Dziś po wielu miesiącach użytkowania Debiana przesiadłem się na najnowszą Fedorkę, wszystko już prawie dopasowałem do własnych potrzeb, niestety mam drobny problem z touchpadem Synaptics, a dokładniej chodzi mi o włączenie opcji "tapping". Na Debianie Squeeze wystarczyło wygenerować plik xorg.conf, lekko go zmodyfikować i wszystko pięknie chodziło, na Fedorce jednak tak różowo nie jest.
Co już próbowałem w tej kwestii, a więc...
1) W lokalizacji /etc/X11/xorg.conf.d/ utworzyłem plik synaptics.conf z formułką z Debiana (z xorg skopiowałem sekcję aktywującą touchpad), niestety po restarcie X-ów brak rezultatów, podwójne "pacnięcie" nie działa :/
2) Próbowałem też zadziałać z utworzeniem 10-synaptics.fdi w /etc/hal/fdi/policy/, jednakże nie rozwiązało to mojego problemu.
3) Zastosowałem też gpointing-device-settings, jednakże jakiekolwiek modyfikacje nie są widziane przez system.
Zaznaczam że używając synclient mogę wymusić tę funkcjonalność (synclient TapButton1=1).
Może ktoś z Was wie jak poradzić sobie z tym problemem? Jest jakieś działające rozwiązanie w Fedorze 13 (środowisko XFCE)?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
rokko
-- 01 cze 2010, 19:58 --
Problem rozwiązany dzięki pomocy użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Do pliku /usr/share/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf
Kod: Zaznacz cały
Section "InputClass"
Identifier "touchpad catchall"
Driver "synaptics"
MatchIsTouchpad "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
EndSection
Dodałem dwie linijki aktywujące funkcję tapping w Fedorze 13:
Kod: Zaznacz cały
Option "TapButton1" "1"
Option "RBCornerButton" "3"