Problem z włączeniem komputera

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 20:29

Pomóżcie odpalić ten program przez botowanie ,
tylko muszę przestawić w biosie botowanie z płyty !

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 20:58

Boot Sequence zmień tak, aby było CDROM na początku.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 21:57

Teraz nie chce odpalić się w ogóle ani z płyty , ani nawet nie mogę wejść
do biosu . Na 15 min wyjąłem baterie ale to nic nie dało ...

Ładuje się memory test i potem już nic się nie dzieje tylko taki ekran :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie mogę znaleźć zworki CMOS na tej płycie :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pomocy

Wyjąłem baterie 20 min temu - za 10 min sprawdzę :)
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 22:27

Bios jest pod tymi dwoma kartami rozszerzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie widać tam jakiejś zworki?

Pomiędzy tymi kartami jest symbol Gigabytea i widać także kawałek identyfikatora modelu GA-coś tam, podaj go.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 22:37

Proszę bardzo - 3 wejścia są ale zworki nie widać :P

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 22:53

Według instrukcji zworka jest tutaj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 23:06

Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 23:09

Spróbuj przestawić tą zieloną na sąsiedni pin, odczekaj i wróć do pierwotnego położenia. Potem zewrzyj na chwilę zworką te dwupinowe złącze (J16), potem rozłącz i sprawdź czy komp wstaje.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 00:08

Okazało się iż kontroler usb przeszkadzał w płycie i bios nie chciał się załadować ....


Po wielkich trudach zainstalowałem windows 98 .

Ale mam kilka problemów :

Po 1 - Jak wyłączyć memory test który ładuje się za każdym razem gdy włączam komputer ?
Po 2 - Jak naprawić ten błąd który pozakazuje się podczas ładowania systemu --->>: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po 3 - Jeżeli w menadżerze urządzeń nie ma przy urządzeniach żadnych wykrzykników ani pytajników to nie brakuje sterowników prawda ?
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 14:46

Ad 1. Tutaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wyłącza Quick Power on self test.

Ad2. Nie wiem.

Ad3. Niczego nie brakuje.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 14:56

1 - Zrobione
2 - zależy mi na tym
3 - jest jeden pytajnik : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 15:09 przez Areecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 14:59

Sorki, pomyłka. Teraz będzie dłużej kilka testów, w dłuższym czasie). Przywróć tą opcję. Samego testu nie wyłączysz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 15:36

Ten sterownik jest od jakiejś karty sieciowej ale nie mogę go znaleźć .
Pasuje ten błąd wyłączyć o którym napisalem w punkcie 2 .
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 15:54

Skoro jednak jest problem w menedżerze, a błąd pasuje do problemów z siecią, to podaj informacje o karcie sieciowej. Płyta nie ma wbudowanej, a wczoraj wspominałeś o karcie w slocie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post23 maja 2009, 16:19

Tak to ta karta co nie pasują w niej wcięcia :)
W płycie jest jedno wcięcie a w karcie 2 .
Ale to i tak nie potrzebne bo teraz nie wyskakuje komunikat
o brakującym sprzęcie.
Co do tego komunikatu o błędzie w trakcie ładowania windowsa
to po wciśnięciu entera system się normalnie ładuje - więc to zostawię .

Zainstalowałem także servise pack 2.01b jakiś - zmienił się trochę wygląd
i teraz już można podłączyć USB.


Czy da radę zainstalować neta z Orange Free Dom ?
Modem jest podpinany pod USB.


Ten komputer z systemem 98 to tylko tak żeby był .
Najważniejszy jest office i internet - bo to jest potrzebne siostrom.
Niebawem trzeba będzie się zdecydować na jakiś sprzęt nowy :)
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości