Witam po dłuższej przerwie.Po 1,5 roku spokoju problem z temperaturami rdzeni powrócił,tak to wygląda teraz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówOd razu przypomnę specyfikację dziadka:
Asus m4n68t-m le v2
Phenom X4 840
RAM 8GB
Zasilacz Modecom Feel III 600
GPU GTX 650 2GB(było GTX 460 )
Jednak powinienem zacząć od opisania ostatnich 2 tygodni z życia mojego komputera.Grając w WoTa (po zainstalowaniu ostatniej paczki modów) doświadczyłem niezapowiedzianych wyłączeń komputera-BSODy za każdym razem pokazywały błąd 0xxxx116-nie wiem co to było i nic sobie z tego nie robiłem(a szkoda) bo zacząłem grać w GTA V-w przypadku tej gry żadnych problemów nie było.Po kilku dniach znów wróciłem do WoTa,tym razem bez modów gra działała płynnie-po ponownej instalacji paczki modów,wywaliło mnie po pierwszej bitwie...i tym razem komp nie chciał się włączyć-ciągle się restartował.Zaniosłem do kolegi z IT,on stwierdził że padła grafika.Kilka dni w naprawie i znajomy zainstalował nowe stery(do pożyczonej grafiki GTX 650) zwracając mi moją zabawkę.Od razu zacząłem grać w WoTa...2 bitwy było dobrze,ale po 3 komp się wyłaczył i już nie chciał wstać.Z powrotem udałem się do ziomka z IT,po godzinie wyrok-dysk się wysypał-na amen.Na szczęście grafika przeżyła.Dwa dni komp spędził w zaprzyjaźnionym dziale IT,dostałem za darmo dysk(słaby bo słaby ale 500 GB na razie starczy),wgrano mi nowego Win 7,szkoda że Profesional,ale darowanemu koniowi nie zaglada się w zęby

oczywiście wszystkie sterowniki itp.Po powrocie do domu i podłączeniu jednostki zauważyłem dawno zapomniany problem z temperaturami.Po telefonie do znajomego,dowiedziałem się że mam aktywowane 4 rdzenie-czego wcześniej nie doświadczyłem..podobno.Zauważyłem też,że procesor jest regularnie obciążony wartością 20-30% przez jakiś proces
svchost.
Postanowiłem trochę zainwestować w dziadka i zaczynam od chłodzenia i zmiany zasilacza(być może to ta menda jest odpowiedzialna za moje wcześniejsze problemy-to Feel III od Modecom).Jeśli chodzi o chłodzenie to mam 2 typy:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub ten:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówOdnośnie zasilacza to nie mam określonego modelu,skłaniam się w stronę Chiefteca-budżet 250 zł,więc na jakiś 600W Bronze Plus powinno starczyć.
Ogólnie bardziej odpowiada mi AMD(ze wzgledów finansowych),więc nową płytę(być może kupię ją już za miesiąc) też chciałbym z AM3+.
Co Wy Panowie o tym wszystkim myślicie?