debugowanie plików dmp - dlaczego bez efektów?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post22 sie 2014, 17:08

pewne programy, nie wszystkie (co jest ważna uwaga) - nagle nie dają się uruchomić. To są programy z rożnych "dziedzin", nie ma żadnej reguły, jedne są b. proste - jakieś do notowania, inne trochę większe - multimedialne. I codziennie na jakiś taki właśnie trafiam - dotąd działał bez zarzutu, dzisiaj - zgon.
Każdy z nich, jak na zawołanie, przy próbie uruchomienia daje zrzut *.dmp w katalogu watsona.
Postanowiłem wreszcie sprawdzić o co chodzi - czyli debugowac pliki dmp tworzone przez te programy-niewypały.

Debugging Tools for Windows z windbg_6.12.0002.633_x86.msi zainstalowany. Debuguję, windbg.exe dociąga potrzebne symbole, wspomagam poleceniem !analyze -v i .... nie mam żadnych wniosków, debugowanie nie podpowiada/nie sugeruje żadnego winnego niewątpliwych awarii przy próbach uruchamiań tych wielu programów. Tych programów awaryjnych wytropiłem już z 20 parę i żaden nie ma sensownego/podpowiadającego cos konkretnego po debugowaniu właściwego *.dmp.

Dlaczego debugowanie wręcz masowo nie odpowiada na pytanie o przyczynę awarii wielu programów?

Pomożecie? :)
Poniżej przykładowe dwa pliki *.dmp - powstały przy próbie uruchomienia dwóch prostych programów. I ich dwa wyniki debugowania w Debugging Tools for Windows. Jakby komuś chciało się przyjrzeć sprawie - będę bardzo**2 zobowiązany.

plik dmp pierwszy
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
wynik debugowania:

plik dmp drugi:
wynik debugowania:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 sie 2014, 23:49

A zobacz proszę czy program Bluescreenview odczytuje te pliki. Być może potrafi ale ogólnie jeśli nie, to wygląda na to, że nie są to klasyczne pliki DMP tylko własne producenta programu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post24 sie 2014, 02:30

cosik_ktosik pisze:A zobacz proszę czy program Bluescreenview odczytuje te pliki. Być może potrafi ale ogólnie jeśli nie, to wygląda na to, że nie są to klasyczne pliki DMP tylko własne producenta programu.

a tak btw:
rozumiem,że żadnego pomysłu - naprowadzającego choćby na trop rozwiązania - nie ma ( po rzuceniu okiem na powyższe linki)?

Póki co,dodatkowo, dla jednego z exek-ów=programu wykonałem:
- odpalilem w windbg, bledu nie widze: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- nastepnie uruchomilem w windbg klawiszem f5, przybylo linii: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(i jeszcze: dla "jego" pliku dmp lista modulow - komendą lm v - jest taka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie, bluescreen nie czyta tych dmp.
(dlaczego nie przychodza na moj adres informacje, że jest odpowiedź... Przecież zaklikałem na "tak"...)

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec

Post24 sie 2014, 10:31

wstaw te pliki na innego hosta
ja je sprawdzę może coś było nie tak z zapisem może jakiś wirus coś pomieszał.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post24 sie 2014, 13:09

mity4 pisze:wstaw te pliki na inneho hosta
ja je sprawdze moze cos było nie tak z zapisem moze jakis wirus cos pomieszał.

o ktore pliki Tobie chodzi? pewnie nie o pliki zrzutu dmp, bo podalem linki :)
o exe-ki, które dają te dmp? ich (exek-ów/programów) jest ponad 20, pisałem o tym wyżej, a te dwa dmp pochodzą z próby uruchomienia przykładowych dwoch exeków/programów (2 z ponad 20-u) i też o tym pisałem.

I dla jasności tak zwanej:
system wolny od zarażenia/zakażenia/zawirusowania/zarootkitowania - w robocie były: AdwCleaner, gmer, Malwarebytes Anti-Rootkit, Malwarebytes' Anti-Malware, KasperskyTDSSKiller, Webroot, avira, drweb... - zero sygnalu o czymkolwiek. Nie bylo infekcji. Nie ma infekcji.

Poza tym: wszystkie te ponad 20 programów bez problemu uruchamiają się na masz. wirtualnej (co mnie nie dziwi, jakis czas temu chodzily ok na systemie), wnoszę z tego, że teraz te exe-ki/programy na czyms sie po prostu "roztrzaskuja", czegos "nie łapią", jest moze jakis nagly, z jakiegos powodu ubytek w systemie - stad moj zwrot ku debugowaniu.

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec

Post24 sie 2014, 23:22

może dla pewności sprawdzi ktoś LOGI
masz SP ?

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”