sieci zadanie

W tym dziale możesz uzyskać pomoc (nie ich rozwiązanie) przy zadaniach domowych
Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post26 maja 2014, 14:17

Wirtualna maszyna ( Virtualbox).
główna maszyna BU
clon DEB

Konfiguracja karty sieciowej
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wywaliło mi główna maszynę , to zmieniłam ustawienia ale nie wiem czy dobrze

Mam za zadanie : instalacja usługi serwera dhcp (na serwerze BU) i konfiguracja serwera DHCP (debian)
Instalacja usługi serwera dhcp (na serwerze BU)
apt-get install isc-dhcp-server
na serwerze BU ustawiamy w “interfaces” statyczny adres 192.168.0.2
na serwerze IH ustawiamy statyczny 192.168.0.1 (to jest brama) - Z TYM NIE WIEM

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sieci zadanie

Post27 maja 2014, 10:30

W debianie to chyba
route add default gw 192.168.0.1

Dodatkowy artykuł

Kod: Zaznacz cały

http://www.altcontroldelete.pl/artykuly/konfiguracja-interfejsow-sieciowych-w-systemie-linux/
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post27 maja 2014, 17:43

Zrobilam apt-get install isc-dhcp-server instalacje na BU ( na tej głównej maszynie)
Teraz zmienić ustawienie interfejsu i mam tak:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I zmienić:
auto eth1
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.4.1 czyli adres serwera dhcp
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1

Na client deb to eth0 ma być ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sieci zadanie

Post27 maja 2014, 23:35

hmmm, chyba tak :D
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post28 maja 2014, 15:27

zrobiłam , ustawiłam ale wywaliło mi główna maszynę..
auto eth1
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1

chyba , że coś pomyliłam ?
Na clonie to okey eth0 ale co z adresem, netamask, i gateway? Potem na clonie mam zrobic instalacje dhcp

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sieci zadanie

Post29 maja 2014, 00:25

address 192.168.0.1
i
gateway 192.168.0.1
są te same? IP nie powinno być to samo co brama.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post03 cze 2014, 12:05

A no fakt ..dzięki :) poprawie , jak coś to będę pisać. Ja z tą maszyną mam zawsze problem

-- 03 cze 2014, 11:02 --

Nie wiem, znów mi to wywala..zrobiłam na nowo. Ja z ta maszyna mam zawsze coś..mecze sie z tym
Mam ustawić tak:
DEB- 192.168.0.3 + 100.0.0.3
Bu- 192.168.0.2 + 100.0.0.1
IH - 192.168.0.1
na serwerze BU statyczny adres 192.168.0.2
na serwerze IH statyczny 192.168.0.1 (to jest brama)
we wszystkich pozostałych maszynach podłączonych do tej host-only network ustawiamy w dhcp, tzn. iface eth0 inet dhcp.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nic nie pomyliłam ? w Deb to nie wiem jak z brama ..bo adres i brama jest taka sama , a nie może być
A ustawienia:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Potem mam zrobić to ( i nie wiem jak , bo mi to nie wychodzi )
Konfiguracja serwera DHCP (debian):
w pliku /etc/default/isc-dhcp-server ustawić intrerface na “eth0”
w pliku /etc/dhcp/dhcpd.conf
option domain-name "mojadomena.pl";
option domain-name-servers 8.8.8.8, 8.8.4.4;
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.3 192.168.0.100;
option routers 192.168.0.1;
}
restart serwera dhcp: “service isc-dhcp-server restart”

* przyznanych adresów w :/var/lib/dhcpd.leases .
Na koniec pingowanie miedzy soba ( ale to wiem )

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sieci zadanie

Post03 cze 2014, 22:02

DEB- 192.168.0.3 + 100.0.0.3
Bu- 192.168.0.2 + 100.0.0.1

O co w tym chodzi?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post07 cze 2014, 17:28

chyba chodzi o adres. Z tego co lukałam , jak inni mają tego nie mieli 100.0.0.3
Jeszcze nie wiem czy dobrze jest w IH eth0 jak w DEB jest eth0..

-- 07 cze 2014, 16:28 --

Poprawił mi wykładowca , bo znów mi te maszyny wywalało ..i przez to jestem w tyle..
i mam tak ..na razie maszyny idą
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z tym nie wiem
Konfiguracja serwera DHCP (debian):
w pliku /etc/default/isc-dhcp-server ustawić intrerface na “eth0”
w pliku /etc/dhcp/dhcpd.conf
option domain-name "mojadomena.pl";
option domain-name-servers 8.8.8.8, 8.8.4.4;
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.3 192.168.0.100;
option routers 192.168.0.1;
}
restart serwera dhcp: “service isc-dhcp-server restart”

* przyznanych adresów w :/var/lib/dhcpd.leases
To mam wpisać w deb ? ale nie wiem za bardzo jak..

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sieci zadanie

Post08 cze 2014, 01:01

Trzeba edytować te pliki, jest np programik nano, podajesz nazwę w odpowiednim folderze z tym plikiem, np
nano dhcpd.conf
jak nie ma nano to trzeba go zainstalować:
apt-get install nano
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Avenus

Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 12 lis 2013, 22:04

sieci zadanie

Post24 cze 2014, 17:16

Okey i dzięki :) Mam nadzieje , że ruszę z tą maszyną do przodu.

-- 24 cze 2014, 16:15 --

Mam jeszcze pytanie odnośnie kontrola ruchu wychodzącego upload, egress , wiesz może o co w tym chodzi? Wykładowca coś tam mówił o tym , ale ja nadrabiałam bo oczywiście z maszyną same problemy ale ruszyłam do przodu..wszystko wiem , ale z tym ruchem nie za bardzo..a chyba to da na zaliczenie..
Znalazłam coś takiego:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Pomoc przy zadaniach domowych”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość