BSOD kmixer.sys przyczyna Analog Devices AD1980

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

BSOD kmixer.sys przyczyna Analog Devices AD1980

Post09 sty 2010, 14:10

Witam, dowiedziałem się że za sprawą tych resetów kompa podczas gier może stać zbyt wysoka temperatura graficznej, jednak w everescie w : Komputer > czujnik mam tylko :
Temperatury
Płyta główna 36 °C (97 °F)
Procesor 48 °C (118 °F)
SAMSUNG HD120IJ [ TRIAL VERSION ]

I więcej nic w temperaturach nie mam, jak sprawdzić procesora graficznego ? Pomocy

A i chcę dodać że od pewnego czasu mam zdjętą obudowę z komputera- to dobrze czy powinienem założyć ?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 20:46 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytuu
Gdy nie wiesz - szukaj, gdy nie znajdziesz - pisz, jak już będziesz wiedział/a - przekaż wiedzę innym :)
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post09 sty 2010, 15:45

Też jest takie prawdopodobieństwo.
Wszystko na temat temperatur, metody pomiaru, przyczyny itp. fajnie opisano w tym poradniku => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Twoje temperatury są w porządku.

Jeżeli chodzi o temperaturę karty graficznej, pobierz i zainstaluj program GPU-Z i odczytaj temperaturę (zakładka Sensors).

to dobrze czy powinienem założyć ?

Lepszy dopływ powietrza wtedy jest.

Zobacz jeszcze:
Kilka porad jak zmniejszyć temperaturę podzespołów
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Everest - czujniki

Post09 sty 2010, 16:02

jeszcze mam pytane, bo wydaje mi sie ze zle mam przykrecony wiatrak na karcie graficznej, nie wiem jak powinien wiać ale chyba w moją strone wieje a nie w strone karty, czyli w ktora strone go przykrecic mam?
Gdy nie wiesz - szukaj, gdy nie znajdziesz - pisz, jak już będziesz wiedział/a - przekaż wiedzę innym :)
Obrazek

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post09 sty 2010, 16:10

Wiatrak powinien nie wydmuchiwać powietrze na zewnątrz tylko wdmuchiwać go na radiator.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post09 sty 2010, 22:24

Wyczyscilem wszystko wiatrak dobrze przykręcony, rekordowy czas gry pograłem z 2 godziny, i w końcu reset. Chcę jeszcze dodać że czasami po resecie gdy załaduje się system myszka i klawiatura nie funkcjonują , nie moge ruszać myszką ani pisać nic. Licze na to że może ktoś jeszcze mi pomoże
Obrazek

sruba_5

Użytkownik

Everest - czujniki

Post09 sty 2010, 23:48

a jaki masz sprzet i jaki zasilacz?? moze jest zbyt maly do grafy...

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post10 sty 2010, 09:22

Na pewno nie, mówie dopiero po formacie tak się stało :( nie wiem karta graficzna moze nie mam pojecia nikt ni umie mi pomóc :(
Obrazek

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post10 sty 2010, 11:13

Problem jest bardzo złożony i bez specjalistycznej diagnostyki i sprzętu tutaj nic więcej nie da się powiedzieć.

Na tych informacjach, które przekazałeś nam, wcześniej w innym temacie i teraz napisaliśmy Ci o problemie jak sprawa wygląda i jakie kroki powinieneś podjąć. Po prostu niektórych problemów nie da się rozwiązać przez forum i jest wymagana wizyta w serwisie. Tam posiadają specjalistyczny sprzęt elektroniczny do diagnostyki usterek, przyczyna może leżeć w uszkodzonym sprzęcie, ale tego w ciemno bez fizycznego sprawdzenia określić precyzyjnie nie da się.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post10 sty 2010, 11:45

Mlody94, zrób wszystko jeszcze raz. Ale napisz posta jak wszystko sprawdzisz o czym niżej mowa, bo potem się gubię, co było a co nie i pewnie nie tylko ja.

1. Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).

2. Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.

3. Sprawdź pamięć programem Sprawdzanie pamięci RAM programem Memtest86+.

4. Sprawdź kondensatory na płycie głównej (efekty niepożądane): spuchnięte lub wylane kondensatory

5. Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.

6. Z programu GPU-Z

Kod: Zaznacz cały

http://www.programosy.pl/program,gpu-z.html

podaj zawartość zakładki Sensors
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post11 sty 2010, 19:40

Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)
Nazwa płyty głównej Asus A7V600 / A7V880 / A7V8X-X / K8N / SK8N
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury
Płyta główna 33 °C (91 °F)
Procesor 40 °C (104 °F)
SAMSUNG HD120IJ [ TRIAL VERSION ]

Wentylatory
Procesor 3245 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.84 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.13 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V

W KROKU DRUGIM MAM PROBLEM W PODANYM PROGRAMIE W ZAKLADCE HEALTH NIE WYŚWIETLA MI SIĘ NIC DOSŁOWNIE NIC

punkt 3 - nie mam pustej płytki

Zaraz napisze dalej tylko musze wejść do biosu i te kondensatory sprawdzic

[b]-- mniej niż minutę temu --

Nie znalazłem w biosie żadnego hardware monitor czy pc health status tu są screeny z biosa:
I jeszcze jedno na prawdę jestem nowicjuszem w tych sprawach nie wiem czy to są te kondensatory czy o to chodzi :

I przypomniało mi się że kiedyś jak z serwisu odebrałem komputer po wymianie płyty głównej gdy się zepsuła, komputer mi się resetował do 5 min po włączeniu i po resecie odpalał się bios poszperałem wtedy i o ile dobrze pamiętam tam co na screenie jest 1100 mhz gdzieś tam to chyba to zmieniłem na mniej i bez resetów już było

-- mniej niż minutę temu --

Wszedłem przed momentem do biosu i przyjrzałem się temu "CPU SPEED" nie wiem co to dokładnie jest ale chyba coś od procka, miałem ustawione 1100 mhz wcisnąłem enter a tam do wyboru ( 1100 mhz,1467mhz, 1833 mhz, 2260 mhz) zmieniłem na 1833 mhz nie wiem czemu ale coś mi instynkt mówi że to dobrze xD

-- mniej niż minutę temu --

A i w gpu-z -sensors : gpu core clock 200.3 mhz
: gpu memory clock 164.3 mhz
Obrazek

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Everest - czujniki

Post11 sty 2010, 21:33

ad2
Użyj Victoria for Windows lub MHDD

ad3
Nagraj obraz Memtest na pendrive. Instrukcja na Hotfix.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Everest - czujniki

Post11 sty 2010, 21:46

Mlody94, skoro mówisz, że problemy zaczęły się po formacie, to podaj odczyt plików DMP wspomagając się poradnikiem -> Odczyt plików DMP.
Problem może powodować między innymi niewłaściwy sterownik do któregoś z podzespołów, głównie karty graficznej.

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post12 sty 2010, 13:27

Seba, juz w kilku tematach pisałem o tym minidump jak wpisuje %systemroot%/minidump\ wyskakuje błąd że nie można zlokalizować i nie mam takiego folderu na dysku C .
@rokko
ad2
Użyj Victoria for Windows lub MHDD

Ale gdzie mam to zrobić bo nie rozumiem, i czy zamiast na pendrive moge na mp3 nagrac?
Obrazek

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Everest - czujniki

Post12 sty 2010, 13:38

SMART z Victorii instrukcja

Awatar użytkownika
Mlody94

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post12 sty 2010, 15:02

Lewy nie wiem które pobrać , niestety nie uczyłem sie Rosyjskiego ...
Chciałbym jeszcze dodać że prawie zawsze jest reset ale czasami po prostu pojawia sie czarno-szary ekran i nie mogę nic zrobić i sam muszę resetować.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”