hurtownie danych- schemat gwiazdy

W tym dziale możesz uzyskać pomoc (nie ich rozwiązanie) przy zadaniach domowych
Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 21:04

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post18 cze 2014, 11:13

Bardzo proszę o pomoc, sprawdzenie. Niedawno zaczęłam hurtownie ...
Temat : Naprawy sprzętu komputerowego
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Tablice wymiarów : klienci, pracownicy , naprawy , a lista czesci tez ?
Tablica faktów : magazyn ( cena, ilość)

Nie wiem czy tak ma wyglądać schemat gwiazdy ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 18 cze 2014, 10:13 --

Zmieniłam schemat gwiazdy
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20935
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post18 cze 2014, 23:58

Czy w schemacie gwiazdy wg prowadzącego można łączyć tabele niegwieździście?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 21:04

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post21 cze 2014, 19:45

Hm..prowadzący mi tylko podał tabele faktów i wymiarów...no i baza bez zmian a w sumie o schemacie mało co omawiał jak to trzeba dobrze narysować ...tylko pokazywał przykłady schematów hm. Siedzę nad tym już o jakiegoś czasu i nic..a wypada mi pokazać schemat..

-- 20 cze 2014, 19:51 --

czyli jak to ma wyglądać ? A i mówił mi że np. zrobić klient -> usługa coś takiego..

-- 21 cze 2014, 18:45 --

Schemat ogarnięty, wykładowca sprawdził i jest dobrze :)
tabela wymiarow klienci pracownicy naprawy a tabela faktow lista czesci w tym id klienta, pracownika i naprawy i ilosc godz i sumaryczny koszt. Teraz program ale wykładowca namieszał co do programu..raz tak a raz tak..
A właśnie mam takie pytanie , odnośnie wtyczki połączenie bazy do visuala 2010 , miałam dot connect postgresql ale już mi ta wtyczka nie działa..szukam innej wtyczki..chyba że na nowo zainstalować wtyczkę ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20935
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post21 cze 2014, 23:47

A jakiego języka używasz? Bo Postgresa szło np w c++ łączyć bez wtyczki, wystarczyły nagłówki .h
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 21:04

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post22 cze 2014, 10:22

Używam C# . W visualu mogę zrobić baze, tabele i schemat bez bazy SQL server management studio ale przy dalszym projekcie i tak potrzebuje wtyczki chyba przy raporcie..może by się dało odinstalować i na nowo zainstalować wtyczkę co miałam ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20935
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post23 cze 2014, 23:08

Co do wtyczki

Kod: Zaznacz cały

http://www.devart.com/dotconnect/postgresql/download.html

co do błędów tej wtyczki

Kod: Zaznacz cały

http://www.solvusoft.com/pl/files/brak-nie-mo%C5%BCna-odnale%C5%BA%C4%87biblioteki-b%C5%82%C4%85d/dll/windows/devart-software-development/dotconnect-for-postgresql/devart-data-postgresql-dll/
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 21:04

hurtownie danych- schemat gwiazdy

Post24 cze 2014, 17:10

Dzięki :)



  • Reklama

Wróć do „Pomoc przy zadaniach domowych”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość