Dobrze, ale co wg ciebie znaczy "odpalony" - czy tylko uruchomiony, czy tylko zainstalowany i basta, czy może uruchomiony przez jednego lub więcej właścicieli z kontem tych wielu kopii (właśnie - kopia to wg ciebie po prostu mirror jednego egzemplarza systemu, tak. System BOX z innego pudełka to już zupełnie co innego) ?
Na 1 komputerze może być przecież zalogowanych wielu użytkowników jednocześnie. W warunkach domowych przyznam, że to jest raczej wystarczające. Co innego w jakichś powiedzmy biurach czy pracowniach informatycznych, gdzie jest dużo stanowisk komputerowych - to tam rzeczywiście ten brak dostępu jednocześnie do dwóch tych samych wersji czy kopii systemu miałby sens. Musiałoby być wtedy zainstalowanych tam dużo więcej innych kopii, jeżeli mówimy o tym samym systemie. I to jest podejrzewam celowo tak zmyślone.
Wiadomo jak nie wiadomo o co chodzi, to o co chodzić może ? No o pieniądze. Bo ja innych motywów tutaj nie widzę.
Ale tak w praktyce, to przy jakich okazjach tak konkretnie daje się to stwierdzać ? Bo ja się z tym nie spotkałem.
W jakich sytuacjach nie wiem jak powiedzmy są włączone 2 systemy tej samej kopii, w pewnym momencie, ale jakim w ogóle...?, system powie STOP i koniec. Musimy wyłączyć sprzęt.
Ja przyznam, że poza tym faktem łączności z Internetem nie bardzo dostrzegam takich sytuacji, w których dochodziłoby do takiego konfliktu systemów. Sam fakt, że systemy tej samej kopii są po prostu włączone i najwyżej użytkownik tam sobie w coś gra, albo słucha muzyki, albo coś tam włącza przez napęd CD w wersji BOX (nie z Internetu) jeszcze chyba nie oznacza, że systemy te się "pogryzą" i w rezultacie nie będzie można korzystać z żadnego z nich ?
Gdybyś wyjaśnił jeszcze zamysł tej swojej tezy bo szczerze mówiąc nie bardzo to rozumiem, nie spotkałem się z tym, a przyznam, że to może być i jest ciekawe trochę.