Niemożliwy start Linuxa po formacie Windows7

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
PKP

Użytkownik

Post13 lis 2013, 08:37

Na laptopie firmy ASUS miałem zainstalowane 2 OS: Windows7 (oryginał) oraz OpenSuse 12.2. Oczywiście na Linuxa wydzieliłem część dysku, tworząc osobne partycje (mam jeden dysk). Musiałem zrobić format partycji C, na którym miałem zainstalowanego Windowsa7. Wszystko poszło zgodnie z planem, tylko brakuje zaraz na początku startu zielonego ekranu opensusowego, który wskazywał mi system do wyboru. Wyglądał on mniej więcej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, przy czym dwa pierwsze wiersze wskazywały uruchomienie Linuxa, trzy kolejne Windowsa. Domyślam się, że usunąłem z partycji C jakiś plik odpowiedzialny za pojawienie się tego ekranu. Nie posiadam też przy sobie płyty z instalatorem OpenSuse 12.2, jednak to nie powinno być aż takim problemem.

Zazwyczaj w takich przypadkach przeszukuję najpierw Internet. Niestety, wpisywałem różne hasła i nic nie mogę znaleźć. Może mnie ktoś naprowadzić?

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post13 lis 2013, 13:57

Zobacz to

Kod: Zaznacz cały

http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/grub-rescue.html

PKP

Użytkownik

Post17 lis 2013, 21:17

Przestudiowałem dokładnie ten opis, wykonywałem instrukcję po instrukcji. Okazało się, że muszę skorzystać z ostatniego rozwiązania, bo wcześniejsze generowały po drodze błędy, np.

WARNING! You are trying to invoke the unsupported grub-install script
with a parameter. To really do this, call grub-install.unsupported.
You should rather call "yast2 bootloader" or create configuration files
appropriate for the intended target

Przy czym użycie grub-install.unsupported też nie pomagało i generowało kolejny błąd GRUBa Could Not Find Device For /boot/boot: Not Found Or Not a Block Device. I znów użycie zalecanego:

# grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab

nie przynosiło żadnego rezultatu. Grep zaczął zgłaszać bugi...

Postanowiłem więc użyć ostatniej instrukcji ze strony, którą podesłałaś. Zresztą autor tekstu opisuje, że jeśli wszystko zawiedzie, to należy wykonać właśnie polecenia końcowe tej instrukcji. Najpierw zerknąłem co znajduje się w /boot/grub/menu.lst. Są tam pierwotne ustawienia bootowania, czyli to co widać było na ekranie po uruchomieniu komputera, gdy istniał GRUB.

OpenSuse
Desktop ...
Windows 1
Windows 2
Windows 3

Taka mniej więcej była lista, oczywiście ze wszystkimi technicznymi parametrami jak jądra, nazwy partycji itp. Postanowiłem niczego nie zmieniać. Wykonanie jednak ze strony komendy:

grub --device-map=/boot/grub/menu.lst

Niczego nie wywoływało. W końcu doszedłem do tego, że komenda powinna wyglądać tak:

grub --device-map=/boot/grub/device.map

Edytowałem plik device.map do następującej postaci:

(hd0) /dev/sda6

Bo właśnie na sda6 mam zainstalowanego Linuxa. Wywołałem z linii komend GRUBa. Zadziałał. Zgodnie z instrukcją wpisywałem:

root(
lub
root (

Ale użycie Tab nie pomagało mi uzupełnić linii. Po prostu nic się nie wyświetlało. Gdy próbowałem wpisać:

root (hd0,5)
lub
root(hd0,5)

To pojawiało się polecenie, że hd0 nie istnieje... Dodam, że używałem płyty z OpenSuse 12.2 i uruchamiałem tryb Rescue. Czy ktoś może mi pomóc? Walczę już całe popołudnie i nie mogę poprawnie wgrać GRUBa, a Linux jest mi potrzebny do pracy.

EDIT:
Udało się. Wykonałem te instrukcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i nie było już żadnych problemów. Po ponownym uruchomieniu jest to, co przed formatem.

Dzięki za pomoc,
PKP

PKP

Użytkownik

Post15 sty 2015, 19:08

Po przesiadce na openSUSE 13.2 i wykonaniu formatu Windows7 pojawił się ten sam problem, z tymże w tej dystrybucji mamy GRUB2 (a nie GRUB) i jego instalacja przebiega nieco inaczej. Pozwolę sobie napisać krótką instrukcję, co bym w przyszłości nie musiał szukać, a i komuś na pewno się przyda.

Wkładamy płytę CD z openSUSE 13.2 i uruchamiamy tryb Rescue (ratunkowy). Logujemy się jako root za pomocą polecenia:

root

Listujemy partycje dostępne na dysku i sprawdzamy na której jest Linux (w moim przypadku jest to /dev/sda6):

fdisk -l

Gdy ustalimy partycję, wpisujemy:

mount /dev/sda6 /mnt
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
mount --bind /sys /mnt/sys
chroot /mnt
grub2-install /dev/sda
exit
umount /mnt/dev
umount /mnt/proc
umount /mnt/sys
umount /mnt
reboot

I prawie wszystko działa, można uruchomić oba systemy. Jednak po wybraniu Windows7 pojawia się na krótko komunikat:
error: no such device: (ciąg znaków)

Wynika to z tego, że nie zaktualizowaliśmy w pliku konfiguracyjnym gruba UUID dysku. Uruchamiamy Linuxa, jako root wykonujemy:

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

I to wszystko. Komunikat zniknie.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”