Czy nowy system preinstalowany zawsze jest oryginalny ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 gru 2012, 15:04

Witam. Ja mam krótkie pytanie dotyczące różnych wersji systemów z rodziny Windows przed przewidywanym kupnem nowego systemu. Chodzi generalnie o dwie zasadnicze wersje: preinstalowaną (inaczej OEM lub Retail), i pudełkową BOX.
I tutaj skupiam się tylko na fakcie samych tych wersji.
Czy tańsza, ale preinstalowana wersja systemu np. Seven jest zawsze wersją oryginalnego systemu, tzn. zawiera certyfikaty autentyczności, licencję, dysk instalacyjny itd. czy też nie ? Jeśli nie od czego to zależy ?

A jak to jest od strony sprzętowej, w sensie nowego sprzętu bądź też rozbudowy obecnego przy tej wersji preinstalowanej ?
Czy zachodzi to na siebie nawzajem, czy to ma ze sobą coś wspólnego ?
Czy nowa wersja systemu preinstalowanego musi mieć zawsze nowy sprzęt ?

I wreszcie na którą wersję lepiej się zdecydować tą fabryczną czy z BOX-a (poza tym aspektem kosztowym, który jest u mnie sprawą wtórną) z punktu widzenia i potrzeby przeciętnego użytkownika, bez większych wymagań ? :mrgreen:

heros1303

Stały bywalec

Post17 gru 2012, 15:56

Z tego co wiem to wersja OEM. Czyli najtańsza opcja. Daje możliwość instalacji systemu na danej konfiguracji sprzętowej. Zmiany w podzespołach takich jak karta grafiki, dźwięku czy dysku nieuważnia oryginalności. Ponieważ z tego co wiem OEM przy instalacji przypisuje się do danej płyty głównej. Czyli na przykład zmiana grafiki, dysku czy nawet właśnie procesora nie powinno łamać oryginalności. Ale jeśli padnie płyta główna wtedy musimy zakupić nowy system OEM albo lepiej od razu BOX. Chociaż słyszałem o numerach jakie niektórzy użytkownicy robią dzwoniąc do MS. Jednak nic więcej nie wiem.
Wersja droższa BOX to wersja systemu którą zainstalować można na wiele stanowisk komputerowych. Niestety jednak w jednym momencie może być odpalona jedna kopia. Czyli załóżmy instalujemy ją na komputerze domowym i laptopie. Będąc na komputerze z systemem w wersji BOX nie możemy korzystać z laptopa z tym samym systemem co komputer. Taka sama sytuacja jest gdy korzystamy z laptopa nie możemy wtedy z komputera. Tak mniej więcej wygląda sytuacja BOX a OEM.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 gru 2012, 22:50

Tak to prawda oczywiście co napisałeś. Z tym, że chyba nie daje możliwości instalacji, bo już jest fabrycznie zainstalowany - to jedna z różnic między OEM, a BOX.
Ja tę kwestię od tej strony akurat znałem, czyli że po prostu od razu mieć wersję BOX choćby właśnie z powodu różnych, możliwych przecież zmian w sprzęcie powodujących wygaśnięcie oryginalnej licencji i mieć z tym spokój.

Ale moje pytanie zmierzało przede wszystkim ku temu, czy właśnie preinstalowana wersja systemu np. Seven jest zawsze wersją oryginalnego systemu, tzn. zawiera certyfikaty autentyczności, licencję, dysk instalacyjny itd.
Wiem, że czasem zamiast płyty instalacyjnej dodają fabrycznie tzw. partycję Recovery (swoją drogą nie bardzo wiem, gdzie mogę ją odnaleźć - bo to zawartość ukryta).

heros1303 pisze:Wersja droższa BOX to wersja systemu którą zainstalować można na wiele stanowisk komputerowych. Niestety jednak w jednym momencie może być odpalona jedna kopia. Czyli załóżmy instalujemy ją na komputerze domowym i laptopie. Będąc na komputerze z systemem w wersji BOX nie możemy korzystać z laptopa z tym samym systemem co komputer. Taka sama sytuacja jest gdy korzystamy z laptopa nie możemy wtedy z komputera. Tak mniej więcej wygląda sytuacja BOX a OEM.

A czy to dotyczy również wersji OEM ?
Bo tego aspektu przyznam, że nie znałem. Czy rzeczywiście tak jest i dlaczego to nie można uruchomić wersji BOX na więcej niż jednym komputerze ? Od czego to zależy, domyślam się, że za tym się kryje to iż każdy egzemplarz systemu oryginalnego ma jedyny i niepowtarzalny klucz czy kod identyfikacyjny ?
Tak, to o to chodzi ? :cmok:

heros1303

Stały bywalec

Post17 gru 2012, 23:59

No bo w każdym masz ten sam klucz wklepany przy instalacji edycji BOX. Więc jakby włączone by były dwa w tym samym czasie to trochę dziwnie. Z tego co wiem płytkę możesz mieć z neta pobraną czystą bez jakiś upiększa czy, programów itp. Ponieważ jakby twoim kluczem identyfikującym oryginalność systemu to naklejka. Którą masz za pewne na obudowie przyklejoną. Dlatego jak przeinstalujesz na przykład w celu zainstalowania systemu od nowa (0). W celu pozbycia się oprogramowania innych zainstalowanych fabrycznie. Tak aby zainstalować to co Ty chcesz. To możesz mieć nawet z neta instalke. Jedynie musisz mieć kopie tej samej wersji czyli (Home Premium czy Ultimate i inne). W czasie instalacji podajesz klucz z tej nalepki i lecisz. Po instalacji jeszcze zostaje aktywacja która nie powinna sprawiać problemów.

Nie to tyczy się BOX. OEM tylko na jednej konfiguracji.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 gru 2012, 17:24

No, ale co rozumiesz przez to, że jednocześnie na dwóch kompach może być uruchomiona tylko jedna kopia (jak dobrze rozumiem tylko jednej wersji systemu BOX np. Seven z jednego pudełka, bo inne pudełko to inny klucz itd.), bo nie rozumiem a szczerze mówiąc wydaje mi się to wręcz absurdalne ?
Ale nie wiem czy to chodzi ci o komputery jednego użytkownika, czy w ogóle jakiekolwiek komputery ?
Bo w praktyce raczej rzadko się zdarza by użytkownik korzystał więcej niż z 2 komputerów np. 1 desktop i 1 laptop oczywiście z tym samym systemem. Nie rozumiem jakie argumenty za tym stoją, uzasadnij to.
Czy rzeczywiście tak jest w praktyce, możesz to potwierdzić ?

I co z tym preinstalem, nie będę się już w kółko powtarzał o co idzie, bo napisałem to już wyżej ?

Ja niczego się nie chcę pozbywać i w ogóle dalej się z tym rozchodzić bo to inna sprawa, pytam tylko czy wersja OEM lub Retail fabryczna ma zawsze, w każdym przypadku jakieś certyfikaty autentyczności i jakie to są dowody, oczywiście na pewnych, specyficznych warunkach, których trzeba tutaj przestrzegać ( mam na myśli wszelkie modyfikacje sprzętu, które unieważniają licencję itp.). I niekoniecznie z wersji webowej, tylko zwyczajnie z zakupu.
Zobacz co piszą o Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w Googlach.

heros1303

Stały bywalec

Post18 gru 2012, 20:17

Co do BOX edycji to pewnie chodzi o internet. W rezultacie jeśli x komputer ma podłączenie do neta a y laptop nie ma. Raczej nic się nie pokaże. Że w tym momencie są włączone dwie kopie systemu w jednym czasie.
Jedynie co mi przychodzi jeśli chodzi o to że w jednej chwili może być odpalony x komputer z takim systemem. No bo powiedzenie że wersja BOX może być instalowana na wielu konfiguracjach a w danej chwili odpalony jedna konfiguracja z takim sprzętem. Jedynie co mi przychodzi do głowy to internet. Ale to już może wychodzić poza licencje więc nie wiem do końca jak to jest z tym.
CO do tego preinstalowanych to nie wiem. Ale z tego co czytam to takie OEM okrojone chyba.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 gru 2012, 18:05

Dobrze, ale co wg ciebie znaczy "odpalony" - czy tylko uruchomiony, czy tylko zainstalowany i basta, czy może uruchomiony przez jednego lub więcej właścicieli z kontem tych wielu kopii (właśnie - kopia to wg ciebie po prostu mirror jednego egzemplarza systemu, tak. System BOX z innego pudełka to już zupełnie co innego) ?

Na 1 komputerze może być przecież zalogowanych wielu użytkowników jednocześnie. W warunkach domowych przyznam, że to jest raczej wystarczające. Co innego w jakichś powiedzmy biurach czy pracowniach informatycznych, gdzie jest dużo stanowisk komputerowych - to tam rzeczywiście ten brak dostępu jednocześnie do dwóch tych samych wersji czy kopii systemu miałby sens. Musiałoby być wtedy zainstalowanych tam dużo więcej innych kopii, jeżeli mówimy o tym samym systemie. I to jest podejrzewam celowo tak zmyślone.
Wiadomo jak nie wiadomo o co chodzi, to o co chodzić może ? No o pieniądze. Bo ja innych motywów tutaj nie widzę.

Ale tak w praktyce, to przy jakich okazjach tak konkretnie daje się to stwierdzać ? Bo ja się z tym nie spotkałem.
W jakich sytuacjach nie wiem jak powiedzmy są włączone 2 systemy tej samej kopii, w pewnym momencie, ale jakim w ogóle...?, system powie STOP i koniec. Musimy wyłączyć sprzęt.
Ja przyznam, że poza tym faktem łączności z Internetem nie bardzo dostrzegam takich sytuacji, w których dochodziłoby do takiego konfliktu systemów. Sam fakt, że systemy tej samej kopii są po prostu włączone i najwyżej użytkownik tam sobie w coś gra, albo słucha muzyki, albo coś tam włącza przez napęd CD w wersji BOX (nie z Internetu) jeszcze chyba nie oznacza, że systemy te się "pogryzą" i w rezultacie nie będzie można korzystać z żadnego z nich ?

Gdybyś wyjaśnił jeszcze zamysł tej swojej tezy bo szczerze mówiąc nie bardzo to rozumiem, nie spotkałem się z tym, a przyznam, że to może być i jest ciekawe trochę. :shock:

heros1303

Stały bywalec

Post19 gru 2012, 23:23

No dokładnie o to chodzi jeśli chodzi o jednoczesnym uruchomieniem kopii BOX na wielu konfiguracjach. Oczywiście wyłaczony najlepiej chodziło na prawdziwe power off. A nie w trybie hibernacji czy jak to się tam zwie. Jednak coś takiego jest znane wśród laptopów. Ta opcja się przydaje. Kasa to inna kwestia.

Gdzieś czytałem o czymś jeszcze takim, że jak masz system windows i dasz komuś skorzystać z komputera na którym jest zainstalowana Twoja kopia systemu Windows. To oznacza że łamiesz jakieś prawo już. Dziwne jest to skoro w samym windows jest możliwość wielu kont użytkowników. Do domowych zastosowań proszę bardzo. Jeśli w tej chwili masz pc i chcesz system dla siebie to kupujesz. Ale co z resztą ? Rodzina itp? No właśnie tu przychodzi oddzielnie. Coś takiego jak edycja dla kilku stanowisk bodajże rodzin itp. Ale w sumie nie wiem, bo to czytałem na stronce porównania zalet i wad systemu jakim jest Linux a właśnie windows (czyli. programy, prawa, trudność). Nie wiem czy to prawda, ale skoro tak. Wtedy wychodzi na to, że nic tylko pieniądze w głowie MS.

Chociaż się dziwię, że tak dużo system windows kosztuje. Chociaż ponoć 8 tania oraz chyba tam jest inaczej jeśli chodzi o te BOX i OEM, że są jakby jednym ale to już musiał by napisać kto ma 8. Myślałem że MS ma sporo kasy tak samo jak STEAM czy Blizzard i inne firmy. Gdyby staniało pewnie by wzrosła ilość legalnych a zmalała tzw "kopii zapasowej". Chociaż są i tacy co i 1zł nie dadzą także. Jakaś mniejsza grupa będzie zawsze.

No i na koniec. Pewnie bym korzystał z systemu tylko linux gdyby nie jedna rzecz która mnie trzyma przy Windows.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”