy, nie sądzę również aby to była wina zakłóceń wywoływanych przez źródła promieniowania elektromagnetycznego.

Temperatury mierzyłem EXPERTool'em ze strony gainwarda.
Obudowę mam taką zwyklejszą za 119pln, oto moja cała konfiguracja:

GeForce GTX 560 Ti Gainward
Core 2 Duo E6600 2,4Ghz
Płyta główna Gigabyte GA-P31-DS3L
Kingston DDR2 2GB 667mhz + radiatory dokupione
OCZ modXstream pro 600W
(w przyszłości chcę zmienić na i5 750 2,6ghz żeby reszta dorównała karcie)

Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Może oddać ją na gwarancję?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 cze 2011, 23:24

Witam, być może to pamięci się grzeją. Co jest na nich zamontowane?
Druga rzecz to wyłącz synchronizację pionową w sterownikach karty.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Rambo3

Użytkownik

Post19 cze 2011, 18:18

Wyłączenie synchronizacji pionowej nic nie daje, na pamięciach nic nie ma, chłodzenie oryginalne nie ruszane, jeden wielki radiator na wszystko, w FurMarku po ok 4-5 minutach obraz zaczyna falować, drgać. Maksymalna temperatura we wspomnianym teście to 83'C, to sporo ale nie aż tak dużo żeby działy się takie artefakty. Za to gdy ustawiłem wiatrak na 100% było max 75'C i żadnego falowania. Wynika z tego że bezpośrednie znaczenie ma tutaj temperatura.

I jeszcze jedna ważna rzecz: testowanie nie na pełnym ekranie tylko w oknie osiąga temperaturę 81'C a nie powoduje drgania obrazu :!:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 cze 2011, 00:21

Witam, a jak zostawisz otwartą obudowę?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Rambo3

Użytkownik

Post23 cze 2011, 14:51

WItam!
Obudowa i temperatura już chyba nie ma większego znaczenia. Pożyczyłem od znajomego kabel D-sub i teraz nie drga w żadnym przypadku.
Ale zostało jeszcze takie rozmycie, nieostrość obrazu gdy włączę FurMarka. To czasem wraca do normy po kilku minutach a pojawia się z powrotem po wyłączeniu FurMarka.
Nie wiem już czego to wina. Na innym kablu chodzi niby lepiej ale to jeszcze nie wszystko, więc gdzieś tkwi jeszcze jakaś przyczyna.
Ah trochę się zapędziłem z tą kartą, mogłem upolować na allegro Phantoma albo TwinFroza, wtedy temperatury na pewno nie były by zbyt wysokie.
Żebym tylko miał możliwość sprawdzić swój komputer na czyimś monitorze i kablu.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”