Nieznajomość hasła administratora - nie mogę odtwarzać CD

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
agata661

Użytkownik

Post19 cze 2009, 21:55

Mam problem typu "hasło administratora"mogę uruchomić laptopa tylko nie mogę odtwarzać płyt CD ani kasować programów bo po prostu nie znam hasła ......może ktoś mi pomóc? :(
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 22:01 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł, poprawiono pisownię

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 22:14

Zresetuj hasło administratora, więcej info tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli posiadasz program Active@ Password Changer to możesz zresetować hasło w ten sposób. Instrukcja poniżej.

Startujemy kompa z płytki...

-----------------OPTIONS-----------------

1 Choose Logical Drive

2 Search for MS SAM Database(s) on all hard disks and logical drives

3 Exit
-----------------------------------------

Jeżeli wiesz na, którym dysku/partycji znajduje się system to wybierasz opcję "1".
Opcja "2" przeszuka wszystkie dyski/partycje, wynikiem działania będzie lista odnalezionych plików SAM.

OK, znamy położenie naszego systemu więc wybieramy pierwszą opcję.

Na kolejnym ekranie będzie wyświetlona lista aktualnie dostępnych partycji, przykład:

------------Logical drive list------------
------------------------------------------------
No| HDD| Partition| Type| Disk Label| Size (Mb)|
------------------------------------------------
0 | (0) | (0) | NTFS | SYSTEM | 18432
1 | (0) | (1) | NTFS | DOKUMENTY | 94759

Wybieramy numer partycji na której znajduje się nasz system, czyli w tym wypadku będzie to "0" i zatwierdzamy enterem. Program przeszuka wybraną partycję pod kątem obecności pliku SAM, gdy znajdzie odpowiedni plik wyświetli informację, przykład:
-------------------------
No |MS SAM Database Path
-------------------------
0 | WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\sam

Aby kontynuować wciskamy Enter.

Pojawi się okno, gdzie będzie można wskazać użytkownika, któremu chcemy zresetować hasło.

Przykładowy wpis:

No | RID| User| Name Description|
0 | 0000001f4 | Administrator | Built+in account for administering the comp

W kolejnym oknie zatwierdzamy domyślne ustawienia resetowania konta poprzez wciśnięcie klawisza "Y". Po chwili powinien pojawic się komunikat Users attributes has been succesfully changed...
Aby zakończyć działanie programu wciskamy spację i restartujemy komputer. Dla pewności naleźy wyjść z programu (4x wcisnąć escape).

--------------------------
Procedura tworzenia nowego hasła.

Start -> Uruchom -> lusrmgr.msc

Użytkownicy -> zaznaczamy konto Administrator -> PPM i z menu kontekstowego wybieramy ustaw hasło
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”