Jak już pewnie wiecie jakiś czas temu zaczęłam używać starszego kompa, z systemem XP, raczej hobbystycznie. Obecnie to starszy komputer, tylko z nazwy, bo wymieniłam w nim wszystkie części. Najdłużej miałam zasilacz z czarnej listy. Dwa dyski twarde, jeden z XP, a drugi z Linux (Zorin OS), były podłączone do zasilacza jednym kabelkiem. Z obawy przed awarią dysku twardego lub obu, pan z serwisu komputerowego włączył mi jakiś soft, do sprawdzania stanu dysku twardego, działający pod systemem XP, oraz Zorin OS. Jakiś czas temu kupiłam lepszy, markowy zasilacz: Chieftec 500 i chciałabym wyłączyć owo sprawdzanie stanu dysku twardego, dla obu dysków, systemów. Zorin OS uruchamia się zdecydowanie wolniej niż dawniej. Skoro mam dobry zasilacz, dwa dyski twarde podłączone każdy osobnym kabelkiem, to chyba mogę wyłączyć owo sprawdzanie stanu dysku twardego?

I tak nie nadążam z odczytywaniem informacji z tego softu, tak szybko migają.
------Połączono posty------Aha, to sprawdzanie stanu dysku twardego włącza się w czasie uruchamiania kompa. Ponadto jak włączam Zorin OS, to są jakieś odnośniki do memtest, czyli chyba jest sprawdzana i pamięć RAM. Jak powyłączać sprawdzanie tych zbędnych rzeczy?