Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Sieyo

Użytkownik

Post02 lip 2010, 21:38

Korzystając z programu Everest dowiedziałem się, że nazwa mojej płyty głównej to "nieznane", mikroukład "nieznany", a karta dźwiękowa to "cyfrowe urządzenie spdi". Skorzystałem z pudełka po płycie, jej nazwa to Gigabyte EP35-DS4, mikroukładu nie znam, a w miejscu karty dźwiękowej widniał napis Realtek Audio jak sądzę przed jego odinstalowaniem. Do rzeczy. Gdy moim systemem operacyjnym był windows xp z service packiem 2 wszystko działało dobrze miałem zainstalowany wtedy Realtek Audio High Definition Menadżer i do niego sterowniki. Po formacie zmieniłem na xpeka z service packiem 3 i zaczęły dziać się problemy z kartą dźwiękową. Mam 6 wejść w panelu tylnym od głośników i jeden na słuchawki w panelu przednim i na mikrofon. Po formacie w menadżerze robił się chaos. Pojawiały się ciągle komunikaty, że kable są zaraz podłączane i odłączane od różnych gniazd choć ja z nimi nic nie robiłem. W ogóle to mam tylko jeden kabel który idzie do amplitunera. Przeinstalowałem wszystkie sterownika po kilka razy i to nic także nie dawało. Wkurzony odinstalowałem ten menadżer. Moim zdaniem jedynym ratunkiem był kolejny format. Może to się działo z powodu service packa 3? Możliwe. Poczytałem forum, różne manewry dotyczące tych sterowników przeczytałem, ale nic nie działało. Więc chciałem zrobić formata na windowsa 7 ultimate, ale zamiast sformatować komputer to tylko zaaktualizowałem oprogramowanie z xp do 7... Teraz dzieje się trochę inaczej. Nic mi nie miga, ani nie pokazuje, że są kable podłączone.

JEŻELI NIE CHCECIE TEGO CZYTAĆ TO SKRÓCONE NA DOLE.

Mam płytę główną Gigabyte EP35-DS4. Nie znam mikroukładu. Sterownik to Realtek Audio HD. Mój problem polega na tym, że gdy podłączam do gniazd w komputerze kable (jacki 3,5mm) to w menadżerze realtek audio nie pokazuje mi ich.

Liczę na pomoc ;-) Z góry dzięki.

sharepl

Użytkownik

Post10 lut 2011, 19:50

Zrobiłem tak jak pisałeś.
"Kreator nie może odnaleźć dla sprzętu oprogramowania bardziej odpowiedniego niż to, które jest aktualnie zainstalowane"

-- 10 lut 2011, 19:37 --

Czy mogła paśc mi karta dźwiękowa ?

-- 10 lut 2011, 19:50 --

Odinstalowałem sterowniki do k. dźwiekowej i tak z głupoty włączyłem piosenkę... a tu bania bo chodzi... : P

pozdrawiam :)

sharepl

Użytkownik

Post10 lut 2011, 19:08

Zainstalowanie sterowników nic nie dało. W właściwościach mojej karty w menedżerze urządzeń jest kominikat
''Nie można uruchomic tego urządzenia.[kod 10]

sharepl

Użytkownik

Post10 lut 2011, 13:41

Witam, kilka dni temu padł mi dźwięk w komputrze... Tzn. karta dzwiekowa przestała byc widoczna w menedżerze urządzeń i w programie everst oraz oczywiście nie mogłem odtwarzac muzyki.
Nazwa płyty głównej : 915P Combo
Mikroukład płyty głównej Intel Grantsdale i915P
Karta dźwiękowa :C-Media Sound Card CMI9880 (w everescie pokazuje tylko dzwiek windowsk i dzwięk pci/pnp)
System:Windows Xp Professional SP 3
Myślałem że po formacie wszystko wróci do normy lecz po zainstalowaniu sterowników (1.Chipset 2. kar. dźwiekowa)\
dźwięku dalej nie ma...
Co do sterowników... Mam na płytce te, które instaluje za każdym razem... Po poprzednim formacie wszystko było ok,,

Awatar użytkownika
ShakD

Użytkownik

Post10 lip 2012, 00:00

dzięki;)
ale juz sam doszedlem wczesniej;p
mimo to wielki dzięki za checi;)

Awatar użytkownika
ShakD

Użytkownik

Post09 lip 2012, 21:32

Witam,
moja konfiguracja to:
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M52L-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-4xx, AMD Hammer
Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional (SP2)

Proszę o szybką pomoc :pray:

-- 09 lip 2012, 21:32 --

ShakD pisze:Witam,
moja konfiguracja to:
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M52L-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-4xx, AMD Hammer
Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional (SP2)

Proszę o szybką pomoc :pray:

ok juz sam doszedłem co i jak;p

shady05

Użytkownik

Post25 gru 2010, 15:44

Witam. Gdzie mogę znaleść sterowniki dźwięku od tego sprzętu ?

Nazwa płyty głównej: Hewlett-Packard HP Compaq dx6100 MT(PD743ET)
Mikroukład płyty głównej: Intel Grantsdale-G i915G
Karta dźwiękowa: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller [B-1]
System operacyjny: Windows XP (Dodatek Service Pack 3)

shady05

Użytkownik

Post18 sie 2010, 22:50

Tak, dokładnie tak zrobiłam. Tak jak poleciłeś zainstalowałam DirectX 9.0c (listopad 2007) i już jest Ok. Dzięki !

shady05

Użytkownik

Post18 sie 2010, 15:16

ale super :D mam już dźwięk w kompie :D dzięki wam ! thx :) :)

-- 18 sie 2010, 15:16 --

ahaa , zapomniałam , z dźwiękiem jest Ok ale zapomniałam jeszcze o DirectX .. pobrałam biblioteke i jak klikłam na nią , żeby zainstalować to wyskoczył mi taki komunikat: C:\Documnets and Settings\Administrator\pulpit\directx_aug2009_redist.exe nie jest prwaidłową aplikacją systemu Win32. Co to może oznaczać ?

shady05

Użytkownik

Post18 sie 2010, 14:10

Witam. Nie mam dźwięku po zainstalowaniu systemu. Siedzę już nad tym z tydzień i czuję , że sama chyba już nic nie zdziałam ;/ A więc liczę na waszą pomoc i z góry dzięki

Oto dane mojego sprzętu:

Nazwa płyty głównej: VIARAMA U8868 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej: VIA VT8751 Apollo P4M266
Multimedia (karta dźwiękowa): VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
System operacyjny: Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego: Dodatek Service Pack 3

selma95

Użytkownik

Post21 lut 2010, 17:00

No więc najpierw zainstalowalam to pierwsze, ale dziek się nie pojawił tylko ikonka w prawym dolnym rogu obok zegara, nastepnie zainstalowalam ten drugi, ale tez nic. Co robić??????? :sciana:

selma95

Użytkownik

Post21 lut 2010, 14:27

Chciałabym prosić o pomoc. Będę bardzo wdzięczna.
Otóż mój problem polega na tym, że jakiś czas temu padł mi dysk. Został wgrany nowy, a teraz system operacyjny to Microsoft Windows XP Professional (wczesniej tez taki był, ale to jest jakby troche inna wersja tego, inaczej wyglada przy wejsciu, wlaczaniu, wczesniej bylo niebieskie tlo, a teraz jest czarne, ale to chyba nie ma znaczenia). No i po wgraniu nowego dysku okzało się, że nie ma dżwięku. Powiedziano mi, że to mogą być problemy ze sterownikami dżwięku. Zgodnie z instrukcją pobrałam program Everest Ultimate Edition i teraz podam potrzebne iformacje na temat mojego sprzetu:
-Nazwa płyty głównej: Shuttle MK32 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio, Video)
-Mikroukład płyty głównej: VIA VT8375 ProSavageDDR KM266
-Karta dźwiękowa: Realtek ALC200(P)/ALC201(A) @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
-System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Z góry dziękuję za pomoc

sebas88

Użytkownik

Post26 lut 2012, 19:02

Po walce z pobieraniem sterowników poleconych przez XMan ze strony upload(2 razy błąd pobierania a mam stałe ip) w końcu się udało jednak porażka:
Conexant nie widzi urządzenia (brak urządzenia obsługiwanego przez sterownik)
a Realtek instaluje się ale nic nie zmienia...
Jakieś dalsze pomysły... powoli tracę nadzieję

Po którejś z kolei próbie instalacji pojawił się jeszcze sprzęt o oznaczeniu:
ACPI\TOS6205\2&DABA3FF&0
nie wiem czy to ważne

sebas88

Użytkownik

Post25 lut 2012, 21:43

Zainstalowałem Xp ze zintegrowanym SP3
Pobieram pierwszy sterownik dam znać jaki efekt

sebas88

Użytkownik

Post25 lut 2012, 21:22

Zastosowałem się do porady powyżej jednak dwa problemy:
1. Nie mogę wyłączyć nieznanych urządzeń przed de-instalacją Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio
bo ich po prostu nie ma. Pojawiają się po de-instalacji.

2. Kiedy zastosuję sie do punktu piątego podczas instalacji ze sterownika który znalazłem dostaję komunikat
"Potrzebny jest plik 'CHDAU32.sys' z Conexant 20585 SmartAudio HD Audio Driver Instalation Disk."
Podejrzewam że coś nie tak ze sterownikiem

A jeszcze z istotnych info: Po odinstalowniu Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio instaluje on się zaraz po chwili sam

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”