Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post15 lis 2021, 11:55

Wiem, że wersja zainstalowanego Firefox, to wciąż 94, a nie 94.01.

Ok, ściągnęłam masę ikon, przeważały średniej wielkości, ale od Ciebie wiem, że im większe, tym bardziej dopracowane. Używam teraz purpurowej kompozycji, Ubuntu Touch Purple, czy jakoś tak, więc min. pobrałam ikony: Purple Haze. :) Nawet kursor dopasowałam. Dzisiaj lub jutro przejrzę tapety...

------Połączono posty------

Ok, przyznam się bez bicia, nie bez problemów odinstalowałam SystemBack na Zorin OS. Wpierw popełniłam błąd, bo odinstalowałam ów soft i zostawiłam wielką kopię zapasową przez niego zrobioną, której nie mogłam w żaden sposób usunąć. Potem zainstalowałam go znów i usunęłam kopię zapasową i go odinstalowałam. Wady: kopię zapasową robił około piętnastu może nawet dwudziestu minut, ona zajmowała dużo powyżej 10 GB, poza tym trzeba było trochę się postarać aby go zainstalować na Zorin OS. Czyli obecnie na Zorin OS nie mam programu do wykonywania kopii zapasowej... Oprócz jakiegoś modułu, do jej tworzenia, którego nie używam.

Ściągnęłam masę tapet, teraz nie wiem czy nie powinnam zmienić ich rozdzielczość, aby lepiej się wyświetlały i zajmowały mniej miejsca... Ale raczej nie zrobię tego po kolei, ręcznie, za pomocą XnView, jak robiłam do tej pory, bo te tapety zajmują teraz około 2 GB. :shock: Jednak wybrałam te najładniejsze. :)
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post16 lis 2021, 18:57

Jeśli chodzi o firefox z repozytorium. To zawsze będzie jakaś różnica wersji. W niektórych dystrybucjach jest to bardzo mała przerwa a w niektórych przypadkach dłuższa. Być może istnieje jakaś strona www od Zorin, gdzie piszą kiedy będzie mniej więcej nowsza wersja.

Jeśli chodzi o kopie zapasową/ przywracanie. To można sprawdzić Timeshift albo deja-dup. Timeshift chyba domyślnie jest od razu po instalacji dystrybucji Linux Mint. ( dawno nie korzystałem z Mint)

Co do tapet to najlepiej szukać taką, która ma rozdzielczość Twojego monitora. Jednak nawet wtedy warto szukać takiej więcej zajmującej (rozdzielczość Twojego monitoru, ale rozmiar pliku większy).

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post17 lis 2021, 10:57

Ok, w związku z tym, że każda wersja Firefox, ta oferowana przez Zorin OS, oraz wersja flathub mają oddzielne profile, doinstalowałam sobie Firefoxa flathub- przynajmniej jest aktualny. Potem zainstaluję w nim resztę rozszerzeń. Jednak tego aktualnego Firefox nie mogę ustawić jako domyślną przeglądarkę, więc na razie nie zrezygnuję z tego wstecznego. Mozilla Thunderbird co chwila się aktualizuje, po tym jak dodałam ją do repozytorium. Chyba jest zainstalowana z tamtym wsparciem dla systemu Linux, którego instalację zawsze odhaczam na systemie Windows. :think:

Eh, nie wiem czy chcę tworzyć kopie zapasowe, zwłaszcza że nie ingeruję już zanadto w system... Głównie go personalizuję, pobrałam dużo ikon, kursorów, oraz tapet. Jeśli chodzi o tapety, to na stronie gnome-look.org przeważały te w rozdzielczości HD, czyli 1920:1080, czy jakoś tak, rozdzielczość mojego monitora przy starszym kompie to: 1366:768, 16:9, chociaż ponoć mogę ją zmienić, na systemie Linux, ale to chyba jakiś błąd. :think: Przecież nie mogę mieć rozdzielczości 1920:1080, o niższych proporcjach. :mrgreen: Zupełnie się na tym nie znam. Ok, kupię kiedyś dysk przenośny o dużej pojemności i wówczas zrobię kopię zapasową pobranych motywów, ikon, kursorów, tapet, z systemu Zorin OS. Aha, jak pobierałam i instalowałam kursory, to one wypakowały mi się do folderu: icons, nie wiem czy dobrze... Z kolei ikony nie wiem czy dobrze wypakowałam do folderu usr/local/share, czy jakoś tak, bo tam były rozpakowane nowe ikony, z kompozycji. Czyli na razie kursory i ikony są w oddzielnych folderach. (Może powinny być w jednym? Ale to mi odpowiada.)

Wiem, że instalacja aktualizacji może położyć system Linux, ale na razie cieszę się że odzyskałam tak dużo miejsca na dysku twardym, po odinstalowaniu SystemBack i skasowaniu wielkiej kopii zapasowej, którą utworzył... Wówczas miałam wolne: około 369 GB, a teraz mam wolne ponad 400 GB. :)

------Połączono posty------

Ok, wczoraj Firefox, oferowany przez Zorin OS, zaktualizował mi się do wersji 94.0.2, więc dziś zaktualizowałam Firefox na systemie Windows. Firefox, oferowany przez flathub, wczoraj nie był aktualny, może niedługo się zaktualizuje.

Zmieniłam rozdzielczość wszystkich tapet pobranych na gnome-look.org, niektóra była kosmiczna, czyli wielka, obecnie one zajmują ponad 800 MB, a nie 2.2 GB. Starałam się je podzielić na kategorie. Stwierdziłam że kopie zapasowe z Zorin OS będę umieszczać na dysku z Windows XP, na razie tak zrobiłam z tapetami. Potem skopiuję na właściwy dysk twardy pobrane motywy, ikony, kursory, itp. Na XP mam dysk o pojemności 2 TB, więc szybko go nie zapełnię.

Aha, czy to normalne, że jak ręcznie aktualizuję bazę danych clam.av, to pobiera tylko jedną dziennie? :mrgreen: Na razie nie rozwiązałam problemu z jego automatycznymi aktualizacjami...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post19 lis 2021, 20:30

Co do aktualizacji Firefox przez flatpak. Może wystarczy wydać polecenie "flatpak update" (podobno można bez sudo, ale jakby nic nie dało to z sudo spróbować).

Z drugiej strony czy owy sklep w zorin os to "gnome-software"? Jeśli tak to można w synaptic sprawdzić czy jest zainstalowany pakiet "gnome-software-plugin-flatpak".

Timeshift - to takie bardziej coś jak punkt przywracania w Windows( Choć podobno można go skonfigurować do całkowitego backup, ale podstawą działania jego ma być tworzenie punktów przywracania.),

Deja-dup (to bardziej taki backup normalny).

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post20 lis 2021, 10:43

Ok, ale czy punkty przywracania systemu, tworzone przez Timeshift zajmują sporo miejsca? Czy można je robić ręcznie? Dysk z Zorin OS ma pojemność 500 GB, z czego około 408 GB jest wolne. (Po odinstalowaniu SystemBack i skasowaniu wielkiej kopii zapasowej, jaką zrobił.)

Eh, w sklepie w systemie Zorin OS są dwa źródła oprogramowania: snap oraz flatpack (flathub). Na snap przeszło chromium, ungoogled chromium, itp.; ponoć to samo czeka Firefox. Kiszka, tak przejechałam się na SystemBack, że boję się zainstalować Timeshift. :sciana: Nie chcę przy jego użyciu robić pełnej kopii zapasowej. Poza tym nigdy nie wiem kiedy będą dostępne jakieś aktualizacje; ostatnio na aktualizację kernela czekałam z tydzień lub nawet dłużej.

------Połączono posty------

Ok, wczoraj uruchomiłam tamto polecenie: "flatpak update" bez sudo i z nim, i były różne rezultaty. Wpierw poinformowało mnie że jakieś pakiety przestały być wspierane w lipcu albo w sierpniu; potem chciało mi zaktualizować jeden z domyślnych motywów systemowych, ale się z tego wycofałam. Wśród rzeczy, które można by było zaktualizować nie było Firefoxa. Więc muszę znów poczekać aż Firefox, tym razem z flathub, się zaktualizuje.

Aha, może to nie jest błąd, bo XP też proponował użycie innej rozdzielczości mojego monitora... Ba, nawet była ustawiona na jakąś wyższą, ale zmieniłam ją na: 1366:768; wizualnie prawie nic się nie zmieniło, tylko jedna tapeta, o właściwej rozdzielczości, zaczęła być poprawnie wyświetlana.

------Połączono posty------

Ok, skutkiem ubocznym użycia polecenia: "flatpak update" bez sudo i z nim, albo z innego powodu był problem z ręcznym sprawdzaniem aktualizacji na systemie Zorin OS. Otóż jak chciałam ręcznie sprawdzić aktualizacje, to wyświetlił się błąd, że albo przerwałam poprzednio sprawdzanie/ instalowanie aktualizacji lub próbowałam je zainstalować z innego źródła, czy jakoś tak, miałam możliwość kontynuacji, ale nie wiem co by to dało, albo zainstalowania częściowej aktualizacji dystrybucji, która umożliwiłaby zainstalowanie tylu aktualizacji ilu się da. Wybrałam opcję częściowej aktualizacji i zaktualizowało mi około 21 rzeczy, jednak nie zaktualizowało Firefoxa. Potem kilka razy uruchomiłam ręczne sprawdzanie aktualizacji i pomimo starego błędu wszystko przebiegło pomyślnie...

Aha, jak usunąć z repozytorium SystemBack? Zawsze jak sprawdzam aktualizacje w sklepie (oprogramowanie), to informuje mnie że nie można go zaktualizować bo nie ma jakiegoś pliku. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post21 lis 2021, 20:39

Czy w programie synaptic nie ma owego Systemback? Można też w opcjach synaptic poszukać opcji repozytoria, czy nie ma dodanego jakiegoś linku do repozytorium z owym programem.

Według strony flathub, najnowsza wersja Firefox to 94.0.1. Jak się chce pobrać wersję na Windows/Mac czy Linux również takową pobiera. Nawet aktualizacja za pomocą Firefox na Windows. Informuję, że jest zainstalowana najnowsza wersja. Czyli na ten moment 94.0.1. Jak się wejdzie na tzw "release note" owej wersji 94.0.2 jest napisane, że opis zmian jest w trakcie tworzenia. Zaś na (ftp mozilla) widnieje wersja 94.0.2. Cóż trzeba czekać...

Co do Timeshift. Jeśli się nie zaznaczy przy pierwszej konfiguracji włączenia do owego punktu lokalizacji /home to zrobi tylko punkt kopię systemową. Bez danych tj muzyka/zdjęcia czy dokumenty, więc będzie na pewno odpowiednio mniejsza niż całościowy backup wraz z danymi.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post22 lis 2021, 09:57

Ok, na razie daruję sobie robienie kopii zapasowych, za pomocą TimeShift... Kopie zapasowe interesujących mnie rzeczy umieściłam na dysku kompa z XP. Na razie cieszę się, że zaoszczędziłam tyle miejsca, na dysku o pojemności 500 GB. :)

Jeśli chodzi o Firefoxa na system Windows, to na pewnej stronce pobrałam jego wersję 94.02, aha ten oferowany przez Zorin OS też jest nowszy, od tego z flathub...

------Połączono posty------

Mam pytanko: jak poprawnie wypakować ikony Papirus, aby w folderze z ikonami były ich różne warianty kolorystyczne? Niby proste pytanie, ale poległam. :oops:

Aha, czym się różni tło od tapety w systemie Linux? Najczęściej wybieram opcję: zmień tło, a nie ustaw obrazek jako tapetę. :mrgreen:

Aha, ponoć istnieje soft Variety, do automatycznego pobierania i zmieniania tapet, ale wolę sama pobierać tapety i zmieniać je ręcznie, kiedy zechcę.

Opis działania Variety:

Kod: Zaznacz cały

https://newsblog.pl/jak-automatycznie-zmienic-tapete-w-systemie-linux/


Eh, zdaje się, że jako źródło można wybrać pobrane tapety, oraz ulubione foldery... Ów soft wydaje się być bardzo skomplikowany...

------Połączono posty------

Aha, okazało się, że system Zorin OS nie radzi sobie z tapetami w formacie png, które chciałam ustawić jako tło... W czasie dodawania obrazów wyświetla obrazy w formacie png na czerwono i w ogóle ich nie dodaje. :( Wobec tego teraz przy pomocy XnView nie tylko muszę zmieniać rozdzielczość pobranych tapet, ale i te w formacie png zapisywać jako: jpg. Szkoda, że ten błąd zauważyłam tak późno... Przepadło parę fajnych tapet... Staram się pobierać tylko te najlepsze i tak mam ich całą masę. :) Na jednej stronce, z której pobrałam ,,migoczącą" tapetę oferują wiele rodzajów tapet za darmo, nawet anime, łącznie z pokemonami, podzielonymi na poszczególne rodzaje... Pobrałam stamtąd fajne tapety z Naruto. Niektóre tapety są mroczne, inne zabawne, jeszcze inne zbyt kiczowate, aby je pobrać, ale jest ich spory wybór. :)

------Połączono posty------

Czy możecie polecić jakiś soft do zmiany rozdzielczości, niekoniecznie wielu naraz, tapet, na system Linux? Okazało się, że XnView czasem generuje tapety o zerowej rozdzielczości. Czasem wyświetla ich właściwą rozdzielczość, a czasem nie...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post28 lis 2021, 21:06

Co do ikon to normalnie tak jak zawsze do .icons w katalogu domowym. Tak aby były katalogi nazwaikon-blue czy nazwaikon-red i tym podobne foldery.

Do zmiany chyba może być converseen (podobno do wielu naraz). Przynajmniej coś takiego mi wyskoczyło w wyszukiwarce.na szybko.

O variety wspominałem w wątku o zmianie czasowej tapet, ale tylko o tym, że istnieje coś takiego.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post29 lis 2021, 08:57

heros1303 pisze:Slajdy tapet --> Można spróbować jeszcze variety.


Ok, heros1303, rzeczywiście wspomniałeś o Variety, ale wówczas to mi umknęło. :oops: Niedawno je zainstalowałam na systemie Zorin OS i jestem z niego bardzo zadowolona. Utworzyłam folder, z podfolderami, w którym są tapety podzielone na różne kategorie i je Variety losowo wyświetla. Ponadto wyświetla zawartość folderu usr/local/share/backgrounds, czy jakoś tak. Na razie wyłączyłam w tym programie wyświetlanie tapet z internetu, bo mam ich wiele i na razie nie potrzebuję ich z innego źródła. Aha, tak zmieniłam ustawienia Variety, że zmienia mi tapetę co pół godziny. :)

------Połączono posty------

Aha, czy Zorin OS (Linux), to na tyle bezpieczny system, z właściwymi zabezpieczeniami, aby go użyć do logowania się na forum hotfix i innych stronach? Dzisiaj mnie bardzo korciło, aby to zrobić, jednak się powstrzymałam. :mrgreen:

------Połączono posty------

Ok, okazało się, że program który od dawna znałam, a nigdy nie używałam, czyli XnConvert, umożliwia zmianę rozmiaru (rozdzielczości) wielu tapet naraz, działa na Windows, oraz Linux. Dla najlepszego efektu w nim należy odhaczyć zachowanie proporcji obrazu, oraz tak zmienić jego ustawienia, aby w pliku wyjściowym nie było dopisku: wynik, dlatego pliki wyjściowe należy zapisywać w oddzielnym folderze, aby nie namieszać. Niestety XnConvert nie może konwertować PNG do JPG, chyba że źle szukałam owej opcji. Na razie pojedyncze tapety w formacie PNG zapisuję jako JPG, używając XnView MP. Niestety mam ich sporo, więc będę musiała coś wymyślić... Polecam XnView MP, oraz XnConvert. :) Nareszcie nie muszę się przejmować rozdzielczością pobieranych tapet, które wyświetla Variety. :)

------Połączono posty------

Ok, wczoraj szukałam w necie konwertera plików graficznych na Linux, znalazłam przydatny temat*, gdzie podali min. linki do stron online, co wiązało się z umieszczeniem na nich konwertowanych plików.

Potem gdzieś w necie, chyba tutaj** znalazłam info o Converseen i to było trafienie w dziesiątkę... Nareszcie mogę przekonwertować z PNG do JPG wiele plików naraz. Nie muszę zmieniać domyślnych nazw plików wyjściowych. Na razie tylko nie ogarniam jak w tym sofcie zmienić folder dla plików wyjściowych... Ów soft mam dopiero od wczoraj.

Czyli do konwersji pojedynczych plików graficznych będę używać XnView MP, do wielu Converseen, a do zmiany rozmiaru XnConvert.

*

Kod: Zaznacz cały

https://www.lifewire.com/free-image-converter-software-programs-2622865


**

Kod: Zaznacz cały

https://alternativeto.net/category/phots-and-graphics/image-converter/?platform=linux


------Połączono posty------

Aha, jeżeli chodzi o XnConvert, to aby nie było przykrych niespodzianek, czyli tapet o dziwnych rozdzielczościach, należy co jakiś czas w nim sprawdzać ustawienia... Np. ja muszę sprawdzać czy jest ustawiona właściwa rozdzielczość, dla mojego monitora, czyli: 1366 na 768 pikseli. Naprawdę miałam z tym problemy. :( Gdyby nie ten feler, to poleciłabym ów soft, bez żadnych zastrzeżeń.

------Połączono posty------

Aha, czy powinnam na Zorin OS doinstalować aplikację: Dźwięk, która chyba służy do regulacji głośności i zmiany dźwięków systemowych? Jakoś nie mam jej zainstalowanej. :think:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post06 gru 2021, 20:34

Co do aplikacji dźwięk to zależy o jakim programie mówimy. Ogólnie warto sprawdzić czy posiadamy program o nazwie pavucontrol. Warto też sprawdzić czy w ustawieniach istnieje opcja dźwięku, jeśli jest i działa to warto tylko sprawdzić czy jest pavucontrol w naszym systemie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post08 gru 2021, 11:33

Nie wiem czy zrobiłam coś nie tak, ale po zainstalowaniu pavucontrol (PulseAudio Volume Control ), to zupełnie przestał działać mi dźwięk w całym systemie... Nie mogłam przetestować czy działają głośniki, ani nie działał dźwięk na YouTube w Firefox. Może trzeba było ponownie uruchomić komputer, ale tego nie zrobiłam, odinstalowałam pavucontrol, potem komputer się zawiesił na amen, czasami mu to się zdarza, więc zrobiłam twardy restart a potem dźwięk znów działał. Potem zainstalowałam aplikację dźwięk, ze sklepu (oprogramowanie) i ona okazała się być zbędna, później ją odinstaluję.

Aha, ponoć w autostart mam dźwięk logowania, ale w ogóle go nie słyszę i nie mam możliwości by go skonfigurować. Czy można go w jakiś sposób zmienić, np. za pomocą jakiegoś programu? I skąd można pobrać schematy dźwiękowe?
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post10 gru 2021, 20:27

Trochę dziwna rzecz.... ale być może wystarczyło tylko uruchomić ponownie komputer. Jeżeli po ponownym uruchomieniu z zainstalowanym owym programie nie będzie dźwięku, można spróbować uruchomić program i sprawdzić czy coś nie ściszyło czy nie przestawiło. Mało prawdopodobne by było domyślnie, źle ustawione no ale.... Natomiast sam program czasami przydatny jest w sprawach dźwiękowych, więc warto mieć go zainstalowanego.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post11 gru 2021, 10:37

Ok, wczoraj udało mi się poprawnie zainstalować pavucontrol, pojawiła się informacja, że on jest gotowy do użytku i dźwięk działał. Uruchomiłam ponownie komputer, dźwięk nadal działał, ale nie w niektórych grach, zwłaszcza w jednej: Swell Foop, która jest w stylu klikacza. Może po prostu dźwięk nie działa w prostych gierkach? :mrgreen:

Nadal nie wiem jak zmienić dźwięk logowania... Na pewno jest dodany do autostart, ale go nie słyszę...

heros1303, dzięki że poleciłeś mi kolejny przydatny program. :)

------Połączono posty------

Ok, wiem że zmiana dźwięku logowania polega na podmianie właściwego pliku w formacie ogg, czy jakoś tak... Czyli interesujący mnie plik w formacie wav, powinnam przekonwertować do ogg. Zainstalowałam jakiś konwerter plików audio... W jednej zwykłej grze karcianej jest tak okropny dźwięk, jak się przegrywa, że go wyłączyłam a potem w innej grze też nie było dźwięku. :( Na ogół przegrywam bo gram w grę karcianą o nazwie: piramida. Przedtem grałam w proste gry i wygrywałam... Mam zainstalowanych sporo gier karcianych, lubię freecell, golf, zwykłego pasjansa, klondike, oraz kiedyś grywałam w: clock (zegar), oraz cruel, ale nie pamiętam jak się w nie gra. Ogólnie mówiąc lubię grać w różne gry na Zorin OS. :) W większości gier działa dźwięk.

------Połączono posty------

Aha, zdecydowałam się odinstalować tzw. bottles, czyli: butelki, bo wolę Wine i ono nie zostało uszkodzone, może po prostu miałam szczęście.

------Połączono posty------

Ok, jak bezpiecznie używając Dolphin, czy jakoś tak, usunąć wszystkie odnośniki, pliki i wpisy powiązane z SystemBack, nie zamierzam go znów instalować. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post29 gru 2021, 20:44

Wpisać "systemback" w wyszukiwanie dolphin? Można też użyć polecenia np "locate systemback" i tak ja w dolphin po odpowiednim znalezieniu odpowiednich plików usunąć ręcznie?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19933
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post30 gru 2021, 10:04

Ok, to niedługo uruchomię kompa z Zorin OS i ręcznie, używając Dolphin, usunę pliki i inne odnośniki, powiązane z SystemBack. Chodzi o to, że Dolphin sporo wyszukał tych plików...

------Połączono posty------

Ok, uruchomiłam wczoraj kompa z Zorin OS, potem włączyłam Dolphin i okazało się, że po którejś aktualizacji, nie może wyszukać SystemBack. Kiszka, nie wiem jak pozbyć się pozostałości po SystemBack. :( W ogóle komp z Zorin OS jakoś nie pobiera aktualizacji, nie aktualizuje w ogóle Firefoxa, oraz innych przeglądarek i i ponoć mam w pełni aktualny system. Może to się teraz zmieni... Żałuję że wcześniej nie użyłam Dolphin, aby usunąć wszystko, co jest związane z SystemBack. :(
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości