zwalnianie pracy karty graficznej

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
mir

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 09:44

Witam ;) ,
Mam dwa pytania dotyczące karty graficznej:
1. Czy jest możliwość wyłączenia kart graficznej z poziomu systemu operacyjnego, tzn. wyłączenia w taki sposób, że ona nie wyświetla obrazu i wentylator się nie kręci, a włączam ją ponownie jakimś skrótem klawiaturowym?
2. Czy jest możliwość zwalniania karty graficznej, a konkretnie jej wentylatora, czyli jednym słowem ręcznego wyciszania jej za pomocą jakichś programów?
Jeśli tak, to jakimi programem i chodzi mi tu o bezpieczeństwo takich zabiegów, mi się wydaje, że to sprowadza się do utrzymania bezpiecznej temperatury ( czyli jeśli utrzymuje dobrą temperaturę, to nie wpływa to w żaden negatywny sposób na kartę graficzną? ( Dobrze myślę)
3. Jakie są te bezpieczne temperatury dla GeForce 9600GT?
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 18:46

1. Czy jest możliwość wyłączenia kart graficznej z poziomu systemu operacyjnego, tzn. wyłączenia w taki sposób, że ona nie wyświetla obrazu i wentylator się nie kręci, a włączam ją ponownie jakimś skrótem klawiaturowym?

Zależy jaka karta, w lapkach działa np technologia Optimus. W normalnym komputerze wyłączyć to tylko Biosem lub menedżerem zadań.
2. Czy jest możliwość zwalniania karty graficznej, a konkretnie jej wentylatora, czyli jednym słowem ręcznego wyciszania jej za pomocą jakichś programów?

Spowolnienie to z kolei obniżenie taktowania. Był kiedyś program do tego, chyba RivaTuner.

3. Jakie są te bezpieczne temperatury dla GeForce 9600GT?

Bezpieczne to sporo, ponad lub około 80-90 stopni. To takie bezpieczeństwo jeszcze.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 18:49

Dzięki za odpowiedź :)
Czyli mam rozumieć, że zwolnienie pracy wentylatora = obniżeniem taktowania karty?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 18:50

No tak, bo wtedy mniej się grzeje, a więc czujnik obniża obroty.
Hotfix

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 18:51

@Up- w moim 7100 gs miałem w stanie spoczynku 70 stopni ;P

Tak Rivia tuner może obniżyć taktowanie :D
Spróbuj programu Gigabyte Gamer hud lite.

mir

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 19:05

ja nie pytam o zmianę taktowania tylko o zmianę prędkości wiatraka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 20:01

No tak, ale wiatrak kręci się obecnie w zależności od temperatury, więc obniżając ją obniżasz drugie. Są dwie opcje obniżenia temperatury: taktowanie w dół lub obniżyć temp otoczenia.
Hotfix

mir

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 21:20

ale załóżmy, że mam niskie temperatury w spoczynku, i chcę spowolnić wiatrak kosztem wzrostu temperatury, czy to wiąże się z zmianą taktowania?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 21:49

Ale wiesz co, sterowniki NVIDII powinny pozwolić na spowalnianie karty w trybie 2D, patrzyłeś się w nie co tam siedzi? Może jest tam jakaś opcja inteligentnego zarządzania wydajnością i dać na Ekonomiczny.
Hotfix

mir

Stały bywalec

Post05 lip 2011, 21:56

spróbuję to zrobić, ale już jutro
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 lip 2011, 08:30

Możliwe, że dopiero po włączeniu ustawień zaawansowanych. Pamiętam, że był jakiś dodatek do sterowników NVIDII co włączał dodatkowe opcje, w tym możliwość zmiany taktowania z poziomu sterowników. I tam były zmiany dla trybu 2D oraz 3D.

EDIT, hehe przypomniała mi się nazwa, NVIDIA nTune Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Monitoring napięć i częstotliwości taktowania magistrali: śledzi aktualne napięcia zasilania płyty głównej, częstotliwości taktowania GPU, częstotliwość taktowania magistrali, oraz częstotliwość bazową CPU, by zapewnić bezpieczeństwo pracy i prawidłowość parametrów.

Tylko czy ta choroba działa na GF 9 tego nie wiem. Może być odpowiednik.

Jeszcze sobie przypomniałem, że jest taki programik jak powerstrip ale z nim trzeba uważać, bo był niebezpieczny.
Hotfix

mir

Stały bywalec

Post06 lip 2011, 21:02

dzięki wielkie za odpowiedź i zaangażowanie w temat, na razie nie miałem na to czasu, jutro raczej też, to pewnie w piątek
pozdrawiam ;)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”