Witam.
Mam pytanie odnośnie nagrzewania się karty graficznej (GeForce 8600 GTS).O ile się nie mylę jest ona chłodzona pasywnie.
Podczas grania karta potrafi nagrzać się nawet do 80 stopni Celsjusza,gdy wyłączę grę i odczekam 30 min. temperatura jaką pokazuje PC Wizard to ok 65-70 stopni.
Czy do tej karty można dokupic jakiś radiator bądź wentylator?
P.S. W niektórych grach psuje się grafika tzn. np.gra jest w różowo-czarne pasy czy to wina przegrzania?
Problem z kartą graficzną, przegrzewa się
- PasiaQ
Problem z kartą graficzną, przegrzewa się
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 21:16 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
-
Problem z kartą graficzną
A jaka temp po włączeniu komputera po długim czasie wyłączenia? Jeżeli jest tak, że jak przychodzisz po jakimś czasie i włączasz komputer i masz taką na temp na dzień dobry to na pewno karta się przegrzewa. W tym wypadku trza by było zmienić chłodzenie na niej.
- PasiaQ
heros1303 pisze:A jaka temp po włączeniu komputera po długim czasie wyłączenia? Jeżeli jest tak, że jak przychodzisz po jakimś czasie i włączasz komputer i masz taką na temp na dzień dobry to na pewno karta się przegrzewa. W tym wypadku trza by było zmienić chłodzenie na niej.
Po włączeniu komputera po 1h przerwy była temp. ok 45 stopni
-
no to masz chyba w porzadku ja mam podobną tylko kilka stopni niszą. Maksymalnie powinno być chyba okolice 65 stopni a 75 max nie wiem może sterowniki inne spróbować? Bo może masz te sterowniki które na nieszczęszcie było dużo na necie o tym że uszkadzają grafikę nvidii przez złe kontrolowanie wentylatora. nie pamiętam ktorego to numerka sterownika się tyczyło ale było 1xx chyba
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jak na nią to normalne ale można jej pomóc. Po pierwsze uporządkuj kabelki w obudowie. To najważniejsze, a drugie to jak Masz wolne miejsca w obudowie na wentylatory to dokup i zamontuj.
- PasiaQ
Dzięki za odpowiedź akurat mam miejsce ale zaraz pod zasilaczem czy wiatrak zasilacza nie przeszkodzi??
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tam powinien być zainstalowany wiatrak wydmuchujący powietrze. A z przodu, gdzieś na dole nie Masz też miejsca? Może być ukryte.
-
- Reklama