nowy dysk nowy win początki i problemy

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Kantror

Użytkownik

Post21 gru 2014, 18:05

Witam, zacznijmy od początku stary dysk 500 gb wd wykrusza się (win 7 32 bit, hd tune rano koło9 wskazywał 40-41 stopni koło 23 49 stopni troche jeszcze mineło i dostałem blue screena i restart. za 2 razem gdy uruchomiłem ten program doszedł ciut dalej niż poprzednio w zakładce health do około 45% (jak pisałem dostałem za 2 razem blue screen a wcześniej wyłączyłem go właściwie zrestartowałem bo jakaś chyba zwiecha wystąpiła) wykrył od razu 1 bad sector i później jeszcze jeden) kupiłem nowy dysk (wd10ezex) zainstalowałem win tym razem 64-bit (naklejke mam na obudowie bo bez płyty tego gotowca dostałem) niestety bez sp1 mam stronkę microsoftu otworzoną i przez nockę chyba ściegnę jakoś te 5,4 gb sp1, do tego pogubiłem się i nie wiem jak w końcu mam spolszczyć tego windowsa.
1 problem
instalując 64 bitowca cały czas ten 500 gb dysk był połączony z cała konfiguracją zdążyłem zainstalować pare aktualizacji przez windows udpate. za którymś restartem postanowiłem odłączyć ten dysk 500 gb i oto mym oczą ukazało się to :Brak BOOTMGR i tak dalej . Szybko google okey wkładam płyte naprawiamy wpisuje ręcznie 3 komendy wszystko ok (na 3 komendzie rebuildbcd miałem 3 opcje do wybory wybrałem Y ) no to restart a tu znowu brak bootmgr eh ;/ oczywiście gdy podłącze ten stary dysk normalnie wszystko przebiega
2 problem
nowy windows nie spolszczony jak narazie bez sp1, stery do porbania i inne ale ! internet jak przedtem w dobre dni do 1200 kb/s (neo do 10 mb/s livebox 2.0) tak teraz jest dobrze jak przekorczy 250 kb/s. Z resztą czuje jakby było coś nie tak bo Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w poprzednim windowsie tego "stwitcha" nie miałem , coś gdzies nie potrzebnie kliknąłem ?
3 mini problem
pomóżcie z tym spolszczeniem - skąd , co i jak zainstalować żebym miał tak przynajmniej większość po pl
4 problem
mam radeona 4350 500 mb która wersja sterów będzie odpowiednia dla mojego 6 letniego zestawu ? i jak je prawidłowo zainstalować ? Poza tym jakby ktoś znał jakiś fajny program który by mi wskazał aktualne i dobre wersje sterów do komponentów mojego komputera byłbym wdzięczny
tutaj co zdąrzyłem zainstalować Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
pc - compaq 500B MT (e6300 radeon hd 4350 500 gb wd + nowy wd10ezex, 3 gb ddr3 zasilacz LiteOn 300w,Foxconn 2A8Ch)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 gru 2014, 00:41

Ad1 czyli system nie chodzi w ogóle? Instalowałeś bez podpiętego starego dysku? Jak był podpięty to na nim niestety został bootmgr, nie przeniesiesz go.
Ad3. Jaki Windows Home, Prof?

Ad4. Instalujesz najpierw chipset, a potem sterowniki ze strony AMD, tu nie ma problemu, mogą być najnowsze jakie oni przewidują dla AMD. To nie nVidia, gdzie trzeba faktycznie starsze sterowniki instalować.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Kantror

Użytkownik

Post22 gru 2014, 09:57

Ad1. zainstalowałem od nowa tym razem bez podpiętego dysku 500 gb i chodzi cud malina
Ad3. win 7 Home prem. (premium) 64-bit
Ad4.

Kod: Zaznacz cały

www.findlaptopdriver.com/foxconn-2a8ch-drivers-for-motherboard-005h710/
stąd pobrałem te stery zainstalowałem je . Yyyy jak w chodzę na stronę główną amd to dochodzę do momentu że ściągam stery v 14 coś tam ale jak je instaluje to błąd mi wyskakuje . Ściągnąłem v 13.9 bo chyba wygląda na to że w 2014 amd porzuciło wsparcie kart z tej serii (ściągnąłem do drivers ale jeszcze były do pobranie hydra viosion czy coś takiego to też muszę pobrać?)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 gru 2014, 23:15

Ad3. win 7 Home prem. (premium) 64-bit

Kicha, do tych wersji z tego co pamiętam nie ma spolszczeń

hydra viosion

Jeśli potrzebujesz tzw rozszerzalny pulpit.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Kantror

Użytkownik

Post23 gru 2014, 16:49

okey dzięki za pomoc wszystko zainstalowane, a komputer gotów do normalnej pracy ;)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”