Problem - no signal - nowa karta graficzna

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
fantazt12

Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 08 kwie 2019, 21:54

Problem - no signal - nowa karta graficzna

Post08 kwie 2019, 22:59

Witam, jak w temacie mój problem dotyczy tego, że jakiś czas temu kupiłem nowa kartę graficzną i po podłączeniu jej do komputera na monitorze widnieje napis "no signal detected". Na zintegrowanej grafice komputer normalnie się uruchamia i pracuje, ale w momencie gdy karta graficzna zostaje podpięta do płyty głównej(PCI Express) i monitor do tej karty graficznej, podczas próby uruchomienia komputera na monitorze wyskakuje napis "no signal detected", a bios dawał sygnały 1 długi 3 krótkie, więc sprawdziłem pamięć ram programem memtest86, program wykazał brak błędów. Komputer nadal pokazywał "no signal detected". Następna rzecz jaką wykonałem było zmienienie ustawień w BIOSIE tak, aby komputer korzystał tylko z zintegrowanej grafiki(primary display - iGPU, iGPU multi-monitor - enabled) i z podłączoną kartą graficzną(wraz z dodatkowym zasilaniem - 6+2 pin pci-e) i monitorem podłączonym do płyty głównej, komputer uruchomił się poprawnie. W menedżerze urządzeń można było zobaczyć, że komputer wykrywa kartę graficzną. W tym czasie zainstalowałem najnowsze sterowniki do tej oto karty graficznej i po zmianie ustawień w biosie do wcześniejszych i podłączeniu monitora do karty graficznej błąd nadal występował. Kolejną czynnością, która robiłem było podłączenie karty graficznej do drugiego slotu PCIExpress w płycie głównej, było to dosyć kłopotliwej, gdyż musiałem dokupić przedłużacz do kabla zasilającego i odłączyć przedni panel bo karta się nie mieściła. Niestety nic to nie dało i błąd nadal występuje.
Czynności, które wykonałem:
1. reset biosu
2. aktualizacja biosu
3. sprawdzenie pamięci ram - memtest86
4. aktualizacja sterowników nowej karty graficznej
5. sprawdzenie karty w drugim slocie PCI Express

Karta graficzna jest nowa i oprócz moich prób nie była jeszcze używana. Do podłączania monitora do karty graficznej kablem VGA-VGA używam przejściówki VGA-DVI. Podczas moich wielu prób komputer nie zawsze zachowywał się tak samo jak wcześniej podczas takich samych ustawień np bywały momenty że nie było piknięć biosu albo komputer raz(pojedyczny przypadek) pokazywał błąd no sginal detected podczas odłączonej karty graficznej. Poprzednia karta graficzna bardzo podobna do nowej popsuła się (na pulpicie wyświetlały się artefakty).

Sprzęt:
Płyta główna: Asus B85M-E
Karta graficzna: Gigabyte Radeon RX 570 AORUS 4G
Zasilacz: Tracer Be Cool 520W Silent
RAM: 8GB DDR3

Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, gdyż już sam nie wiem co mam więcej zrobić.


  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 10 gości