do tej pory korzystałem z netu po kablu. Obecnie zmieniłem miejsce zamieszkania, na stałe.
Z wyboru, a w zasadzie z braku wyboru wziąłem od Plusa mobilny net LTE - najwyższa oferta. W połączeniu z Cyfrowym Polsatem oszczędzam wg nich i umowy 50% na necie. Ok. Net jest, działa. Prędkości są jakie są, nie narzekam. Testy pokazują czasami i 20GB/s, ping różnie, zależy od pogody - mieszkam na wsi, blisko lasu i czasami ostro wieje. 7.5GB danych (aktualizacja gry) pobrałem w niecałe 2 godziny. Mnie to odpowiada. Wcześniej po kablu wlokłem takie ilości i trwało to tydzień, do 2GB/s miałem.

I teraz moje pytanie. Mam limit do 30GB/miesiąc. Co, jak to przekroczę. W necie różne rzeczy piszą, na YT podobnie, a ja chciałbym wiedzieć od kogoś, kto tego używa w podobny sposób.
Z netu korzystam standardowo, trochę tam, trochę tu. Pobieranie raczej niewielkie, ot taka aktualizacja raz na miesiąc może z 200MB+ do 1GB maksymalnie. Przypuszczam, że takiego świadomego pobierania (klikam i pobieram), to miesięcznie będzie może do 4-5GB wraz z serfowaniem.
Router to D-link DWR-116 Wi-Fi/LAN, modem to LTE HUAWEI E3372.
Na stronie routera są jakieś dane, nie wiem jak je czytać, oktety przychodzące 3081094614/wychodzące 796149020, pakiety unicast przych. 10077296, wych. 4999485, i multicast przy. 3, wych. 0.
Jak to czytać i jednocześnie kontrolować ile pobieram/pobrałem już w danym miesiącu.
O oktetach niby coś znalazłem, ale była uwaga, że można to liczyć dwojako.