Adapter WiFi, czyli to urządzenie, które podłącza się do portu USB, w komputerze i bezprzewodowo łączy się z siecią WiFi. Nie mogę go poprawnie zainstalować.
Próbowałam zrobić to w ów sposób:
Kod: Zaznacz cały
Instalacja sterownika do karty sieciowej WiFi TP-Link Archer T3U Plus:
w terminalu:
sudo apt install git
git clone https://github.com/cilynx/rtl88x2bu.git
cd rtl88x2bu
VER=$(sed -n 's/\PACKAGE_VERSION="\(.*\)"/\1/p' dkms.conf)
sudo rsync -rvhP ./ /usr/src/rtl88x2bu-${VER}
sudo apt install dkms
sudo dkms add -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo dkms build -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo dkms install -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo modprobe 88x2bu
Ale od razu wyświetla się informacja, że nie można zainstalować git, bo ponoć jest już zainstalowany podobny pakiet... W sensie, że nie ma swojego odpowiednika, czy jakoś tak...
Ok, mam ustawione że wybieram jaki system się uruchamia, wybierając: F8, a automatycznie miał uruchamiać się XP. Jak nie wybiorę F8 i tego systemu, który chcę uruchomić, uruchamia się Grub Rescue.
Błędy:
error: no such device:837109f-6274-h7f9-af7a-e11da6356336
error: unknown filesystem
Czyli teraz automatycznie nie uruchomi się XP... Ono jest dostępne z poziomu Zorin OS, jako jedna z jego opcji uruchamiania, nie wiem jakim cudem i dlaczego... W sensie wybieram Zorin OS, jego dodatkowe opcje, XP. A sam Zorin OS wybieram jak bootuję z jego dysku twardego i po prostu naciskam enter. Cieszę się, że mogę uruchomić zarówno leciwy, nienaruszony XP, jak i zainstalowany ponownie Zorin OS.

Jutro sprawdzę, czy mogę wejść na wszystkie partycje XP. Na razie wszystko co było w restarcie poprawnie się uruchomiło. Więc nie jest źle.
------Połączono posty------Edit:
Aha, źle napisałam... Na dysku z Zorin OS nie ma zainstalowanego Windows XP, na górze jest Zorin OS, poniżej jest odnośnik do systemu XP. Zorin OS zainstalowałam obok Windows XP, czyli na oddzielnym dysku twardym.
Trochę irytuje mnie Grub Rescue, bo już nie bootuję z dysku z Windows XP, a grub przecież odnosi się do Linuxa? Trochę to jest poplątane, dobrze że oba systemy są w pełni sprawne... Jest tylko problem z instalacją git, w terminalu Zorin OS. Jest taki błąd:
Kod: Zaznacz cały
...Pakiet git nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet. Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: pakiet git nie ma kandydata do instalacji.
Wzięłam płytkę ze sterownikami do tego adaptera WiFi i są tylko dostępne wersje dla Windows, oraz Mac OS. Bez neta nie ma aktualizacji, instalowania Wine, oraz programów i gier, z Windows, oraz tych na Zorin OS, nie ma też surfowania w necie.

Proszę o pomoc.
------Połączono posty------Edit2:
Podłączyłam kompa z Zorin OS Core 64-bitowym do neta, za pomocą kabla Ethernet i udało mi się poprawnie zainstalować sterowniki od tamtego adaptera WiFi. Niestety nie nacieszyłam się tym długo, bo system pobrał jakieś automatyczne aktualizacje, nie zainstalował ich poprawnie, bo chyba nie miałam jakichś uprawnień i ów system padł. Był problem z jakimś plikiem i partycją bootowania. Zdecydowałam się więc zanieść kompa do pana z serwisu komputerowego. Mam nadzieję, że uda mu się zainstalować najnowszy Zorin OS Core 64-bitowy. Polubiłam Zorin OS.