Android: scareware czy wirus?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Android: scareware czy wirus?

Post15 gru 2024, 02:16

Jakiś czas temu korzystałam z Facebooka Lite na moim Huawei P30 Lite i tam był odnośnik do rzekomo darmowej grupy (strony), kliknęłam na jakieś video i pojawił się taki dziwny obraz, jak w reklamie z telewizji. Potem włączyło się okno rzekomo antywirusa McAfee, którego nigdy nie miałam na moim smartfonie i ponoć on wykrył u mnie wirusy. Chciałam się ich pozbyć, ale pojawiła się informacja, że subskrypcja wygasła... Niewiele myśląc zamiast wyłączyć smartfona i go włączyć, zrestartowałam owo urządzenie i ono normalnie działało. Przeskanowałam smartfona za pomocą Sophos Intercept for mobile, ale on nic nie wykrył, tak samo zresztą jak wbudowany Avast. Aha, ten skaner od Google, który sprawdza czy w smartfonie nie ma wirusów też nic nie wykrył. Zamierzam smartfona przeskanować za pomocą darmowego Bitdefender lub innego programu, który może zechcecie mi polecić. Aha, sprawdzałam moje adresy mailowe gmail. na:

Kod: Zaznacz cały

https://haveibeenpwned.com/
i one nie wypłynęły. Chyba wszystko jest w porządku. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”