Problem z włączaniem monitora CRT

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2012, 23:25

hmm, możliwość uszkodzenia monitora programowo istnieje, ale to musi być użyty asembler i raczej mało prawdopodobne aby do tego doszło, bo by musiało dojść do wpisania błędnej danej do rejestru. W sensie istnieje przerwanie, które może poprzez umieszczenie danych w rejestrze zamienić monitor w bardzo jasną żarówkę. Przynajmniej tak twierdził Stanisław Kruk w książce o zaawansowanym programowaniu w Assemblerze ostrzegając przed manipulowaniem błędnymi wartościami rejestrów dla monitora.

Niemniej to musiałoby nastąpić praktycznie ręcznie, więc nierealne.

Dla mnie to jednak tutaj był zbieg okoliczności albo po prostu monitor nie wytrzymał przełączenia na pełny ekran i w tym momencie coś mu strzeliło.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 maja 2012, 01:12

Co chcesz przez to powiedzieć - adios monitoros? Bo był to plik przeznaczony chyba dla konsoli Playstation, a ja
go otworzyłem na stacjonarnym i to jeszcze tym starym, ciężkim monitorze CRT. Co do zbiegu okoliczności - czy możesz się tutaj wyrażać jaśniej? Czy w związku z ww. faktem myślisz, że problem czy jak go zwał tak zwał tkwi w kompie, czy w monitorze (tudzież w kablu). I czy istnieje choćby cień szansy na odzyskanie jeszcze tego monitora?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 maja 2012, 23:25

Jak dla mnie monitor nie wytrzymał podczas przełączania trybu graficznego. Czy się naprawi? To tylko elektronik powie, tylko czy się będzie opłacało. Lutowanie i inne kosztują, a monitor CRT można tanio kupić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”