1. cena - do 700 zł.
2. stan - nowy, ze sklepu, zakup przez internet (allegro itp.)
3. dość długi czas czuwania - i tutaj właśnie zaczynają się schody. pochodziłem po lokalnych salonach żeby sprawdzić czy mają coś dla mnie. w jednym z nich odbyłem krótką konwersację ze sprzedawcą z której dowiedziałem się (być może wyszedłem na idiotę...) że długi czas czuwania który podany jest w opisach produktów to tak naprawdę jedna wielka ściema! (że się tak wyrażę). a więc już tutaj mam pewne pytanie, czy to rzeczywiście prawda? po prostu facet powiedział że telefon nie pociągnie na baterii 14 dni, tzn. mówił coś że jest to czas czuwania w warunkach laboratoryjnych czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. mógłby ktoś wyjaśnić?
zapytałem go o Nokię 6610i oraz 1600 (oba modele trzymają ok 8 dni, z czego jeden jest mocno dobity, sam telefon jak i bateria). wymienione przeze mnie telefony określił jako specyficzne modele. w tym momencie moje zaufanie co do wiedzy tego pana drastycznie spadło.
4. bluetooth
5. Odtwarzacz MP3
6. Aparat od 2.0 do 3.2 MPx
7. jakiś w miarę duży wyświetlacz, coś do 2.4 cala
8. nie chcę modeli z klapką
9. najlepiej Nokia, ewentualnie Sony Ericsson. chociaż jestem otwarty także na inne firmy.
10. wejście na karty pamięci
11. dodatki - budzik, kalendarz, kalkulator, takie tam "bajery" które posiada większość telefonów
12. dotykowy wyświetlacz odpada
13. bez simlocka
a teraz chciałbym przedstawić modele które biorę pod uwagę...
zdecydowany faworyt, jeśli można to tak określić, a więc Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
chociaż w tym modelu nie pasuje fakt że telefon wyposażony jest w odbiornik TV, co jest dla mnie po prostu zbędnym dodatkiem który dodatkowo zawyża cenę.
nr. 2 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w tym przypadku mam pewne obawy co do firmy, wcześniej nigdy nie słyszałem o MyPhone. dotykowy wyświetlacz także budzi u mnie wątpliwości.
początkowo brałem pod uwagę Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z którego ostatecznie zrezygnowałem.
podsumowując, najlepszym telefonem dla mnie była by Nokia 5330 Mobile TV Edition, tyle że bez Mobile TV

bardzo proszę o pomoc wyborze, będę wdzięczny za wszelkie komentarza/opinie na temat wymienionych przeze mnie modeli a także marek (w przypadku Myphone), no i oczywiście propozycje zupełnie innych modeli które spełniają wyżej wymienione kryteria.