pomoc przy zakupie telefonu....

Luźne tematy, gry forumowe, rozmowy o wszystkim i o niczym

Jaką markę telefonu uważasz za najlepszą?

Nokia
4
67%
Sony Ericsson
2
33%
Motorola
0
Brak głosów
Siemens
0
Brak głosów
Samsung
0
Brak głosów
MyPhone
0
Brak głosów
HTC
0
Brak głosów
iPhone (Apple)
0
Brak głosów
coś innego?
0
Brak głosów

Liczba głosów: 6

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post28 maja 2010, 17:21

w niedalekiej przyszłości (max. 3 tygodnie) planuję zakup nowego telefonu, jako że nie za bardzo "siedzę" w temacie zwracam się do Was (forumowiczów) z prośbą o pomoc w wyborze. oczywiście przeglądałem sieć w poszukiwaniu modelu który sprosta moim "niewielkim" oczekiwaniom, wydaje mi się że nawet coś znalazłem jednak nie do końca... ale zacznijmy od początku, a więc od moich wymagań:
1. cena - do 700 zł.

2. stan - nowy, ze sklepu, zakup przez internet (allegro itp.)

3. dość długi czas czuwania - i tutaj właśnie zaczynają się schody. pochodziłem po lokalnych salonach żeby sprawdzić czy mają coś dla mnie. w jednym z nich odbyłem krótką konwersację ze sprzedawcą z której dowiedziałem się (być może wyszedłem na idiotę...) że długi czas czuwania który podany jest w opisach produktów to tak naprawdę jedna wielka ściema! (że się tak wyrażę). a więc już tutaj mam pewne pytanie, czy to rzeczywiście prawda? po prostu facet powiedział że telefon nie pociągnie na baterii 14 dni, tzn. mówił coś że jest to czas czuwania w warunkach laboratoryjnych czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. mógłby ktoś wyjaśnić?
zapytałem go o Nokię 6610i oraz 1600 (oba modele trzymają ok 8 dni, z czego jeden jest mocno dobity, sam telefon jak i bateria). wymienione przeze mnie telefony określił jako specyficzne modele. w tym momencie moje zaufanie co do wiedzy tego pana drastycznie spadło.

4. bluetooth

5. Odtwarzacz MP3

6. Aparat od 2.0 do 3.2 MPx

7. jakiś w miarę duży wyświetlacz, coś do 2.4 cala

8. nie chcę modeli z klapką

9. najlepiej Nokia, ewentualnie Sony Ericsson. chociaż jestem otwarty także na inne firmy.

10. wejście na karty pamięci

11. dodatki - budzik, kalendarz, kalkulator, takie tam "bajery" które posiada większość telefonów

12. dotykowy wyświetlacz odpada

13. bez simlocka

a teraz chciałbym przedstawić modele które biorę pod uwagę...
zdecydowany faworyt, jeśli można to tak określić, a więc Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
chociaż w tym modelu nie pasuje fakt że telefon wyposażony jest w odbiornik TV, co jest dla mnie po prostu zbędnym dodatkiem który dodatkowo zawyża cenę.

nr. 2 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w tym przypadku mam pewne obawy co do firmy, wcześniej nigdy nie słyszałem o MyPhone. dotykowy wyświetlacz także budzi u mnie wątpliwości.

początkowo brałem pod uwagę Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z którego ostatecznie zrezygnowałem.

podsumowując, najlepszym telefonem dla mnie była by Nokia 5330 Mobile TV Edition, tyle że bez Mobile TV :P
bardzo proszę o pomoc wyborze, będę wdzięczny za wszelkie komentarza/opinie na temat wymienionych przeze mnie modeli a także marek (w przypadku Myphone), no i oczywiście propozycje zupełnie innych modeli które spełniają wyżej wymienione kryteria.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2010, 10:37 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post28 maja 2010, 17:36

Może k800i?
Nie wiem jaki ma wyświetlacz, ale jestem z niego bardzo zadowolony, ma wszystko to co chcesz, Nie wiem jak to jest z tym TV Edition ale Telefon jest już w przystępnej cenie:
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post02 cze 2010, 21:31

znalazłem jeszcze 2 modele które mi się spodobały, cenowo są dobre.

a jeśli chodzi o SE k800i, to także ciekawa alternatywa, na szczęście mam jeszcze tydzień żeby się dobrze zastanowić...

ostatecznie zdecydowałem się na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, znalazłem go nawet w lokalnym sklepie.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post02 cze 2010, 21:58

I jak jesteś zadowolony? Może ja nie długo bd zmieniać telefon, ile za niego dałeś?

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post07 cze 2010, 18:04

Maciak Plock pisze:I jak jesteś zadowolony? Może ja nie długo bd zmieniać telefon, ile za niego dałeś?

dzisiaj dopiero go kupiłem, przelew przyszedł z opóźnieniem.
pierwsze wrażenie, fajny. parametrów nie podam, każdy może zobaczyć sam na stronie Nokii.

telefon kupiłem za 499 zł w salonie Orange, ma SIM-lock, nie zamierzam go zdejmować bo jestem w tej sieci.
w salonie Play był do kupienia za 479 zł, ale także miał SIM-locka więc dochodził do tego koszt jego zdjęcia.
w obu salonach pytałem czy można zdjąć blokadę SIM bez utraty gwarancji i w obu odpowiedź była pozytywna, tzn. jeżeli zdejmujemy SIM-locka w salonie (sieci w której go kupiliśmy) to NIE TRACIMY GWARANCJI!!! także telefon możemy spokojnie kupić w jakimkolwiek salonie, oczywiście wcześniej lepiej zapytać się o szczegóły.
ogólnie nowa "zabawka" mi się podoba, nie ma żadnych funkcji które uważałbym za zbędne, przynajmniej jeszcze o takich nie wiem. ogólnie jest to odświeżony model 6303.
jedyne co mi się nie podoba to menu.... po 3 latach użytkowania Nokii 6610i ciężko się będzie przyzwyczaić do czegoś nowego.

• Reklama

Wróć do „Rozrywka”