
Podzielę się z Wami całkiem prostym przepisem na makaron z sosem koperkowym.
A więc w domu mam sporo makaronów, do wyboru do koloru i przeróżnych kształtów. Jednak by zabić wieczorny, w zasadzie nocny apetyt, postawiłam na coś zdrowszego: makaron razowy Fusilli tiraDell. Rzadko jadam takie prozdrowotne makarony, bo jednak wolę te zwykłe, białe.
Wpierw makaron ugotowałam zgodnie z przepisem: czyli wrzuciłam go do wrzącej wody, lekko osolonej, z małą ilością oleju kujawskiego. Gotowałam go około 9 minut, czyli tyle ile zalecali. Potem go odsączyłam i pojawił się problem z czym go zjeść.
Zdecydowałam się go zrobić z sosem koperkowym, specjalnością mojej Mamy. Moja Mama mniej więcej powiedziała mi jak przygotować sos, ale pewności nie miała.
Więc wpierw rozgrzałam patelnię, potem wlałam tam trochę wody i rozpuściłam kostkę warzywną Maggi Duo, potem dodałam do tego z dwie lub trzy łyżki śmietany i na koniec dodałam pokrojony koperek, który wyjęłam z zamrażarki.
Sos wyszedł całkiem smaczny, ale był bardzo słony, więc może należało użyć tylko pół tamtej kostki.
Tamto danie było całkiem sycące.
Kostki warzywne Maggi Duo moja Mama kupiła swego czasu w Biedronce i wówczas mało kosztowały. Dość często ich używam. Kiedyś gotowałam makaron z kostką warzywną, ale wówczas miał inny smak.