Aurora muli i procesor bywa mocno obciążony.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post17 sie 2014, 15:58

Więc tak, używam niestabilnej wersji Firefox, Aurory, oraz Nightly. Ta pierwsza ostatnio zaczęła mulić, nawet po wyłączeniu kilku wtyczek, w tym jednej nowej- OpenH24 Video Codec. Pojawiała się informacja, że jakiś skrypt przestał odpowiadać i pytanie czy go wyłączyć.

Poza tym procesor bywa znacznie obciążony, ostatnio często. Przez większość czasu jego zużycie wynosi około 100 procent. Teraz jakoś to się uspokoiło... No i Avira mi się zaktualizowała i podochodziły jakieś nowe procesy i usługi, jednak to raczej jest normalne.

Poza tym Ccleaner, którego używam regularnie, usuwa czasami śmieci z IE, mimo że nie uruchamiałam w ogóle tej przeglądarki. Czasami włączałam aqq, jednak nie wiem, czy to jest ze sobą powiązane. Aqq nie wyświetla mi żadnych reklam, bo wykupiłam roczny abonament.

W zasadzie komp dobrze działa, ale miewam też częste problemy z ruterem. Już z dwa razy miałam go zresetować, ale nie pamiętam jak go poprawnie skonfigurować, bo robiłam to dość dawno temu. W każdym razie czasami jak włączam menadżera zadań i przechodzę do zakładki: Sieć, to okazuje się, że połączenie lokalne jest aktywne, a ja nie mam dostępu do neta. Nie wiem, czy to jest normalne. :mrgreen:

Podaję logi OTL:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wklej.eu/index.php?id=70616fa84f&view=nl

Oraz Extras:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wklej.eu/index.php?id=1ca3fdc5c0&view=nl

A tak z innej beczki czasem myślę, by zmienić zaporę Comodo na inną, np. darmową Online Armor, bo ona często ma w zwyczaju wieszać mi kompa, jak odpalę jakąś grę, mimo że odhaczyłam w niej monitorowanie klawiatury... Więc gry powinnam odpalać w trybie gry, z którego bardzo często ciężko jest wyjść. No i dość często wyświetla komunikat, że jakiś program chciał odpalić notatnik i nic nie mogę zrobić, bo zapora nie reaguje na żadne opcje.

Aha, mam pełną wersję mbam premium (wygrałam ją swego czasu), darmową Avirę, WinPatrol (nie uważam, że jest zbędny), Spy Shelter Premium (kiedyś go wygrałam), oraz MCShield, które ma zapobiegać infekcji z pendrive.

Jak będzie trzeba, to podam kolejne logi.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

filutka78

Użytkownik

Post17 sie 2014, 16:39

O20:64bit: - HKLM Winlogon: Shell - (explorer.exe) - File not found
O20 - HKLM Winlogon: Shell - (explorer.exe) - File not found
O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (userinit.exe) - File not found

Przeinstaluj System. - Zalecenie wycofane.

F.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2014, 17:29 przez filutka78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post17 sie 2014, 17:24

Filiutka78, gdybym nie miała eksploratora Windows, to system w ogóle by się nie uruchamiał...

Na pewno nie będę reinstalować dobrze działającego systemu.

Plik userinit jest w system 32. Z kontem użytkownika nie mam żadnych problemów.

To musi być jakaś pomyłka.

I czy jest jakaś infekcja? :mrgreen:

Edit:

Te pliki na pewno są... Nowe Autoruns też wykazywało brak ważnych plików systemowych... Starsza wersja je wykrywała...

Mam system Windows 7 64-bit i na pewno nie będę teraz reinstalować systemu.

Bo jakiś program działa błędnie.

W rejestrze znalazłam taki wpis dotyczący UserInit:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Avira\AntiVir Desktop\Overwrite_Keys\HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\userinit

Może Avira namieszała? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

filutka78

Użytkownik

Post17 sie 2014, 17:28

Skoro uważasz, że to normalne, to ja wycofuję swoje zalecenie.

F.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post17 sie 2014, 17:33

Filutka78, czy to normalna ścieżka w rejestrze: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Avira\AntiVir Desktop\Overwrite_Keys\HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\userinit

Avira mogła namotać?

Użyłam starej wersji OTL i tam tak samo jest napisane, że nie ma tamtych plików systemowych...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 sie 2014, 17:33

File not found

Nie znaleziono pliku

Nie wiem, może naprawa systemu ?

Aha, mam pełną wersję mbam premium (wygrałam ją swego czasu), darmową Avirę, WinPatrol (nie uważam, że jest zbędny), Spy Shelter Premium (kiedyś go wygrałam), oraz MCShield, które ma zapobiegać infekcji z pendrive.

+ Comodo + inne :shock:
Dziwne że procesor jeszcze się nie spalił :o
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post17 sie 2014, 17:39

XMan, ale to musi być jakaś pomyłka... Te pliki muszą być... UserInit jest w system 32, explorer.exe jest tam, gdzie powinien być... Na razie wstrzymam się z naprawą systemu.

Na razie chcę wykluczyć infekcję, bo Łukasz niedługo weźmie do siebie mojego kompa i zamontuje mi nowy dysk twardy. I przeniesie na niego wszystkie dane...

Czy Avira mogła coś namotać? Niedawno się zaktualizowała i podochodziły jakieś nowe procesy i usługi.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 sie 2014, 17:43

Czy Avira mogła coś namotać? Niedawno się zaktualizowała i podochodziły jakieś nowe procesy i usługi.

Sprawdzałaś Ostatnio znana dobra konfiguracja lub przywracanie systemu ?
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post17 sie 2014, 17:48

XMan, przywracanie systemu raczej odpada, bo dawno nie tworzyłam nowego punktu, a skoro system działa w zasadzie prawidłowo, mimo że czasem jest mocne obciążenie procesora, to nie ma sensu chyba używać ostatniej znanej dobrej konfiguracji? :mrgreen:

A może to normalne, że mocno obciążał procesor? Teraz się jakoś uspokoiło.

Szczerze mówiąc ostatnio trochę wkurza mnie zapora Comodo, bo bywa przeczulona... Czasem zawiesza cały system, jak jej nie wezmę w tryb gry, gdy odpalę jakąś grę.

Jednak darmowa zapora Online Armor, to według mnie słaba alternatywa. W płatnej wersji chyba jest lepsza...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 sie 2014, 17:57

Szczerze mówiąc ostatnio trochę wkurza mnie zapora Comodo, bo bywa przeczulona... Czasem zawiesza cały system, jak jej nie wezmę w tryb gry, gdy odpalę jakąś grę.

Może się gryzie z którymś programem ?
Mam i nie narzekam :)

Odnośnie:
Poza tym Ccleaner, którego używam regularnie, usuwa czasami śmieci z IE, mimo że nie uruchamiałam w ogóle tej przeglądarki. Czasami włączałam aqq, jednak nie wiem, czy to jest ze sobą powiązane.

Niektóre programy korzystają z silnika IE (np. niektóre komunikatory).
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”