Witam. Ja z problemem niebieskich ekranów, które od jakiegoś czasu niestety gnębią mój komputer z systemem Windows 7 x64. Objawy pewnie są klasyczne jak to zwykle bywa z BSOD-ami, podstawowe są takie, że ekran stop występuje niespodziewanie i restartuje się komputer oraz oczywiście następuje wtenczas zapis zrzutu pamięci w .dmp przez system.
Zdarzenia zaznaczę występują od pewnego czasu bo wcześniej ich w ogóle nie było. Jednak są na tyle niepokojące bo występują zawsze znienacka, że postanowiłem się zgłosić tutaj z prośbą o rady.
W celu dokładniejszego przyjrzenia się co też może je wywoływać dokonałem analizy jednego z plików .dmp , ostatniego w kolejności narzędziem WinDbg z wczytanymi symbolami, z którego raport już teraz składam: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz także dokładniejszy raport z !analyze -v: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pokazuję także screena z programu BlueScreenView, który być może coś więcej powie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I na tej podstawie nasuwają się dla mnie samego wnioski o przyczynach, które już wcześniej podejrzewałem czyli o rzekomej winie sterownika grafiki (aktualizowałem je ostatnio kilkukrotnie), a także zbieżność czasowa ponieważ występowało to mniej więcej w tym czasie wcześniej nie, chociaż z raportów wynika że nie jest to wcale takie jednoznaczne, również pojawia się sugestia o możliwej przyczynie po stronie kości RAM lub układu RAM grafiki. Ale oczywiście o dokładniejsze recenzje jednak poproszę bo sam się na tym nie znam i nie mam co do tego całkowitej pewności.
Zwrócę jednak uwagę, że analiza różnych plików .dmp, które są uwidocznione choćby w BSV pokazuje że różne są parametry i kody błędów generowanych przez system i odczytywanych przez debugger Windows, co nasuwa myśl o różnych także jakoby przyczynach tych zdarzeń.
Zazwyczaj jest to jednak kod 4E, czasem też 3B.
Wykonałem także dwukrotnie test pamięci RAM systemowym narzędziem Diagnostyka pamięci, które nie wykazało żadnych tego typu błędów.
Dodam też, że aktywnym antywirusem jest Avast Free, a Firewall systemowy jest włączony, a z tego co wiem one również mogą mieć z tym coś wspólnego ?
Co do podstawowego konfigu sprzętowego mogę podać, jeżeli to będzie potrzebne.
I tym na czym mi szczególnie zależy, to jest próba odpowiedzi na pytanie czy na tej podstawie, którą podałem a jeśli potrzeba to może czegoś więcej da się wysnuć wniosek o jednej zasadniczej przyczynie wywołującej te niepokojące mnie już przyznam zdarzenia chyba, że jest ich jednak więcej ?
Blue Screeny w Windows 7 - przyczyna nieznana.
- manitu
- Methos
słaby ze mnie znawca BSOD'ów sam myślałem że to ramy zobaczyłem obrazki i kody a potem doczytałem do końca i niby to nie wina RAM'U bo go sprawdziłeś może faktycznie wina z kartą grafiki
jaki masz sprzęt i coś było kręcone ?
i może spadź kartę w jakimś 3d Mark'u bo jak winne są pamięci Vram w karcie to będzie to widać
i podaj temperatury
jeszcze paczałem tu nie mamy kodu 0x0000004e
-- 14 gru 2014, o 17:46 --
co do nvlddmkm.sys odinstaluj sterownik karty graficznej Driver Cleaner'em uruchom ponownie komputer i zainstaluj sterownik
a co do ntoskrnl.exe to nie wiem
LupeR odśwież stronę XD
i może spadź kartę w jakimś 3d Mark'u bo jak winne są pamięci Vram w karcie to będzie to widać
i podaj temperatury

jeszcze paczałem tu nie mamy kodu 0x0000004e
co do nvlddmkm.sys odinstaluj sterownik karty graficznej Driver Cleaner'em uruchom ponownie komputer i zainstaluj sterownik
a co do ntoskrnl.exe to nie wiem

LupeR odśwież stronę XD
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- manitu
MKMethosPL pisze:słaby ze mnie znawca BSOD'ów sam myślałem że to ramy zobaczyłem obrazki i kody a potem doczytałem do końca i niby to nie wina RAM'U bo go sprawdziłeś może faktycznie wina z kartą grafiki
Nic nie szkodzi, każda podpowiedź może być cenna...

O sprzęcie szeroko czytaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nic nie kręciłem, nie podkręcałem... to zależy o co dokładnie pytasz ? Ale nie.
Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi, w czym mam to sprawdzić bo nie rozumiem ?
Ale kartę to właśnie sprawdzałem w programie VMST, który nie znalazł żadnych mankamentów w karcie.
i podaj temperatury
Ale temperatury czego ? Procka ? Temperatura zimnego procka waha się w zakresie 21-22 stopni, bardziej nagrzanego średnio to jest ok. 24 stopni, a po dłuższej pracy pewnie nieznacznie wzrasta.
A ogólne temperatury to zobacz zrzut z HWMonitor-a: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
No tak wiem o tym, tylko na razie nie wiemy jeszcze czy to on jest podstawowym i głównym winowajcą wszystkiego ?
Podejrzewam go mocno z uwagi na zbieżność czasowo-skutkową. Płytę z oryginalnym sterownikiem od karty posiadam.
Chciałbym mieć pewność właśnie co do tego, co do podstawowej przyczyny. Chyba, że to coś innego lub jest ich więcej ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Wiszę ze jeśli kości pamięci na 100% dobre, sterowniki od karty graficznej sprawdzone i to starsze i nowsze do pozostaje ochrona antywirusowa lub zapora systemowa.

- widzę ze dobre parametrymanitu pisze:A ogólne temperatury to zobacz zrzut z HWMonitor-a: tutaj

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Methos
zaprawdę powiadam ci że masz dobrego pc'ta i wyśmienite temperatury
ale te napięcia
jaki masz zasilacz ? może to i z BSODEM nie pomoże ale ....
a usuń Avasta i może zainstaluj jakiś lepszy Antywirus Eset Nod ? Avira ? nwm ...
ps. widzę że jakieś protokoły przestarzałe na forum bo mam windows 10 i IE 11

a usuń Avasta i może zainstaluj jakiś lepszy Antywirus Eset Nod ? Avira ? nwm ...

SPRZĘT:
- manitu
robiwielki pisze:Wiszę ze jeśli kości pamięci na 100% dobre, sterowniki od karty graficznej sprawdzone i to starsze i nowsze do pozostaje ochrona antywirusowa lub zapora systemowa.
A skąd taki wniosek, że dobre ? W każdym razie sprzętowo raczej na pewno tak.
Np. testu w Memtest86+ na Live CD czy też w Mem Test nie robiłem z uwagi na ich przewlekłość działania i zresztą małą wiarygodność zdaniem wielu. Pza tym ww. test pamięci już to chyba wykazał ?
Również, że sterowniki sprawdzone ? Tego tak naprawdę nie wiemy, stare to być może tak jak pisałem, ale nowsze czy też najnowsze raczej nie wręcz odwrotnie to one są w moim przekonaniu jako pierwsze na celowniku bo zresztą najbardziej ingerują w system i działanie jego komponentów. Poza tym nie pamiętam już też, która ich wersja ostatnio była uznana za stabilną ?

Także szukając tej zasadniczej przyczyny BSOD-ów prosiłbym raczej Sz. P. ekspertów o podjęcie próby wyciągnięcia wniosków w oparciu o analizy i raporty, które podałem, bądź też jeżeli potrzeba o wskazówki dotyczące jakichś dokładniejszych informacji i logów z innych menedżerów do wglądu...

- widzę ze dobre parametrymanitu pisze:A ogólne temperatury to zobacz zrzut z HWMonitor-a: tutaj
![]()
A to cieszy.

MKMethosPL pisze:zaprawdę powiadam ci że masz dobrego pc'ta i wyśmienite temperaturyale te napięcia
jaki masz zasilacz ? może to i z BSODEM nie pomoże ale ....
Zaiste musi tak być...

A i zasiłka tj. PSU to jest: Be Quiet! Pure Power L8 530W. Jak słabo z mocą ?
No moim zdaniem rola Avasta i Zapory jest tutaj jednak minimalna przynajmniej wg logów. A także tego, że nigdy nie dawały jakoś szczególnie o sobie znać, teraz nagle by to się zmieniło ?
A sam Avast - czy on jest jakiś zły, poza tym że czasem rzadko jednak generuje fałszywe alerty, ale to tylko lepiej ?
Z tego co wiem w różnych rankingach wypada w czołówce. To znana, sprawdzona osłona rezydentna.
Czy Eset albo np. Norton jest w czymś lepszy od Avast-a ?
Natomiast zastanawiam się czy również wirtualny napęd nie wpływa tu na generowanie tych ekranów stop, posiadam jeden taki ? Wiem, że napędy takie bywają podstępne.

?

- robiwielki
- Kontaktowanie:
A jednak nie było testowane np. Memtest86+. To albo test albo, jeśli 2 kości pamięci to wyciąg jedna i sprawdź a potem na odwód.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- Methos
PSU masz dobry
tak testuję Windows 10 XD
może zrób tak jak robiwielki radzi
manitu pisze:ps. widzę że jakieś protokoły przestarzałe na forum bo mam windows 10 i IE 11
?![]()
tak testuję Windows 10 XD
może zrób tak jak robiwielki radzi
SPRZĘT:
- XMan
Może być kilka problemów:
1. z kartą graficzną
2. z nieprawidłowymi sterownikami do karty graficznej lub z nieprawidłową instalacją sterowników
3. z pamięcią
Odłącz komputer od sieci.
Przeczyść wewnątrz z kurzu np.
a/ odkurzaczem
b/ suchym pędzelkiem od golenia z końskiego włosia lub innym tak aby nie przenosił
ładunków elektrostatycznych.
c/ ponownie odkurzaczem.
d/ wyciągnij kartę graficzną i przeczyść jej styki oraz sloty nasączoną szmatką czystym spirytusem,
poczekaj aż wyschnie i podłącz ponownie.
e/ to samo z pamięcią, przy okazji sprawdź zamianę pamięci na slotach...
Sprawdź oddzielnie pamięci jw było radzone.
Nie pomoże to sprawdź wszystkie razem:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
Sprawdź inne sterowniki do karty graficznej, najnowsze lub starsze które często bywają lepsze.
Zobacz wcześniejsze, które miałeś wcześniej zainstalowane i nie było z nimi problemów.
Prawidłowa instalacja:
1. Usuwasz sterowniki do karty graficznej NVIDIA w Programy i funkcje.
(może być kilka)
2. Usuwasz ręcznie (jeżeli istnieją) w C:\Program Files\ oraz na dysku C folder NVIDIA.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów
i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zainstaluj sterowniki.
Tak robisz zawsze przed instalacją innych sterowników.
Jeżeli nie pomoże to jeszcze można sprawdzić naprawę systemu...
Jesteś pewien że nie masz wirusów
1. z kartą graficzną
2. z nieprawidłowymi sterownikami do karty graficznej lub z nieprawidłową instalacją sterowników
3. z pamięcią
Odłącz komputer od sieci.
Przeczyść wewnątrz z kurzu np.
a/ odkurzaczem
b/ suchym pędzelkiem od golenia z końskiego włosia lub innym tak aby nie przenosił
ładunków elektrostatycznych.
c/ ponownie odkurzaczem.
d/ wyciągnij kartę graficzną i przeczyść jej styki oraz sloty nasączoną szmatką czystym spirytusem,
poczekaj aż wyschnie i podłącz ponownie.
e/ to samo z pamięcią, przy okazji sprawdź zamianę pamięci na slotach...
Sprawdź oddzielnie pamięci jw było radzone.
Nie pomoże to sprawdź wszystkie razem:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
Sprawdź inne sterowniki do karty graficznej, najnowsze lub starsze które często bywają lepsze.
Zobacz wcześniejsze, które miałeś wcześniej zainstalowane i nie było z nimi problemów.
Prawidłowa instalacja:
1. Usuwasz sterowniki do karty graficznej NVIDIA w Programy i funkcje.
(może być kilka)
2. Usuwasz ręcznie (jeżeli istnieją) w C:\Program Files\ oraz na dysku C folder NVIDIA.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów
i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zainstaluj sterowniki.
Tak robisz zawsze przed instalacją innych sterowników.
Jeżeli nie pomoże to jeszcze można sprawdzić naprawę systemu...
Jesteś pewien że nie masz wirusów

- manitu
Kość jest jedna. Ale wątpię by to ona była winna w sensie sprzętowym zwłaszcza, raczej to te sterowniki.
Test w Memtest mogę zrobić, ale w dalszej kolejności.
Nie wiem skąd przypuszczenie że komputer jest zakurzony ? - bo nie jest, nie nie stoi w jakimś lamusie i nie jest wcale zabrudzony, wykluczam to.
Nie wiem co tam mogło by być nieprawidłowo instalowane mówię w tej chwili o sterach grafiki ? Instalowałem poprzez Panel.
Sama karta to jest ok, tu się nie czepiam.
Zacznę może od tego, że na początku, a komputer jest zupełnie nowy - sterownik grafy był zainstalowany z płyty, potem aktualizowałem ze strony producenta poprzez Panel karty bo takie dostawałem informacje z panelu NVIDIA.
A która to wersja ostatnio była uznawana za stabilną to niestety nie wiem, na pewno ta z płyty.
I to na tę mogę co najwyżej zreinstalować, a to właśnie wydaje mi się główną przyczyną tych niebieskich ekranów, bo przypomnę bo pisałem już o tym - wcześniej nie było w ogóle tych problemów, a zaczęły się jakby około tych aktualizacji nowszymi wersjami.
Słyszałem też coś niezależnie od tego, że nowe stery mogą być w fazie beta testowej i zawierać jakieś tam drobne bugi.
Pewien całkowicie to jestem tylko dwóch rzeczy, a tutaj jestem pewien powiedzmy na 99%, że nie mam wirków czy innych takich, bowiem skanuję antywirusowo pod tym kątem i absolutnie nic nie wykrywa.
Te fałszywe alerty, o których wspomniałem nie są związane w żadnej mierze z informacjami o wirkach, po prostu tak czasem bo bywa to rzadko nieco upierdliwie działa antywirus.
Natomiast chciałbym uzyskać jeszcze tutaj pewność jeśli można bo póki co jej nie słyszę - czy na podstawie podanych przeze mnie logów i analiz lub innych danych jeśli potrzeba da się wyciągnąć ten wniosek o jednej generalnej przyczynie tych Blue Screenów, czyli że to te sterowniki np., czy też nie - przyczyn jest faktycznie, a nie hipotetycznie więcej ?

Test w Memtest mogę zrobić, ale w dalszej kolejności.
Nie wiem skąd przypuszczenie że komputer jest zakurzony ? - bo nie jest, nie nie stoi w jakimś lamusie i nie jest wcale zabrudzony, wykluczam to.
Nie wiem co tam mogło by być nieprawidłowo instalowane mówię w tej chwili o sterach grafiki ? Instalowałem poprzez Panel.
Sama karta to jest ok, tu się nie czepiam.
Zacznę może od tego, że na początku, a komputer jest zupełnie nowy - sterownik grafy był zainstalowany z płyty, potem aktualizowałem ze strony producenta poprzez Panel karty bo takie dostawałem informacje z panelu NVIDIA.
A która to wersja ostatnio była uznawana za stabilną to niestety nie wiem, na pewno ta z płyty.
I to na tę mogę co najwyżej zreinstalować, a to właśnie wydaje mi się główną przyczyną tych niebieskich ekranów, bo przypomnę bo pisałem już o tym - wcześniej nie było w ogóle tych problemów, a zaczęły się jakby około tych aktualizacji nowszymi wersjami.
Słyszałem też coś niezależnie od tego, że nowe stery mogą być w fazie beta testowej i zawierać jakieś tam drobne bugi.
Pewien całkowicie to jestem tylko dwóch rzeczy, a tutaj jestem pewien powiedzmy na 99%, że nie mam wirków czy innych takich, bowiem skanuję antywirusowo pod tym kątem i absolutnie nic nie wykrywa.
Te fałszywe alerty, o których wspomniałem nie są związane w żadnej mierze z informacjami o wirkach, po prostu tak czasem bo bywa to rzadko nieco upierdliwie działa antywirus.
Natomiast chciałbym uzyskać jeszcze tutaj pewność jeśli można bo póki co jej nie słyszę - czy na podstawie podanych przeze mnie logów i analiz lub innych danych jeśli potrzeba da się wyciągnąć ten wniosek o jednej generalnej przyczynie tych Blue Screenów, czyli że to te sterowniki np., czy też nie - przyczyn jest faktycznie, a nie hipotetycznie więcej ?

- LupeR
manitu pisze:sterownik grafy był zainstalowany z płyty, potem aktualizowałem ze strony producenta poprzez Panel karty bo takie dostawałem informacje z panelu NVIDIA.
Można powiedzieć że prawdopodobnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie co jest problemem.
Więcej działania mniej gadania

Odinstaluj sterowniki które obecnie posiadasz i zainstaluj te z płyty, następnie daj znać czy pomogło.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- manitu
LupeR pisze:Można powiedzieć że prawdopodobnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie co jest problemem.
Więcej działania mniej gadania![]()
Odinstaluj sterowniki które obecnie posiadasz i zainstaluj te z płyty, następnie daj znać czy pomogło.
Ja to rozumiem, ale uważam wręcz przeciwnie że im więcej przetoczy się przez to dyskusji tym tylko lepiej bo zbliża mnie do tej pewności, na której mi najbardziej zależy co do przyczyn/y.
Takiej pewności nie mam, bo zresztą jak sam stwierdziłeś sam w zasadzie zapytałem i sam sobie jakoby odpowiedziałem. To żadna pewność.
Przydałaby się jakaś dokładniejsza ekspertyza w tej sprawie. Oczekiwałbym na taką.

A czy jeśli już, to lepiej instalować w trybie normalnym czy też może awaryjnym te sterowniki.

Czy ktoś może też potwierdzić, że te konkretne wersje sterowników są rzeczywiście takie felerne, za jakie uchodzą i jeśli tak to dlaczego bo tego nie mogę zrozumieć ?
- djarta
- Kontaktowanie:
W trybie normalnym instaluj
-
- Reklama