Zabawa w skojarzenia.

Luźne tematy, gry forumowe, rozmowy o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post10 wrz 2021, 11:14

Miałam na myśli to, że ikony muszą mieć co najmniej 20 MB, albo troszkę mniej, aby nie były wybrakowane... Czyli powinny w miarę dużo ważyć, a nie zajmować dużo miejsca. Też nie lubię dużych ikon, gdy nagle po zagraniu w jakąś grę na Linux zmienia się rozdzielczość ekranu i nie wiem co zrobić.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post10 wrz 2021, 16:39

Myślałem, że ponad 20 piks, to może być minimum, ale moje ikony, mają jakie po 2 KB, albo ciut mniej.
Masz ode mnie na szczęście 1.4 KB Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post11 wrz 2021, 12:05

Ok, może coś źle zrozumiałam, odnośnie wielkości ikon na Linux. Polubiłam Zorin OS, ogólnie Linux. Czasami się zastanawiam czy mogę kompa z systemem Linux użyć by zalogować się na jakimś forum... Bo brakuje mi tam anty-keyloggera, który nawet doinstalowałam na Windows XP. Na Zorin OS zainstalowałam sobie nawet clam.av, po raz kolejny i teraz jakoś nie daje się zanadto systemowi we znaki, nawet w czasie ręcznego skanowania. Widocznie coś naprawili.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post11 wrz 2021, 18:15

Dla mnie defender ustawiony na silniejszą ochronę i nawet nie myślę, żeby keylogger się przemycił.
Pozostaje pytanie - co nie jest keyloggerem w systemach? Kliknięcia są śledzone totalnie przez MS, google, antywirusy, przeglądarki, inne programy...

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post13 wrz 2021, 11:43

Eh, keylogger to złośliwe oprogramowanie i przed nim lubię zabezpieczać komputery, z systemem Windows. Na Zorin OS zainstalowałam sobie niedawno Google Chrome dev, mimo tylko 2 GB, w starszym komputerze i ono śmiga aż miło... Czegoś takiego się nie spodziewałam. :think:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post13 wrz 2021, 22:32

Jak obawiam się tylko wirusów szyfrujących. Jakoś upilnowałem się przez kilkanaście lat. Ochrona i rygorystyczne sprawdzanie pobranych plików, czy nieznanych linków + nigdy nie pobieram nic z egzotycznych stron i nigdy nie zdarzyło mi się kliknąć niewłaściwie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post14 wrz 2021, 11:51

Też się boję ransomware, bo to chyba najgorszy typ wirusa, mam lekkiego hopla na punkcie ochrony, zwłaszcza systemu Windows, pobieram pliki tylko z bezpiecznych stron, w razie wątpliwości sprawdzam je na Virus Total, nie wchodzę na egzotyczne strony, ani tylko te dla dorosłych. Obecnie wiem, że czasem antywirus wykrywa FP, kiedyś usuwałam każdy zainfekowany i ,,zainfekowany" plik. Na Androidzie używam antywirusa, Sophos Intercept dla urządzeń mobilnych i bardzo go sobie cenię, mimo że jest zły dla niedoświadczonych użytkowników. Np. ciągle wyświetla monit, ,,Stay Protecetd", gdy jakiś jego moduł się wyłączy. :(
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post14 wrz 2021, 16:59

Antywirusy egzystują na zasadzie zgody używania pomijając oznaczone przez korporacje pliki jako dobre i znane. Skanery omijają takie liki. Jak z tym żyć?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post15 wrz 2021, 08:56

Przy użyciu Virus Total można sprawdzić każdy plik... Uważam, że warto za jego pomocą skanować mniej lub bardziej podejrzane pliki, nawet z bezpiecznych źródeł.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post15 wrz 2021, 09:35

VT online, to tylko jakaś wskazówka. Można pobrać pierwszy lepszy keylogger i sprawdzać - ile antywirusów pokazuje na zielono.
Ja mam programy sprzed paru lat aktywowane i latają super w systemie, ale choć wcześniej były całe na zielono w virus total., to dzisiaj mają wskazania czerwone. Polityka się zmienia i są zalecenia, co dobrego blokować?
Z innej beczki - passwordfox - program od wersji firefox 3 nigdy nie zrobił problemów w systemie, a ma wskazania 27 trojanów. Wszystkie programy do key, password - to masowo oznaczane są jako trojany, choć nimi nie są. Wszystkie narzędzia z nirsoft są czyste, ale oznaczane na czerwono.
Trzecia strona, to oznaczanie szpiegowskich programów nvidii, google, MS - jako zielone, czyste :(

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post17 wrz 2021, 11:33

Eh, jak wynik skanowania nie jest jednoznaczny liczy się jeszcze opinia o danym pliku, czy jest bezpieczny czy też nie.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post18 wrz 2021, 20:51

Opinie - zwykle trolle napędzają reklamę programów. O miarodajną opinię trudno, jak o uczciwość. Druga kwestia, to cenna opinia od kogo znamy i ufamy.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post20 wrz 2021, 11:26

Dlatego często na tym forum pytam czy dany program jest bezpieczny. Założyłam np. temat dotyczący przeglądarki Vivaldi, w dziale oprogramowanie... Muszę uważać co testuję, zwłaszcza na laptopie mojej Mamy, gdzie jest raczej słabszy HIPS, od mojego, czyli Zemana Anti-Logger. :(
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Zabawa w skojarzenia.

Post20 wrz 2021, 15:42

Każde rozszerzenia opery, czy chrome otwiera porty i tworzy odrębne procesy. W Firefoxie procesów jest kilka, mniej portów otwiera mimo wielokrotnie więcej rozszerzeń. Co jest do basi?
Wyłączam widevine i hula firefox, YT i prawie wszystko. Gdy gdzieś mi trzeba, to włączę DRM (widevine).

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Zabawa w skojarzenia.

Post22 wrz 2021, 13:59

Instaluję głównie rozszerzenia dbające o moją prywatność i bezpieczeństwo, blokujące min. trackery i reklamy, których nie cierpię, oraz różne skrypty. Moje ulubione rozszerzenie, do blokowania różnych skryptów, to NoScript, on w przeciwieństwie do ScriptSafe, raczej nie zapomina na jakich stronach i co ma blokować. Chyba że to się zmieniło. :think:
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Rozrywka”