Acer Aspire 6530, instalacja systemu z recovery, Vista HP

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
gusia8989

Użytkownik

Post21 sie 2010, 17:39

witam, widziałam wiele podobnych wątków na rożnych forach ale żaden tak na prawdę nie dawał konkretnej odpowiedzi użytkownikom rozpoczynającym te watki. tak wiem zapytam ja raz jeszcze. otóż mam od 1,5 roku laptopa ACER ASPIRE 6530 z wgrana od razu Vista Home Premium, mam zrobione płyty 2 recovery i jedna ze sterownikami . teraz niestety system zaczyna mi coraz bardziej zawalać, mulic itp itd i chciałabym albo zrobić formata i zainstalować od nowa ta viste przez recovery albo wywalić viste całkiem i zainstalować sobie windows 7 . jednak widziałam wiele wypowiedzi ze przez te płytki recovery formatuje obie partycje jakie są utworzone a nie tylko ta z systemem a nie chce i nie mam przede wszystkim czasu by przenosić na płyty z dysku D 80 gb ważnych danych które tam przetrzymuje i chciałabym formatować tylko C z systemem jednak nie wiem jak to zrobić bo nikt nigdzie nie napisał. albo ewentualnie jak wywalić ta viste a zainstalować windowsa 7

7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.

// Proszę stosować się do regulaminu forum
// rokko
Ostatnio zmieniony 21 sie 2010, 19:22 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono liczne błędy ortograficzne, zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

problem format vista ACER

Post21 sie 2010, 19:23

Najłatwiej byłoby zaopatrzyć się w oryginalną płytę instalacyjną i z niej zainstalować system operacyjny. Po instalacji przepisać CD-Key ze spodu laptopa i w ten o to sposób mieć sprawny system pozbawiony śmieci. Oczywiście opcja taka wchodzi w grę jeżeli byłaby możliwość pożyczenia płyty na kilkanaście minut od znajomych.

W przypadku instalacji z recovery sprawa jest gorsza, ponieważ jak wspomniałaś dochodzi do niekontrolowanej instalacji, nie mając wpływu na bieg wydarzeń nie będzie można zapobiec utracie (nadpisaniu) danych. Dlatego też wykonaj koniecznie kopię zapasową cennych dokumentów, zawsze coś może pójść nie tak. Kopia to podstawa i bez niej nie ruszyłbym z instalacją systemu. Do tego dodam, że jeżeli dane znajdują się na partycji systemowej więc to niemalże obowiązkowa rzecz do wykonania przed ruszeniem z procesem reinstalacji.

W przypadku zmiany systemu na inny np. Windows 7, wystarczy sformatować partycję systemową i uruchomić instalację.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

gusia8989

Użytkownik

Post21 sie 2010, 20:02

raczej pokuszę się na win 7 jak widzę jest raczej bardziej stabilny itp niż vista do której nigdy jakoś bardzo przekonana nie byłam. więc teraz jedyne co mi potrzebne to płytka z windows 7 i ta z acer recovery ze sterownikami?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sie 2010, 08:47

Windows 7 wcale nie jest taki stabilny, nie wiem jakimi opiniami się zasugerowałaś lecz jesteś w błędzie.

więc teraz jedyne co mi potrzebne to płytka z windows 7

Płyta i licencja, z zakupem systemu nie będzie problemu o ile Masz wystarczającą ilość kasy.
Sprawdź wcześniej czy producent oferuje sterowniki dla Twojego modelu lapka, udaj się na stronę Acera i dokonaj analizy sytuacji. W razie braku niektórych driverów odczytaj konfigurację w Everest Ultimate i szukaj na stronach producentów konkretnych podzespołów. Jeżeli wszelkie niezbędne sterowniki są udostępnione, to zmień system, jeżeli nie warto się zastanowić nad zmianą. Vista w cale nie jest zła, tylko trzeba mądrze z niej korzystać.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

gusia8989

Użytkownik

Post22 sie 2010, 16:53

Win 7 mam , a plyte ze sterownikami to wypalilam robiac plyte recovery bo by;la tez opcja do plyty ze sterownikami zeby zrobic, to starczy raczej prawda?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sie 2010, 17:11

Nie bardzo rozumie co Masz na myśli, sterowniki zgrane wraz z recovery?

W razie jakichkolwiek problemów z odszukaniem prawidłowych sterowników pod Windows 7 zawsze możesz podać konfigurację komputera i zapytać u Nas w dziale Sterowniki o to.

gusia8989

Użytkownik

Post22 sie 2010, 20:36

przez program Acer eRecovery Menagment zrobiłam na płycie kopie sterowników które są na tym komputerze. już jaśniej :P?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sie 2010, 20:50

Wciąż nie rozumie po co Tobie sterowniki z recovery jak one są pod system Windows Vista.

Aby nie mieć problemów powinnaś zainstalować sterowniki dedykowane pod system Windows 7.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”