Rekordy temperatur

Luźne tematy, gry forumowe, rozmowy o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
SugarPL

Użytkownik

Rekordy temperatur

Post10 sty 2011, 03:54

Witam wszystkich, pomyślałem sobie że może byśmy zrobili mały konkurs dla każdego kto umie i lubi się pobawić w chłodzenie procków i pokazanie na screen'ie jaką temperaturę osiągnął...
Nie wiem czy dobrze to wszystko sformułowałem ale w konkursie chodzi o to żeby osiągnąć jak najniższą temperaturę własnego procesora... dozwolone wszelkiej maści procesory, pasty, radiatory, ciekły azot (:D) itp... ważne jest zamieszczenie temperatur maksymalnych (według producenta) , nazwy procesora i informacji ogólnych.
Dodatkowo : temperaturę mierzymy w Everest i pokazujemy właściwości komputera na screenie :) można jeszcze podać sposób jaki użyliście podczas chłodzenie
To tyle.. Więc może zacznę od swojego skromnego Intelka :P

Specyfikacja techniczna:
Producent Intel
Nazwa Pentium D
Model 830
Nazwa kodowa Smithfield
Typ gniazda LGA 775
Liczba rdzeni 2
Taktowanie rdzenia 3000 GHz
Mnożnik 15
Typ magistrali FSB
Taktowanie magistrali 800 MHz
Pamięć cache L2 2 x 1024 KB
Pamięć cache L1 2 x 16
Napięcie na rdzeniu 1.4
Temperatura maksymalna według producenta 69.8°C
A o to mój wynik : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sposób : komputer obok otwartego okna podczas zimy, 4 dodatkowe wentylatory z innych radiatorów i zasilaczy, odciążenie komputera ze wszelkich zbędnych procesów no i wentylator w radiatorze podrasowany w BIOS'ie ;)
Motherboard-> Asus P5G41T-M LX3
PSU-> Alpine 650w
CPU-> Intel Pentium Dual Core E6600 3.06ghz @3.55ghz
Ram-> DDRIII 4GB kingston 1333mHz DIMM
Graphic card-> XFX Radeon HD 6870 1GB GDDR5 256bit
Sound Card-> Integrated 7.1
HDD-> Samsung 500GB Sata II + WDC 75gb Sata II

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Rekordy temperatur

Post10 sty 2011, 11:57

SugarPL pisze:pomyślałem sobie że może byśmy zrobili mały konkurs dla każdego kto umie i lubi się pobawić w chłodzenie procków i pokazanie na screen'ie jaką temperaturę osiągnął.

Nie popieram, każdy ma inny procesor, inną płytę główną i cooler więc szanse nie są równe.
SugarPL pisze:itp... ważne jest zamieszczenie temperatur maksymalnych (według producenta)
Jest to niebezpieczne i wątpię aby twój pomysł na konkurs przeszedł, Myślę że w szczególności zgodzi się ze mną XMan ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Rekordy temperatur

Post10 sty 2011, 16:10

Maciak Plock pisze:Jest to niebezpieczne i wątpię aby twój pomysł na konkurs przeszedł, Myślę że w szczególności zgodzi się ze mną XMan ;)

- kiedyś pokazałem screena na SB z temperaturami swojego komputera a w tym procesor -3 st.
(przy b. niskiej temp. pokojowej).
Jak znajdę to nikt nie ma szans :D
A tak na serio to nie psujmy sobie komputerów aby się czymś wykazać ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
SugarPL

Użytkownik

Rekordy temperatur

Post10 sty 2011, 17:32

znaczy to był tylko pomysł, jak się nie przyjmie to w kosz go i koniec gadania :P a co do twojej odpowiedzi Maciak Plock dokładniej to drugiej, to nie zgodził bym się ponieważ jest bardzo duża ilość stron internetowych na których producenci pokazują maksymalne temperatury procesorów, jedna z nich Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników... wiem że prawie wszystkie to nieprawda :D ale jakiś punkt oparcia zawsze jest :)
Motherboard-> Asus P5G41T-M LX3
PSU-> Alpine 650w
CPU-> Intel Pentium Dual Core E6600 3.06ghz @3.55ghz
Ram-> DDRIII 4GB kingston 1333mHz DIMM
Graphic card-> XFX Radeon HD 6870 1GB GDDR5 256bit
Sound Card-> Integrated 7.1
HDD-> Samsung 500GB Sata II + WDC 75gb Sata II

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Rekordy temperatur

Post10 sty 2011, 21:48

XMan pisze:- kiedyś pokazałem screena na SB z temperaturami swojego komputera a w tym procesor -3 st.
(przy b. niskiej temp. pokojowej).

mój rekord to chyba temperatura dysku 20 st, procesora (od razu zaznaczam że nie pamiętam) ok. 15-18 st. włączyłem kompa od razu po powrocie do domu. Temperatura powietrza na zewnątrz była ujemna więc trochę się schłodził.
co do maksymalnej, to ostatnio udało mi się nagrzać procka do 73, być może temperatura była wyższa, ale komputer przestał reagować :o więc musiałem zakończyć "test".
warto dodać że nie mam żadnej podstawki chłodzącej ani innych bajerów...

XMan pisze:A tak na serio to nie psujmy sobie komputerów aby się czymś wykazać

W pełni się zgadzam.

• Reklama

Wróć do „Rozrywka”