Wysokie temperatury rdzeni CPU

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Ultor

Użytkownik

Post02 gru 2014, 11:34

Witam,2 dni temu wyłączył mi się komputer w trakcie grania(WoT).Pierwsze co zrobiłem to skontrolowałem temperatury przy pomocy programu HWMonitor(zawsze się sprawdzał u mnie) i dostałem szoku.Temperatura na rdzeniach:Core 0-1-2-3 w danej chwili wynosiła 73st C-według wspomnianego programu-a miałem odpaloną tylko przeglądarkę,natomiast temperatura przy CPU to 34st C,przy Mainboard to 29st C.
Wyczyściłem budę,było sporo kurzu,więc pomyślałem,że znalazłem problem;dodatkowo na drugi dzień wymieniłem pastę na procesorze.Na nic się to zdało bo temperatury wyglądają podobnie-na rdzeniach spadła o kilka stopni,natomiast CPU trzyma tą samą wartość-34st C.Dodam,że boxowy wiatraczek kręci się mniej więcej przy tych samych wartościach-jeśli temperatura rdzeni wzrasta o 10st C to obroty są o 250-300 obrotów wyższe.Wcześniej według HWMonitora temperatura rdzeni była na poziomie 35-37st C,a CPU 31-34st C,także nie mam pojęcia co się takiego stało że temperatura wzrosła o 30-40stopni :|
Sprzęt:AMD Phenom II X4 840 z boxowym chłodzeniem,zasilacz Modecom Feel 600W(wiem że to dziadostwo,ale do tej pory nie było z nim problemu),płyta ASUS M4N68T-M LE V2.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 gru 2014, 21:08

A procesor nie jest podkręcony ???, zobacz za pomoczą programu AutoRuns, Malwarebytes Anti-Malware, Eusing Free Registry Cleaner i CCleaner to zobacz co teraz.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ultor

Użytkownik

Post02 gru 2014, 22:48

Nie,CPU oryginalne wartości;CCleanera używam regularnie-co kilka dni,AutoRuns podobnie.
Teraz,po kilku minutach gry w WoTa CPU pokazuje 47st,a Core 78st...nie wiem co się mogło stać z tymi temperaturami,przez ponad 3 lata wszystko było ok,a teraz takie kwiatki.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 gru 2014, 23:09

A sprawdź AIDA64 Extreme może pokarze co innego.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Ultor

Użytkownik

Post03 gru 2014, 00:58

W SpeedFanie to samo pokazuje,więc przyczyna tkwi gdzie indziej...chyba pozostaje mi tylko wizyta w jakimś serwisie...kurde :|

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post03 gru 2014, 05:32

Pokaż odczyt temperatur z HWMonitora w spoczynku i pod obciążeniem.
-> Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting

Jaką temperaturę pokazuje BIOS ?
Jak wymieniałeś pastę to czyściłeś dokładnie radiator i procesor ze starej pasty ?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Ultor

Użytkownik

Post05 gru 2014, 22:58

@LupeR
Zacznę od końca;wszystko dokładnie wyczyściłem i odtłuściłem-zarówno procesor jaki i radiator.
W biosie temperatura zaraz po restarcie wynosiła 44st,na 48-49st się ustabilizowało.Temp płyty głównej to 29st. Taki odczyt pokazywał HWMonitor po restarcie w którym to sprawdzałem temperaturę w biosie:
A taką temperaturę pokazuje w spoczynku;co do temp z obciążeniem,być może wieczorem znajdę więcej czasu żeby w coś zagrać i skontrolować temperatury.

-- 05 gru 2014, 23:57 --

Panowie podbijam;po 1min(!) grania w FarCry 3 bądź BF3 komputer się wyłącza,najprawdopodobniej działa wtedy jakiś czujnik przegrzania.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 gru 2014, 19:07

Rdzenie mają swoje czujniki, CPU to ten odczytany z radiatora lub gniazda. Tak, więc jak wentylator źle przylega to pokaże sporo niższą temperaturę. Pytanie teraz, czy na pewno dobrze wymieniłeś pastę? Pytam, bo wiele osób jednak nie potrafi. Czy sprawdzałeś zapięcia coolera czy są dobrze wciśnięte, nie są luźne i czy samo chłodzenie nie jest luźne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Ultor

Użytkownik

Post12 gru 2014, 23:16

@cosik_ktosik
Wentylator mam przykręcany na śrubki do radiatora-dokręcone;radiator wydaję mi się,że jest zamontowany na sztywno.

Nagły wzrost temperatur rdzeni wystąpił najprawdopodobniej po wcześniejszym czyszczeniu kompa-mając chwilę przeanalizowałem cały "dziennik zdarzeń" i być może zbyt mocno docisnąłem wentylator do radiatora dokręcając go,przez co mógł się uszkodzić w jakiś sposób procesor :think:
Pastę wymienię jeszcze raz,bo robiłem to pierwszy raz,więc mogłem coś skopać.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 gru 2014, 17:33

Pasty nakładasz tyle co nic, ja to robię rogiem starej karty bankomatowej. Tylko leciutko rozsmarowuję pastę, aby zakryła rdzeń ale nie grubo, dosłownie jak ludzki włos.
Hotfix

Ultor

Użytkownik

Post22 cze 2016, 19:36

Witam po dłuższej przerwie.Po 1,5 roku spokoju problem z temperaturami rdzeni powrócił,tak to wygląda teraz:
Od razu przypomnę specyfikację dziadka:
Asus m4n68t-m le v2
Phenom X4 840
RAM 8GB
Zasilacz Modecom Feel III 600
GPU GTX 650 2GB(było GTX 460 )

Jednak powinienem zacząć od opisania ostatnich 2 tygodni z życia mojego komputera.Grając w WoTa (po zainstalowaniu ostatniej paczki modów) doświadczyłem niezapowiedzianych wyłączeń komputera-BSODy za każdym razem pokazywały błąd 0xxxx116-nie wiem co to było i nic sobie z tego nie robiłem(a szkoda) bo zacząłem grać w GTA V-w przypadku tej gry żadnych problemów nie było.Po kilku dniach znów wróciłem do WoTa,tym razem bez modów gra działała płynnie-po ponownej instalacji paczki modów,wywaliło mnie po pierwszej bitwie...i tym razem komp nie chciał się włączyć-ciągle się restartował.Zaniosłem do kolegi z IT,on stwierdził że padła grafika.Kilka dni w naprawie i znajomy zainstalował nowe stery(do pożyczonej grafiki GTX 650) zwracając mi moją zabawkę.Od razu zacząłem grać w WoTa...2 bitwy było dobrze,ale po 3 komp się wyłaczył i już nie chciał wstać.Z powrotem udałem się do ziomka z IT,po godzinie wyrok-dysk się wysypał-na amen.Na szczęście grafika przeżyła.Dwa dni komp spędził w zaprzyjaźnionym dziale IT,dostałem za darmo dysk(słaby bo słaby ale 500 GB na razie starczy),wgrano mi nowego Win 7,szkoda że Profesional,ale darowanemu koniowi nie zaglada się w zęby :) oczywiście wszystkie sterowniki itp.Po powrocie do domu i podłączeniu jednostki zauważyłem dawno zapomniany problem z temperaturami.Po telefonie do znajomego,dowiedziałem się że mam aktywowane 4 rdzenie-czego wcześniej nie doświadczyłem..podobno.Zauważyłem też,że procesor jest regularnie obciążony wartością 20-30% przez jakiś proces svchost.
Postanowiłem trochę zainwestować w dziadka i zaczynam od chłodzenia i zmiany zasilacza(być może to ta menda jest odpowiedzialna za moje wcześniejsze problemy-to Feel III od Modecom).Jeśli chodzi o chłodzenie to mam 2 typy:
lub ten:
Odnośnie zasilacza to nie mam określonego modelu,skłaniam się w stronę Chiefteca-budżet 250 zł,więc na jakiś 600W Bronze Plus powinno starczyć.
Ogólnie bardziej odpowiada mi AMD(ze wzgledów finansowych),więc nową płytę(być może kupię ją już za miesiąc) też chciałbym z AM3+.
Co Wy Panowie o tym wszystkim myślicie?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 cze 2016, 22:16

Jak dla mnie dobra opcja, zasilacz się przyda przy Feelu, natomiast chłodzenie to najpierw chyba bym pastę zmienił.
Zasilacza bym nie brał raczej chiefteca, swego czasu się z nich wyleczyłem. Dzisiaj niewiele oferują.
Zobacz te

Kod: Zaznacz cały

x-kom.pl/p/263718-zasilacz-komputerowy-silentiumpc-600w-vero-l1.html
x-kom.pl/p/215914-zasilacz-komputerowy-thermaltake-530w-smart-se-modular-box.html
x-kom.pl/p/206808-zasilacz-komputerowy-corsair-vs-series-550w-80plus-box.html
Hotfix

Ultor

Użytkownik

Post23 cze 2016, 09:30

Czy ten zasilacz od SilentiumPC obsłuży w przyszłości GTX970? Drugie szybkie pytanie:które mam wybrać chłodzenie bo dzisiaj chciałbym je zamówić.
Odnośnie tych wysokich temperatur, czy to czujnik temperatury procesora może być uszkodzony? Gdzie on się znajduje, na płycie czy w procesorze? A może płyta główna jest uszkodzona? Jaką byś polecił biorąc pod uwagę przyszłą rozbudowę?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 cze 2016, 21:26

Pomiar jest w procesorze, ale to nie czujniki, bo zobacz, każdy pokazuje inaczej. Teraz główny czujnik jest na zewnątrz, jest tam mniejsza temperatura, więc problem jest pomiędzy, a pomiędzy jest tylko pasta termoprzewodząca.

Co do chłodzenia, każde wejdzie co jest na AM3 oraz obsługuje procesory o TDP do 95W. Obydwa to spełniają całkowicie, mocniejszy jest tutaj SilentiumPC Fortis 3 HE1425. Byleby konstrukcja wieżowa weszła do Twojej obudowy i git.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”