Windows Server 2008 - problem z siecią

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
project21

Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 15 cze 2012, 20:45

Windows Server 2008 - problem z siecią

Post25 sty 2020, 21:23

Witam,
Chciałbym zrobić serwer domowy do przechowywania plików oraz postawienia serwera HTTP i FTP.
W związku z tym, że na strychu mam dosyć stary komputer (dla mnie wystarczający), na którym zainstalowałem Windows Server 2008 R2.
Po uruchomieniu zainstalowałem również sterowniki do karty sieciowej. Natomiast po podłączeniu kabla system nie wykrywa w ogóle łącza - ciągle jest "Kabel sieciowy odłączony"
Kabel był sprawdzony na innym komputerze i działa bez zarzutów.
Natomiast po instalacji innego systemu, np. Windows XP, 7, Server 2003 sieć wykrywana jest bez problemów.
Co może być przyczyną?
Komputer:
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+
RAM: 3,5 GB GoodRAM
Grafika: ATI Radeon HD 4650 AGP
Karta sieciowa: Marvell Yukon PCI-E Gigabit Ethernet

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21395
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Windows Server 2008 - problem z siecią

Post26 sty 2020, 15:48

Wydaje mi się, że lepsze rozwiązanie to darmowy linuks, bo da więcej bezpieczeństwa niż win2008. Chyba, że to tylko do zabawy w domu, nie poza nim.

W win2008 to bym najpierw zobaczył czy wszystkie sterowniki są poprawne, potem trzeba sprawdzić ustawienia firewalla. Jeśli stery są dobre, to następny etap w ustawieniach sieci dla karty zobaczyć czy jest włączona i czy nie ma stałego IP. Druga rzecz, skąd pobierany jest adres sieciowy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

project21

Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 15 cze 2012, 20:45

Windows Server 2008 - problem z siecią

Post27 sty 2020, 10:18

To jest tylko do zabawy do domu.
Sterowniki są poprawnie zainstalowane, system odnajduje kartę sieciową. Karta nie ma przypisanego adresu na stałe, natomiast w ogóle nie pobiera adresacji z routera (ponieważ jest podłączony kablem do niego), ponieważ w ogóle nie wykrywa kabla.

Kolejny problem, który pojawił się w trakcie ponownej instalacji systemu to komunikat:

CMOS Checksum Bad
USB Device Over Current Status Detected!!
System will shut down after 15 seconds.

Czytałem troszkę o tym, zmieniałem zworki, odpiąłem wszystkie urządzenia, natomiast to nie pomaga.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21395
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Windows Server 2008 - problem z siecią

Post02 lut 2020, 22:49

Hmm, jakby bios nie pasował pod ten system. W sumie tak może być, nie wszystko jest zgodne z każdym systemem. Producent płyty głównej daje do niej sterowniki?

CMOS Checksum Bad

To chyba przy starcie komputera (czarny ekran? Jak tak to w biosie trzeba załadować ustawienia defaultowe.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

project21

Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 15 cze 2012, 20:45

Windows Server 2008 - problem z siecią

Post03 lut 2020, 18:33

Są sterowniki pod Vistę.
Ale niestety teraz nie da się nic zainstalować.
Jeśli dysk jest podpięty to BIOS tak jakby zawiesza się w jednym momencie i nie rusza dalej.
Jeśli dysk jest odłączony to wtedy POST przechodzi, natomiast wyświetla się komunikat, który opisałem wcześniej.



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości