Problem z włączaniem monitora CRT
- manitu
Witam, otóż przez przypadek włączyłem jak się później okazało plik przekonwertowany na PSP 2 i mówiąc oględnie monitor CRT Sony siadł. Początkowo obraz był, później jakby wykrzywił się, aż w końcu cały ekran zrobił się czarny. Mruga tylko dioda kontrolna , poza tym nic cisza całkowita nie mogę go w żaden sposób włączyć. Co robić ? 

- seba86mu
Podłącz monitor do innego komputera lub laptopa i sprawdź czy działa.
Sprawdź na innym kablu sygnałowym.
Podłącz wtyczkę monitora do drugiego gniazda w karcie graficznej (jeżeli masz fizyczną możliwość).
Wyjmij kartę graficzną ze slotu, przedmuchaj slot, wsadź kartę z powrotem i sprawdź.
Ostatecznie sprawdź działanie Twojej karty graficznej na innym komputerze, ewentualnie inną kartę graficzną w Twoim komputerze.
Zresetuj BIOS płyty głównej => Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Sprawdź na innym kablu sygnałowym.
Podłącz wtyczkę monitora do drugiego gniazda w karcie graficznej (jeżeli masz fizyczną możliwość).
Wyjmij kartę graficzną ze slotu, przedmuchaj slot, wsadź kartę z powrotem i sprawdź.
Ostatecznie sprawdź działanie Twojej karty graficznej na innym komputerze, ewentualnie inną kartę graficzną w Twoim komputerze.
Zresetuj BIOS płyty głównej => Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- leon1956
Po pierwsze - ile lat sobie liczy monitor CRT ? . Po drugie - co ma za znaczenie jaki plik uruchomiłeś . Monitor albo ma możliwość wyświetlenia obrazu , pliku graficznego etc.( + karta graficzna ) albo nie . Od uruchomionego pliku monitor nie "padnie" . Myślę , że czas monitora się skończył . Być może się mylę ale intuicja i tzw. rozsądek mówi mi , że czas monitora już upłynął . Na wszelki wypadek sprawdź to co napisał seba86mu .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- manitu
No właśnie leon1956 monitor ma już swoje lata, co do pliku to ma duże znaczenie, bo standardowo monitory stacjo-
narne a o takim mowa nie odtwarzają programów ani żadnych plików typu portable (chyba, że dokona się jakichś zmian w systemie). Ech i pomyśleć ile taka "drobna" pomyłka może kosztować. Cóż też coś mi się zdaje, że to niechybny koniec tego monitora (vis maior).
Do seba86mu - wspomniałeś o resecie BIOS-U i o 3 sposobach, przeczytałem to, ale czy z uwagi na fakt, który pomi-
nąłem mianowicie, że po włączeniu kompa nie pojawia się żaden sygnał czy choćby kursor, a już na pewno nie ekran rozruchu systemu, BIOS-U itd., sposób 3 po prostu zadziała?
narne a o takim mowa nie odtwarzają programów ani żadnych plików typu portable (chyba, że dokona się jakichś zmian w systemie). Ech i pomyśleć ile taka "drobna" pomyłka może kosztować. Cóż też coś mi się zdaje, że to niechybny koniec tego monitora (vis maior).
Do seba86mu - wspomniałeś o resecie BIOS-U i o 3 sposobach, przeczytałem to, ale czy z uwagi na fakt, który pomi-
nąłem mianowicie, że po włączeniu kompa nie pojawia się żaden sygnał czy choćby kursor, a już na pewno nie ekran rozruchu systemu, BIOS-U itd., sposób 3 po prostu zadziała?
- XMan
Sprawdź:
Możesz wyciągnąć baterię na godzinę
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony. Należy również odłączyć zasilanie.
należy pamiętać o wcześniejszym pozbyciu się ewentualnego ładunku elektrostatycznego poprzez złapanie obiema dłońmi kaloryfera, bądź kranu.
Wyciągamy baterię na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wkładamy baterię z powrotem na swoje miejsce i włączamy komputer. Ot cała filozofia
Możesz wyciągnąć baterię na godzinę

- seba86mu
manitu pisze:otóż przez przypadek włączyłem jak się później okazało plik przekonwertowany na PSP 2 i mówiąc oględnie monitor CRT Sony siadł.
manitu pisze: bo standardowo monitory stacjo-
narne a o takim mowa nie odtwarzają programów ani żadnych plików typu portable (chyba, że dokona się jakichś zmian w systemie).
To, że próbowałeś uruchomić plik niekompatybilny z systemem Windows nie miało żadnego wpływu na uszkodzenie monitora.
Jeżeli rzeczywiście monitor uległ awarii po próbie otwarcia tego pliku, to był to czysty zbieg okoliczności.
Niemożność uruchomienia pliku niekompatybilnego z systemem Windows skutkuje stosownym komunikatem błędu, a nie uszkodzeniem monitora czy ewentualnie karty graficznej.
- manitu
Ok, rozumiem to. Nie rozumiem tylko co to mógł być za zbieg okoliczności, żadnego monitu o błędzie nie było a fak-
tem jest, że monitor nie działa. Konkretnie był to o ile pamiętam jakiś plik video przekonwertowany odtwarzaczem ALL Converter to PSP. Po uruchom. pliku przełączyłem na fullscreen i nastąpiło to co opisałem wyżej. Czyli co spróbować wykonać te czynności które podałeś? A czy wyjęcie baterii BIOS-u oznacza wymianę na nową?
tem jest, że monitor nie działa. Konkretnie był to o ile pamiętam jakiś plik video przekonwertowany odtwarzaczem ALL Converter to PSP. Po uruchom. pliku przełączyłem na fullscreen i nastąpiło to co opisałem wyżej. Czyli co spróbować wykonać te czynności które podałeś? A czy wyjęcie baterii BIOS-u oznacza wymianę na nową?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 14:49 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
manitu pisze:A czy wyjęcie baterii BIOS-u oznacza wymianę na nową?
Nie musisz wymieniać baterii na nową.
Po prostu wyciągasz baterię z płyty głównej na określony czas aby spowodować zresetowanie BIOS-u płyty głównej, po czym wkładasz baterię z powrotem.
Jeżeli reset BIOS-u nie pomoże, to albo awaria karty graficznej, albo monitora, a zdiagnozujesz to wykonując czynności, które wymieniłem w pierwszym poście.
- manitu
Do seba86mu : podłączyłem kompa do innego monitora i wszystko, grafika, dżwięk itp. jest absolutnie w porządku co by świadczyło, iż raczej nie jest to awaria karty graf. Wydaje się, że to może być jakiś defekt samego monitora ponieważ na ekranie nie ma żadnego sygnału, nie działa także przycisk resetu monitora, nie można otworzyć ustawień BIOS-a. Nie mam możliwości podł. do innego komputera. Pozostałych sposobów jeszcze nie robiłem, bo właściwie w moim zasięgu jest tylko opcja wyjęcia baterii (jako najbardziej przekonująca). Taka sytuacja przytrafiła mi się po raz pierwszy i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać od strony technicznej. Oczywiście wcześniej zaglądałem do BIOS-u, ale wtedy nie było problemu. Wiem, że to może jest prosta czynność ja jednak chciałbym zachować tutaj ostrożność (tej nigdy za wiele).
- seba86mu
manitu pisze:podłączyłem kompa do innego monitora i wszystko, grafika, dżwięk itp. jest absolutnie w porządku co by świadczyło, iż raczej nie jest to awaria karty graf.
Czyli uszkodzony jest monitor.
manitu pisze:Pozostałych sposobów jeszcze nie robiłem, bo właściwie w moim zasięgu jest tylko opcja wyjęcia baterii (jako najbardziej przekonująca). Taka sytuacja przytrafiła mi się po raz pierwszy i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać od strony technicznej. Oczywiście wcześniej zaglądałem do BIOS-u, ale wtedy nie było problemu. Wiem, że to może jest prosta czynność ja jednak chciałbym zachować tutaj ostrożność (tej nigdy za wiele).
W takim wypadku, gdy awarii uległ monitor reset BIOS-u nic tutaj nie pomoże, więc nie musisz go robić.
- manitu
Tego nie wiem na pewno czy to monitor jest uszkodzony, odezwę się jeszcze jak będę wiedział coś więcej.
No więc jestem już : z jednego poradnika w którym ktoś miał niemal analogiczną sytuację jak ja, zastosował dokładnie te same polecenia co ty mi podałeś jednak bez efektu dowiedziałem się, że po wyjęciu i odłączeniu wszystkich wejść od karty graf. do płyty głównej a następnie włożeniu i mocnym jej dociśnięciu wszystko wróciło do normy. Co o tym myślisz?
No więc jestem już : z jednego poradnika w którym ktoś miał niemal analogiczną sytuację jak ja, zastosował dokładnie te same polecenia co ty mi podałeś jednak bez efektu dowiedziałem się, że po wyjęciu i odłączeniu wszystkich wejść od karty graf. do płyty głównej a następnie włożeniu i mocnym jej dociśnięciu wszystko wróciło do normy. Co o tym myślisz?
- seba86mu
manitu pisze:po wyjęciu i odłączeniu wszystkich wejść od karty graf. do płyty głównej a następnie włożeniu i mocnym jej dociśnięciu wszystko wróciło do normy. Co o tym myślisz?
Przecież dokładnie to samo napisałem w pierwszym poście:
seba86mu pisze:Wyjmij kartę graficzną ze slotu, przedmuchaj slot, wsadź kartę z powrotem i sprawdź.
Napisałeś przecież, że jak podłączyłeś inny monitor do swojego komputera, to wszystko działało, więc dlaczego teraz usilnie próbujesz szukać problemu z kartą graficzną ? Przecież jeżeli uszkodzona byłaby karta graficzna, to inny monitor, który podłączyłeś do swojego komputera również nic by nie wyświetlał, a przecież działał poprawnie.
manitu pisze:podłączyłem kompa do innego monitora i wszystko, grafika, dżwięk itp. jest absolutnie w porządku co by świadczyło, iż raczej nie jest to awaria karty graf.
Wszystko wskazuje na uszkodzenie Twojego monitora.
Możesz jeszcze sprawdzić na innym kablu sygnałowym, czyli tym, którym łączysz monitor z kartą graficzną.
- manitu
Przepraszam seba86mu, że mówię o tym samym choć rzeczywiście o tym wspomniałeś, nie kieruj się moimi uwagami bo ja tego po prostu nie wiem i chcę jedynie dociec co legło u podstaw tego problemu i jak go rozwiązać na miarę moich możliwości. To, że na jednym monitorze jest obraz, a na drugim go nie ma nie musi zapewne świadczyć o usterce karty grafiki. Czy mimo to warto wyjąć tak testowo kartę graf. i włożyć z powrotem zgodnie z tym przykładem, który podałem w poprzednim poście ? Zastanawiam się nad oddaniem komputera (lub monitora) do serwisu bo sam nie czuję się na siłach by to zrobić. Ale chciałbym, żebyś tak z własnego dośw. powiedział czy warto, czy sposób z 2 kablem i kartą graf. jest skuteczny?

- seba86mu
manitu pisze:Czy mimo to warto wyjąć tak testowo kartę graf. i włożyć z powrotem zgodnie z tym przykładem, który podałem w poprzednim poście ?
Oczywiście możesz to zrobić, niczemu to nie zaszkodzi.
manitu pisze:czy sposób z 2 kablem i kartą graf. jest skuteczny?
Jeżeli drugi monitor (ten sprawny) sprawdzałeś na tym samym kablu, na którym Twój monitor nie działa, to nie ma sensu sprawdzać na innym kablu, bo kabel jest sprawny.
Jeżeli natomiast drugi monitor (ten sprawny) sprawdzałeś na innym kablu, to wypadałoby abyś sprawdził swój uszkodzony monitor na innym kablu.
- manitu
Ten drugi, sprawny monitor sprawdzałem na tym samym kablu, a więc jest on sprawny choć to przecież nie o kabel tu
chodzi a o monitor. No wiesz ten niesprawny monitor do najnowszych już nie należy (w sensie technologicznym, bo bynajmniej nie metrykalnym) i mógł nie wytrzymać tych wszystkich nowości (ten domniemany zbieg okoliczności). Wiem, że to jest trochę takie wróżenie z fusów bo tak na odległość ustalenie czegokolwiek jest raczej trudne, ale chciałbym zanim oddam sprzęt do serwisu pokusili się o sugestię czy warto jeszcze w ogóle coś zrobić, co takiego w ogóle warto, no i tak tytułem ogółu z autopsji, czy rozwiązania tego typu problemów odnoszą skutek, czy też odwrotnie każdy komputer ma swoją specyfikę i nie da się tego stwierdzić tak jednoznacznie?
chodzi a o monitor. No wiesz ten niesprawny monitor do najnowszych już nie należy (w sensie technologicznym, bo bynajmniej nie metrykalnym) i mógł nie wytrzymać tych wszystkich nowości (ten domniemany zbieg okoliczności). Wiem, że to jest trochę takie wróżenie z fusów bo tak na odległość ustalenie czegokolwiek jest raczej trudne, ale chciałbym zanim oddam sprzęt do serwisu pokusili się o sugestię czy warto jeszcze w ogóle coś zrobić, co takiego w ogóle warto, no i tak tytułem ogółu z autopsji, czy rozwiązania tego typu problemów odnoszą skutek, czy też odwrotnie każdy komputer ma swoją specyfikę i nie da się tego stwierdzić tak jednoznacznie?

-
- Reklama