Aha, czasem po normalnym użytkowaniu kompa z systemem Zorin OS, po użyciu BleachBit oraz Stacer, wyłączam kompa, uruchamiam go za jakiś czas i jest jakiś dziwny błąd, związany chyba z montowaniem partycji systemowej (tudzież rozruchowej), to jest trochę podobne do konsoli, ale nie można tego normalnie wyłączyć... Kiedyś przyjrzę się bardziej dokładnie temu losowemu błędowi... Pomaga twardy restart... Po tym restarcie komp normalnie się uruchamia... Może namieszali w ostatniej aktualizacji, która zainstalowała się automatycznie i ważyła bardzo mało... Potem pobrana została większa aktualizacja i nie wiem czy znów nie namieszali, na razie nie włączałam kompa z Zorin OS... Jak coś się zepsuje, to przynajmniej wiem, że to nie moja wina... Już nie mieszam w systemie Zorin OS.
Edit:
Wpierw w terminalu użyłam tej komendy:
Kod: Zaznacz cały
sudo systemctl status clamav-daemon.service
clamav-daemon.service - Clam AntiVirus userspace daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/clamav-daemon.service; enabled; vendor>
Drop-In: /etc/systemd/system/clamav-daemon.service.d
└─extend.conf
Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2021-10-05 13:53:18 CEST; 12m>
Docs: man:clamd(8)
man:clamd.conf(5)
https://www.clamav.net/documents/
Main PID: 1037 (code=exited, status=1/FAILURE)
paź 05 13:53:13 KOMPUTER systemd[1]: Starting Clam AntiVirus userspace daemon...
paź 05 13:53:14 KOMPUTER systemd[1]: Started Clam AntiVirus userspace daemon.
paź 05 13:53:18 KOMPUTER clamd[1037]: ERROR: Can't initialize the internal logg>
paź 05 13:53:18 KOMPUTER clamd[1037]: ERROR: Can't open /var/log/clamav/clamav.>
paź 05 13:53:18 KOMPUTER systemd[1]: clamav-daemon.service: Main process exited>
paź 05 13:53:18 KOMPUTER systemd[1]: clamav-daemon.service: Failed with result >
lines 1-16/16 (END)
Potem użyłam tego:
clamav-freshclam.service
Aha, zauważyłam że Firefox na Linux wolniej się aktualizuje, poszukałam w necie informacji jak to zmienić i zastosowałam to:
Aby to zrobić, po prostu otwórz terminal i wpisz:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-security/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Po tym zabiegu Firefox zaktualizował się do wersji 93, oraz zaktualizowała się Mozilla Thunderbird.
* Źródło:
https://ubunlog.com/pl/como-tener-la-ultima-version-de-mozilla-firefox-en-nuestro-ubuntu/
Uważam, że domyślna przeglądarka powinna być zawsze aktualna... O ile się nie mylę Firefox teraz sam powinien się aktualizować, do najnowszej wersji, na systemie Zorin OS.
Edit 2:
Dziś LibreWolf, na Zorin OS, został zaktualizowany za pomocą sklepu (Oprogramowania) do wersji 92.01, ale to chyba normalne... Wersja na Windows też jest wsteczna...