Nie mogę wejść w biosa

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść w biosa

Post13 cze 2016, 19:05

Muszę zainstalować system bo już mam taki syf na dyski a zresztą ponad rok temu instalowałem windowsa więc pora nowego zainstalować ale mam problem z wejściem w biosa.Zawsze normalnie wchodziłem w biosa przy włączaniu kompa a teraz próbując wejść w biosa naciskam klawisz DEL i ciągle czarny ekran.Jest jakiś sposób na wejście w biosa?Jeśli to coś pomoże to dodam że płyta główna MSI H55M-ED55

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 580
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nie mogę wejść wbiosa

Post13 cze 2016, 22:13

A odłącz zasilanie i wyjmij baterię CMOS na kilka minut. Po zresetowaniu bios i po uruchomieniu kompa, wyświetli się panel wyboru uruchamiania. To sobie wejdziesz do bios.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść wbiosa

Post14 cze 2016, 06:56

Zrobiłem to co napisałeś i już w ogóle komp się nie uruchamia bo ciągle ciemny ekran:) kiedyś przy włączaniu kompa było słychać jeden dźwięk a teraz słychać dwa dźwięki i ciągle czarny ekran

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 580
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nie mogę wejść wbiosa

Post14 cze 2016, 08:24

A masz jakikolwiek zasilacz do sprawdzenia?
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść wbiosa

Post14 cze 2016, 09:57

Myślisz że to może być wina zasilacza?Jakiś zasilacz miałem to sprawdze

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 580
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nie mogę wejść wbiosa

Post14 cze 2016, 10:01

Jest jeszcze inna możliwość. Na przemian wyjmuj kości RAM i uruchamiaj komp. Dziś był ten temat na innym forum, ale gościu rozwiązał problem. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść wbiosa

Post14 cze 2016, 12:30

Czyli wyjąć jedną kość Ram i próbować włączyć kompa a jak nie załapie to włożyć tą kość i wyjąć drugą?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13364
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Nie mogę wejść w biosa

Post14 cze 2016, 13:50

Bateryjka od BIOS-u nie jest wyczerpana ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść w biosa

Post14 cze 2016, 14:21

Próbowałem z tymi kośćmi i włożyłem nową bateryjkę i nadal nic.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 580
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nie mogę wejść w biosa

Post14 cze 2016, 15:33

A widział Ty kondensatory? Może któryś wypukły?
Tak się zastanawiam nad tym czarnym ekranem. A nie wiem, nie wiem, czy to nie wina monitora. U mnie monitor 7 lat chodził, a potem było, że czarny ekran. Nic nie dało się widzieć.
Teraz napisz - wciskasz power w celu uruchomieniu komputera. Pipnie sobie, power świeci, a kontrolka nawet świeci, słyszysz cokolwiek?
Tak napisałeś, jakby coś chciał, nawet przeinstalować windowsa, tylko masz czarny ekran bez opcji biosu. Uszkodzony bios? To Ty nie masz już systemu. Chyba że klawisze funkcyjne źle działają, bo bios był ustawiony pod mysz ps2 i klawiatura na ps2. Ja muszę starej klawiatury i myszy, żeby coś robić w trybie awaryjnym, albo zapisać bios. Odpinam te na usb.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę wejść w biosa

Post14 cze 2016, 21:01

Problem rozwiązany na szczęście.Przypomniało mi się że jakiś rok temu miałem podobny problem i wtedy odłączyłem od kompa kabel HDMI który łączy kompa i TV i obraz się pojawił i tym razem podobnie zrobiłem i obraz jest i nawet szybko się komp włączył a nie jak ostatnio kilka minut musiałem czekać na włączenie.Więc może ktoś mi teraz podpowie w czym jest problem że wystąpił ów problem?



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość