Zdecydowałem się przyspieszyć i odmłodzić mój komputer, który już nie jest najmłodszy i w niektórych zastosowaniach brakuj mu mocy. Wymieniłem już dysk twardy na SSD Vertex 4 i komputer wyraźnie odżył. Teraz wąskim gardłem okazuje się procesor Core duo E6320 1.86. Komputer używany głównie do internetu, ale też do programów graficznych np. Lightroom.
Tutaj widać wyraźnie brak mocy obliczeniowej. Sporadycznie też jakaś kompresja video.
System i większość programów 64 bit. płyta główna socket 775 i według specyfikacji najmocniejszy procek obsługiwany to Core 2 Quad Q9550.
Teraz pytanie. Czy ktoś może mi zobrazować bardziej praktycznie niż wyniki w benchmarkach jaka będzie różnica
między starym 4 rdzeniowym Q9550 a nowoczesnym I3 2xxx lub 3xxx ? Oczywiście I3, to wymiana płyty głównej i ramu.
Karta graficzna nie jest mi potrzebna i wystarczy Intel HD 2000. Nie gram w gry na komputerze. Wymiana płyty, ramu i procesora to dwa razy większy wydatek niż używany Q9550 a nie wiem jak to się ma do wydajności. Druga sprawa to wymieniając płytę zyskam kontroler SATA 3 więc dysk powinien jeszcze przyspieszyć. Głównie jednak interesuje mnie jak ma się Q9550 do I3 w pracy z grafiką i obróbką video. I5 i I7 odpadają ze względu na budżet.
Jeszcze jedno pytanie.Czy wydajność dysku SSD pracującego z płytami na różnych chipsetach B75, Z77, H77 jest porównywalna?
Wymiana procesora core duo na szybszy
-
Z tego co mi wiadomo socket ten nie jest już jakoś najnowszy. Taniej chyba było by ci zmienić płytę główną i do tego procesor. Żeby jakoś mega naprawdę dostał speeda. Wiadomo intel drogi, ale zawsze jest do wyboru amd który również ma jakąś moc a jest taniej. Myślę ok 500zł za płytę i procesor amd wystarczy spokojnie ba nawet 4/8gb ddr3 ram dało by może.
Poza tym nazwy płyty głównej nie podałeś. To co podałeś to socket 775. Zainstaluj HWmonitor i podaj nazwę płyty głównej.
Jeśli jednak chcesz mniej wydawać to możesz i tego procka brać. Zależy co chcesz osiągnąć.
Poza tym nazwy płyty głównej nie podałeś. To co podałeś to socket 775. Zainstaluj HWmonitor i podaj nazwę płyty głównej.
Jeśli jednak chcesz mniej wydawać to możesz i tego procka brać. Zależy co chcesz osiągnąć.
- seba86mu
roger111 pisze:Głównie jednak interesuje mnie jak ma się Q9550 do I3 w pracy z grafiką i obróbką video.
i3-3220 będzie o około 40% wydajniejszy od Q9550 w profesjonalnych zastosowaniach, choć to również zależy od aplikacji.
Nie opłaca się wydawać co najmniej 500 zł. za używanego Q9550 wyprodukowanego w starej architekturze 45 nanometrów, którego współczynnik TDP to 95W.
Intel Core i3-3220 masz już za 450 zł. i do tego jakaś płyta z chipsetem Intel B75, np.:
MSI B75MA-E33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i pamięć:
Patriot 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 741 zł.
Ewentualnie z trochę bardziej rozbudowaną płytą:
MSI B75A-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 803 zł.
Czyli dokładasz 241 zł. i masz nowoczesną platformę 22-nanometrową z przyszłościową możliwością rozbudowy, z kontrolerem SATA 3 i USB 3.0.
roger111 pisze:Jeszcze jedno pytanie.Czy wydajność dysku SSD pracującego z płytami na różnych chipsetach B75, Z77, H77 jest porównywalna?
Tak.
-
Dzięki:) seba86mu właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Jeśli I3 3220 będzie ok 40% wydajniejszy i dodatkowo dysk SSD dostanie SATA 3 to warto się podjąć takiej zmiany. No i mam okazje w przyszłości I3 zamienić na I5. Może nawet uda się kupić jakiś używany I5 w cenie 500-600zł. Coś powinno się zwrócić jak pozbędę się tego co obecnie używam.Wydaje mi się, że przy programach graficznych turbo boost I5 może dawać rezultaty. Większość pracy z zdjęciami nawet dużej rozdzielczości nie obciąża mocno procesora, ale od czasu do czasu jakieś akcje i filtry potrafią zamulić i jedno zdjęcia przerabia o wiele za długo a zdjęć czasem jest kilkaset.
Myślałem właśnie o płycie B75 z 4 slotami ddr3. Nie planuje podkręcać procesora wiec potencjału Z77 raczej nie wykorzystam.
Myślałem właśnie o płycie B75 z 4 slotami ddr3. Nie planuje podkręcać procesora wiec potencjału Z77 raczej nie wykorzystam.
-
- Reklama