Witam.
Zakupiłem nowy dysk twardy HD322HJ Samsunga 320 gb, ale mam problemy z jego instalacją, mianowicie przy instalowaniu windowsa wyskakuje komunikat, że komputer nie wykrył żadnego dysku podlaczonego, i zebym sprawdzil podlaczenie.
B. prosiłbym o pomoc.
System nie wykrywa dysku podczas instalacji
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Są ogólnie dwa wyjścia:
1. W Biosie przestawić tryb SATA Mode z AHCI na IDE (w biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals). Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ.
2. Ściągnij ze strony producenta płyty głównej sterowniki trybu tekstowego do kontrolera SATA i zintegruj je z płytą instalacyjną Windows XP. Zrobisz to programem nLite: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przy okazji, zmodyfikowałem lekko temat
1. W Biosie przestawić tryb SATA Mode z AHCI na IDE (w biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals). Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ.
2. Ściągnij ze strony producenta płyty głównej sterowniki trybu tekstowego do kontrolera SATA i zintegruj je z płytą instalacyjną Windows XP. Zrobisz to programem nLite: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przy okazji, zmodyfikowałem lekko temat

-
1. nie umiem znaleźć tego trybu w BIOSIE, moglbys dać moze jakas instrukcje jak tam dotrzec, bo nie ogarniam, przepraszam..
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
hehe, mogę, ale muszę znać model płyty głównej.
-
ASUS K8V-X - Vt8237
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Sprawdź najpierw Advanced->onchip sata boot room, czy jest włączony
Jeśli nie to włącz i sprawdź efekty.
Jeśli nie to włącz i sprawdź efekty.
-
był włączony (mam jeszcze dyskietke ze sterownikami do kontrolera sata ze starego dysku, ale wkladam ją instaluje ale i tak nie wykyrwa tego dysku. )
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wybierz system->rozwiń RAID->VIA VT6421L SATA RAID Driver Package Version V310E for Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003.
Ściągnij to. W środku znajdziesz aplikacje Makedisk do tworzenia odpowiedniej dyskietki.
Wybierz system->rozwiń RAID->VIA VT6421L SATA RAID Driver Package Version V310E for Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003.
Ściągnij to. W środku znajdziesz aplikacje Makedisk do tworzenia odpowiedniej dyskietki.
-
- Reklama